Maliny jakie odmiany polecacie ?
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Maliny jakie odmiany polecacie ?
Ja też mam czarną malinę i w sumie nie wiem czy to Bristol czy Jewel. Dojrzewa pod koniec czerwca, pędy ma 2-3 metrowe i z karpy wyrasta ich około 10 sztuk. Już ma zawiązane owoce. Myślę że to Bristol,
Aniu Twoja taka sama?
Aniu Twoja taka sama?
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stanęłam przed swoją Bristol i myślę czyżby to była , tak po prawdzie jedna i ta sama odmiana ?
Jak zwał tak zwał różnic nie widzę . Dam znać kiedy zacznie dojrzewać .
Jak zwał tak zwał różnic nie widzę . Dam znać kiedy zacznie dojrzewać .
A polską Husarię ktoś już ma i może pochwalić?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
- PITer890
- 100p
- Od: 7 sty 2023, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
SETA, tak, Ktoś już ma i komuś nawet bardzo zdrowo rosną krzaczki, ładnie wypuszczają nowe pędy natomiast Ktoś jeszcze nie ma czego pochwalić, jako że posadził dopiero 3 miesiące temu z pedziewiątek i pierwsze owocowanie jeszcze przed Ktosiem ;)
Wiedząc, że Inny Ktoś jest zainteresowany, Ktoś deklaruje podzielić się opinią jak tylko będzie miał coś do powiedzenia
Pozdrawiam serdecznie!
PITer vel Ktoś
Wiedząc, że Inny Ktoś jest zainteresowany, Ktoś deklaruje podzielić się opinią jak tylko będzie miał coś do powiedzenia
Pozdrawiam serdecznie!
PITer vel Ktoś
To podziękuj z góry temu Ktosiowi. Zaryzykuję i wsadzę jedną sztukę. Martwi mnie tylko, że idzie do cienia, gdzie słońce tylko liźnie ją po południu. Lepsze stanowiska się skończyły.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Maliny letnie posadziłem celowo w najbardziej zacienionych zakamarkach działki. Nie wymagają podlewania, a owocują tydzień później od sadzonych na słońcu.
-
W ubiegłym sezonie posadziłam malinę Heban . Na przezimowanie posadziłam w tunelu .
Wiosną nie przesadziłam . Teraz zbieram owoce , smaczne , ale drobne .
Wiosną nie przesadziłam . Teraz zbieram owoce , smaczne , ale drobne .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Zaczyna owocowac pierwszy raz Przehyba, fakt - smakiem nie powala, ale da się zjeść, wielkość za to imponująca. Mam nadzieje, ze rodzinkę zapcham Przehyba a Polesie, Poemat i inne zostaną dla mnie.
Pozdrawiam! Gienia.
Poszukiwany malonowy detektyw
Cześć
Próbuje ustalić jaki to gatunek malin - rośnie już pewnie około 30 lat u moich dziadków w ogródku - niestety babcia która je sadziła zmarła a sam nie potrafie rozpoznać gatunku a uwielbiam ten konkretny szczególnie. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w sadzonki tego gatunku - chce rozsadzić z 10 krzaczków na działce. Zdjęcie zrobione dzisiaj sorry ale już raz tu postowałem i serwis strasznie niszczy jakość w razie czego chętnie podeśle więcej fotek w lepszej jakości jak ktoś wrzuci maila Tu wrzucam niestety tylko jedno i mam nadzieje że uda sie wam mi pomóc już na jego podstawie.
Pozdrawiam Maciek
I czy moge je zasadzić jeszcze teraz czy czekać na jakąś inną pore roku
Prosimy o poprawną pisownię na forum/K.
Próbuje ustalić jaki to gatunek malin - rośnie już pewnie około 30 lat u moich dziadków w ogródku - niestety babcia która je sadziła zmarła a sam nie potrafie rozpoznać gatunku a uwielbiam ten konkretny szczególnie. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w sadzonki tego gatunku - chce rozsadzić z 10 krzaczków na działce. Zdjęcie zrobione dzisiaj sorry ale już raz tu postowałem i serwis strasznie niszczy jakość w razie czego chętnie podeśle więcej fotek w lepszej jakości jak ktoś wrzuci maila Tu wrzucam niestety tylko jedno i mam nadzieje że uda sie wam mi pomóc już na jego podstawie.
Pozdrawiam Maciek
I czy moge je zasadzić jeszcze teraz czy czekać na jakąś inną pore roku
Prosimy o poprawną pisownię na forum/K.
-
Gieniu , piękna . Szkoda , że smak średni bo już musiałabym ją mieć .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Maciok, malina daje odrosty od korzenia , obok rośliny matecznej, taka sadzonka jest najlepsza do przesadzania. Jesienia, jak malina zrzuci liście i robi się porządki, wycina się pędy które owocowały, możesz wykopać i przesadzić do swojego ogrodu młode sadzonki. To zapewne malina letnia, która owocuje na dwuletnich pędach. Poszukaj na YT jakiegoś filmiku o rozmnażaniu malin i będzie wszystko jasne.
Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anula ,u mnie też dojrzewa ta żółta dwuletnia. Owoce drobne ale bardzo smaczne, słodkie i bardzo aromatyczne.
Aniu a jak rośnie Valentina, tak jak czarna Bristol czy jak zwykłe czerwone letnie maliny? Bo ta u mnie to jak czerwone, wypuszcza rozłogi i rośnie las młodych pędów dookoła.
Aniu a jak rośnie Valentina, tak jak czarna Bristol czy jak zwykłe czerwone letnie maliny? Bo ta u mnie to jak czerwone, wypuszcza rozłogi i rośnie las młodych pędów dookoła.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo