Mam pełną satysfakcję z uprawy borówki wysokiej zgodnie z zaleceniami opisanymi w literaturze bardzo dokładnie.
Bez żadnych eksperymentów, bo odstępstwa od tych zaleceń kończą się obniżką plonów, chorobami borówek lub nawet ich uschnięciem.
Kwaśne podłoże z wysoką zawartością próchnicy.
Za darmo bo z własnego kompostu iglastego.
Kompostowanego przez 5 lat.
To czy to podłoże nadaje się do borówki wysokiej sprawdziłem w SChR.
Na podłoże 5 cm ściółki z igliwia.
Uzupełniana w miarę potrzeb.
naokoło jest ogród wapnowany tyle ile mu potrzeba więc mechaniczna przegroda z desek i folii budowlanej zagłębiona w ziemi na 60 cm szczelnie okalająca kwaterę borówki wysokiej.
Przegroda wystaje na 20 cm aby wapno z ogrodu nie dostało się górą podczas nawalnych deszczy i lokalnych podtopień.
Nie wydaję pieniędzy na specjalizowane nawozy do borówki wysokiej i środki ochrony.
Dobrze prowadzona borówka wysoka, odpowiednia dla polskich warunków klimatycznych chroni się sama.
Siarczan amonu, siarczan potasu i siarczan magnezu kupione za grosze przed kilku laty wystarczą mi na długie lata.
Zgodnie z corocznymi zaleceniami SChR co 6-8 tygodni sypię 5 g siarki granulowanej na metr kwadratowy.
Pozwala to utrzymywać przez lata właściwą kwasowość podłoża.
Cięcie krzewów przed ruszeniem wegetacji zgodnie z zaleceniami.
Tu też nie ma miejsca na eksperymenty.
Borówka wysoka to żywy organizm nie wolno mu robić krzywdę postępując niezgodnie z tym co od ponad stu lat zalecają znawcy tematu.
Podlewanie zakwaszoną wodą.
Laska Egnera o długości 40 cm pozwala ocenić czy podlewać czy nie.
Na końcu laski ziemia powinna być na dotyk wyraźnie wilgotna.
Moim borówkom w upalne lata na ogół wystarcza 10 litrów na krzak, na tydzień,