Borówka amerykańska - 13 cz.
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 13 cz.
Jak to młody.
Ogólnie muszę podlać borówki i jagody.
Ogólnie muszę podlać borówki i jagody.
Pozdrawiam Robert :-)
Zwykle wyliczenia. Odpowiednie stężenie,ilość i czas dawkowania. Tam jest pełna automatyka i ustawiają sobie w jakim czasie ma się wszystko lać. Ciągłość zapewnia mniejsze skoki parametrów. Jak czegoś za dużo lub za mało to sobie robią korekty. Można sobie samemu zrobić prymitywna automatykę za kilka stów. Zbiornik większy, timer elektroniczny i pompę chodźby akwarystyczna. Na kilka czy kilkanaście krzaków starczy.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Plantatorzy mają wszystko precyzyjnie wyliczone . Gleba zbadana . Nie to co w
warunkach amatorskich .
warunkach amatorskich .
Miałbym jednak spore wątpliwości w tą precyzję szczególnie na tych kilkuhektarowych przydomowych plantacjach giełdowych. Na niektórych rozwój technologiczny zatrzymał się , ale jak są przychody i się utrzymują to nie ma znaczenia. Nie ma to porównania z kilkuset hektarowymi wiadomo.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety w Naszym Pięknym Kraju "jakoś" nadal często zastępuje "jakość"
Pozdrawiam Lucyna
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na przełomie zimy i wiosny, co roku, daję podłoże do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Płacę też za zalecenia co do nawożenia korekcyjnego.
Zalecenia skrupulatnie wykonuję.
Nie znam dzięki temu chorób opisywanych przez osoby nie dające podłoża do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Ponoszę też znacznie niższe koszty, bo nie kupuję drogich specjalizowanych nawozów do borówki wysokiej i środków ochrony roślin
Tylko zalecane przez SChR kupowane w ilościach hurtowych raz na kilka lat.
Trzyary,
Większą satysfakcję daje w pełni samodzielne prowadzenie uprawy borówki. U mnie błędy i porażki są wkalkulowane w tę zabawę. Obecnie eksperymentuje z odejściem od stosowania kupnych nawozów dla wyeliminowania jakichkolwiek kosztów uprawy.
Obornicki,
Jeśli zdjęcia nie przekłamują kolorów, to liście wskazują na braki azotu.
Większą satysfakcję daje w pełni samodzielne prowadzenie uprawy borówki. U mnie błędy i porażki są wkalkulowane w tę zabawę. Obecnie eksperymentuje z odejściem od stosowania kupnych nawozów dla wyeliminowania jakichkolwiek kosztów uprawy.
Obornicki,
Jeśli zdjęcia nie przekłamują kolorów, to liście wskazują na braki azotu.
To ,że ktoś zrobi badania też nie daje żadnych gwarancji. Sporo porażek robią też ci którzy dostali wyniki na papierze - plantatorzy. Tyle problemów ile tam mieli to nawet tu ogrodnicy nie mają. Czytałem kiedyś taką grupę , ale już mnie przestało to interesować i opuściłem ,bo tylko jakiś spam zaczął się wyświetlać.
Korekcja po jakimś czasie wychodzi w oczach po metodzie prób i błędów. Wpierw sprawdzić co lepiej się zaaklimatyzuje w danym miejscu a co kiepsko i robić na siłę albo wyciąć i mieć spokój.
Korekcja po jakimś czasie wychodzi w oczach po metodzie prób i błędów. Wpierw sprawdzić co lepiej się zaaklimatyzuje w danym miejscu a co kiepsko i robić na siłę albo wyciąć i mieć spokój.
Dzięki Wroniarz! Bardzo mi pomagasz. To te borówki, które były przelane. Od tamtego czasu ich nie podlewałęm.
Myślisz, że już mozna zacząć? W planach mam podanie zakwaszonej azotem wody.
Myślisz, że już mozna zacząć? W planach mam podanie zakwaszonej azotem wody.
Nie wykazuje jakiejś podatności do gwałtownego zejścia przez brak wody.Krzak nie podlany jeśli jest w gruncie daje znacznie wcześniej sygnały ,że woła o wodę.
Można wbić palca jeśli jest trochę wilgotna to ok, jak już kilka dni sucha na wiór to bym podlał normalnie konewkę.
Pilnowałbym bardziej nowe sadzonki z tego roku.
Można wbić palca jeśli jest trochę wilgotna to ok, jak już kilka dni sucha na wiór to bym podlał normalnie konewkę.
Pilnowałbym bardziej nowe sadzonki z tego roku.
Niedobory azotu mogą wynikać także z powodu przelania. Korzeniom przez jakiś czas brakło tlenu.
Jakie były objawy przelania? I ile wody było lane że zostały przelane? Borówka lubi wodę.