Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Karolcia92
100p
100p
Od: 3 cze 2022, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Dzień dobry, :wit czy mogę już posadzić monster w podłożu?
Obrazek
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Poczekaj jeszcze na korzenie drugiego rzędu (boczne), z dwa, trzy tygodnie powinny się pojawiać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Karolcia92
100p
100p

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Karolcia92
100p
100p

Post »

Witam, korzenie monstery rosną pomału, ukorzeniam w wodzie. Nie wiem co robić bo nowy liść robi się brązowy , codziennie coraz bardziej. Proszę o pomoc

Zapomniałam o zdjeciu :oops:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu go odrzuca. Tak się zdarza w przypadku ukorzeniania sadzonek, które przed cięciem zdążyły wypuścić nowy liść. Odetnij czubek do zdrowej tkanki.
Obrazek
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Karolcia92
100p
100p

Post »

Ojej szkoda go. Już ucinam dziękuję za rade ;:215
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Post »

Co to za odmiana ? monkey?
pisze monstera fried.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obie nazwy to nazwy handlowe.

Prawidłowa nazwa to adansonii.

Przy okazji rośnie w beznadziejnym podłożu. Monstera to epifit powinna rosnąć w mieszance ziemi, perlitu oraz np. podłoża do storczyków w równych proporcjach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p

Post »

Wiem i dzięki , kupiłam ją z przeceny i zaraz dałam do ziemi jaką posiadałam na ten czas ;:174 . Jutro chcę kupić odpowiednie i palik. Szukam informacji jakie powinno mieć podłoże. Przeczytałam "Sprawdzi się również podłoże z ziemi uniwersalnej do roślin doniczkowych, ale w takim przypadku zastosuj rozluźnienie podłoża poprzez dodanie 1/3 części perlitu"
Adieen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2023, o 07:17

długotrwałe problemy początkującego: MONSTERA DZIURAWA

Post »

Witam wszystkich użytkowników,
od ponad roku mam dwie monstery dziurawe i mam z nimi problemy, a że jestem początkującą osobą zajmującą się roślinami, to nie wiem kompletnie niestety co im dolega...
Dopiero po roku posiadania przesadziłam je w podłoże typu "podłoże". Nigdy przez ten okres nie nawoziłam roślin, jedyne co robiłam to je podlewałam nieregularnie, często. Od jakiegoś czasu, dłuższego, zauważyłam, że obie nie mają mocno zielonych liści, a wręcz zaczęły one blednąć i żółknąć wzdłuż nerwów. Zauważyłam również (pod światło) dziwne kropki. Obejrzałam liście pod x70 powiększeniem i nie znalazłam żadnych chodzących robaków. Jedyne co znalazłam to w ziemi skoczkonogi, ale nie w dużej ilości. Jednak nie umiejąc znaleźć nadal wyjścia z sytuacji, zrobiłam dla "zabezpieczenia" oprysk Polysectem oraz podlanie mospilanem (powtórzone, za drugim razem zamiast polysectu użyłam do oprysku karate).
W internecie poszukując odpowiedzi, co może być przyczyną, natrafiłam na różne rozwiązania. Niektórzy twierdzą, że to są przędziorki, ale nie widzę ani robaków ani pajęczyny, kompletnie nic. Jeszcze inna odpowiedź jest też, że to może być brak składników odżywczych...
Dodam, że jak paznokciem dotykam blaszki liścia to robią się automatycznie przy lekkim dotknięciu uszkodzenia, ciemniejsze kreski w tym przypadku

Czy to możliwe, że roślina była bardzo słaba bez nawozów i jeszcze została osłabiona przesadzeniem i potraktowaniem opryskiem i teraz tak reaguje, że nie może przeprowadzać fotosyntezy i ma plamy (tzn jako rozwiązanie: zostawić ją w spokoju i zacząć powoli nawozić), czy jednak są to robaki (czy to możliwe, że nawet przy użyciu lupy ich nie widać?) i zakupić dobroczynek kalifornijski na przędziorki? Co by Państwo zrobili w tym przypadku?

Bardzo proszę o pomoc, bo już tracę siły i mam ochotę wyrzucić tę roślinę, bo nie daje rady...
Załączam zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: długotrwałe problemy początkującego: MONSTERA DZIURAWA

Post »

Adieen
Ok., każda roślina potrzebuje pokarmu, czyli nawozu mineralnego.
Co około 2 tygodnie mineralnym nawozem.

Używanie w chemii w ciemno jest błędem. Polysect i Mospilan to jedno i to samo.

W uprawie roślin warto znać podstawy, jak nawożenie, podlewanie, stanowisko dedykowane pod konkretne rośliny. To nie są sztuczne kwiatki, mają swoje wymagania do życia.

Do czego posadziłaś, np. do mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków czy samej ziemi uniwersalnej?

Poczytaj ten wątek:

viewtopic.php?t=123121
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SiMoNa
Nie, mieszanka ziemi uniwersalnej i perlitu 3:1, będzie za mało przepuszczalne. Ziemi ma być góra jakieś 1/3. Reszta to perlit i inne dodatki jak np. podłoże do storczyków, sama kora śródziemnomorska, itp.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p

Post »

Przeglądałam you tube, ładnie zobrazowano podłoże , wizualnie również. Jutro do sklepu :wit
Adieen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2023, o 07:17

Post »

Dziękuje za odpowiedz.
Posadziłam do mieszanki:
Wermikompost
Torf Wysoki
Keramzyt
Perlit
Kora
Kokos
Piasek

Jeżeli chodzi o podlanie i oprysk to tak naprawdę naczytałam się forum na Facebooku, gdzie ludzie pisali że takie objawy to na pewno są szkodniki, ale ja żadnych nie widzę..
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo tak się znają na grupach na FB, znikoma część to ludzie którzy mają wiedzę, a reszta pseudoeksperci.

Jak nie ma szkodników, to objawy wskazują na niedobory, zwłaszcza że przez rok roślina nie dostała w ogóle nawozu. Tutaj nawet nie trzeba mieć większej wiedzy, żeby udzielić prawidłowej rady.

Podłoże ok. Do jesieni, jak napisałem wcześniej mineralny nawóz co około 2 tygodnie, w okresie jesienno-zimowym raz w miesiącu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”