Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu pomocnicy pierwsza klasa chętni do pracy i pomagania trzeba im to wynagrodzić, ale z tym nie będzie problemów jak masz takie pyszności na ogródku. Pomidorki wspaniale Ci rosną trafiłaś w dziesiątkę z terminem w tym roku nie opłacało się siać wcześniej chyba że do szklarni. Ty siałaś teraz sałatkę? zastanawiam się co teraz siać. Kwiaty śliczne kolorowe i takie rozmaite cudownie bajkowo. Pozdrawiam miłego wieczoru ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:180 Dziękuję wszystkim za miłe słowa o moim ogrodzie.

Halszko pomidory wbrew nocnym chłodom, świetnie rosną i niech tak zostanie do końca sezonu. ;:108
Chłopaki albo jeżdżą z dziadkiem na wyprawy rowerowe, albo urzędują w garażu, a w ogrodzie tylko wypatrują co by tu jeszcze wykopać i zabrać do domu. ;:306

Obrazek

Obrazek

Ewuniu doczekałam się kwitnienia trzech z czterech piwonii. :tan Cieszę się z kwiatów, choć upał skraca ich trwałość.
Dzieciaki już szczęśliwe, bo truskawki podjadają i cały czas mogą spędzać na powietrzu.

Obrazek

Obrazek

Gosiu nowe rabaty straszą gołą ziemią. ;:173 Zaczęłam zasypywać korą, bo strasznie sucho. Rabaty są symetryczne i obsadzone podzielonymi roślinami z ogrodu. Kupiłam tylko malutkie cisy Dawid i lilie. Jesienią pewnie przesadzę niektóre i dosadzę trochę tegorocznych siewek bylin.

Obrazek

Obrazek

Wandziu dziękuję. ;:196 Dawid podpowiedział, że to bodziszek czerwony 'Max Frei' . Mam biały, ale jakieś zaćmienie umysłu mi się przydarzyło, nie skojarzyłam, że ma takie same liście. ;:14
Czosnki są świetne, mało pracochłonne. Długie łodygi pozwalają na sadzenie ich za bylinami, które później nabierają masy. Można też wydłużyć ich widok w ogrodzie. Pierwsze kwitną fioletowe Purple Sensation, Gladiator, potem białe Mont Everest, karatawskie, ostatnie Majami i Krzysztofa. Mam właśnie te najpopularniejsze.

Obrazek

Obrazek

Aniu białe kłosowe kwiaty, to szałwia Adrian. Rośnie pięć lat bez dzielenia i kępy są ogromne. Synowa już czeka, żeby jesienią u niej posadzić. :D Kupowałam po jednej lub kilka szałwii, a reszta to siewki. Niestety Adrian i niska niebieska się nie sieją. Najwięcej siewek dają filetowe, różowe i Caradonna.
Białe baldachy za czerwonymi czosnkami , to orlaja. Za dużo jej zostawiłam, ;:124 ale po wykopaniu wielu roślin dla synów, zapełniła puste miejsca. Już ją powoli wyrzucam, bo zasłania byliny i słabo rosną.

Obrazek

Obrazek

Alu ja u Ciebie się powymądrzałam, :roll: a Ty tymczasem u mnie. :wit
Dziękuję, wnuki są dla nas najważniejsze. Od małego wychowywali się u nas, więc co weekend rezerwujemy dla nich czas, nie chcą od nas odjeżdżać. Dziadek autorytetem w garażu, ja w kuchni i w ogrodzie. ;:173
Od trzech lat coraz później sieję pomidory i już mam pewność, że do gruntu początek kwietnia to najlepszy termin. ;:108 W tym roku wszystkie w donicach i dobrze rosną. ;:215
O sałacie napisałam u Ciebie. Dopiero pod koniec lipca sieję i jak już są chłodniejsze noce wysadzam na miejsce stałe.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ piękne kwitnienia już masz; uroda i obfitość idą w parze :D Fajne to zestawienie białych piwoni i orlayi.
Naparstnice to giganty :shock: U mnie były z kolei liliputki ale w tym roku już sie nie pokazały.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Pięknie rosną orlaye w takim nieformalnym ułożeniu. Dopełniają się kolorystycznie z fioletem. Jest tak łąkowo, naturalnie. Szałwia spektakularna a naparstnice niezwykle okazałe. Muszę posiać je i ja. Widzę, że nolana się pojawiła :) Ona ma takie duże nasionka, łatwo je zbierać. Widzę dużo pięknych roślin.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, nie będę oryginalna i napiszę to, co inni też napisali. Twój ogród pięknieje z dnia na dzień. Coraz więcej cudownych kwitnień, coraz więcej aromatów, coraz ciekawiej prezentują się rabaty. ;:138 ;:138
Wielkie brawa dla Ciebie za niezwykłą pracowitość, ;:433 ;:433 wszak nie tylko o swój ogród dbasz, nie tylko swój ogród masz pod opieką ;:215 .
A ja od jutra nocować będę na działce. Na razie planujemy dwie noce, później się zobaczy.

Pozdrawiam cieplutko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, pięknie kwitną piwonie, moje ciągle jeszcze w pączkach, cudownie komponuje sie orlaja z czosnkami, bodziszkami i szałwią. U siebie też się nią zachwycam, choć może nie tworzy takich pięknych kompozycji jak u Ciebie. Będę zgapiać w przyszłości :lol:
A co to za roślinka z białymi kwiatuszkami o bodziszkowych liściach?
Biała naparstnica prześliczna ;:167
Chłopaki zaradni, dbają o stan posiadania w swoich ogrodach ;:306
Miłego weekendu Kochana ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, pięknie zakwitły piwonie ;:138 , dobrze im w Twoim ogrodzie, gdzie wszystkie roślinki dają popis :tan , to i one nie chcą być gorsze ;:215 . Słońce przyspiesza im osypywanie płatków, ale i tak wolałabym krótsze kwitnienie w ciepełku, niż ich zwieszone głowy zalane deszczem ;:174 , jak i cały ogród.
Niezmiennie podziwiam Twoje uporządkowane rabaty ;:180 , ale u siebie, nawet jeśli przerobię jakiś kawałek, tak, że da się swobodnie przejść, to zaraz kusi, żeby tam coś wetknąć ;:306 .
Troszkę oszukałaś swoich młodych ogrodników, bo już w sierpniu mogą zacząć przesadzanie np. irysów i Karol zdąży przed pierwszym dzwonkiem ;:215 .
Miłego weekendu, Soniu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dziękuję za informacje o szałwiach.
No popatrz jaka ta biała szałwia fajna. Wielka.No cudna.
Już sobie nazwy zapisałam.
Adrian teraz mi po głowie chodził ;:306
Piękne róże.
Naparstnice też ci porosły wielkie. ;:215 I ja lubię te rośliny. Mam 2 kolorki :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wykopałam jedną kępkę czosnków. Mimo, że popadało trochę, to na 10 centymetrach gleba sucha jak pieprz. ;:202 Jak jutro nie będzie deszczu, trzeba podlewać.

Igo dziękuję. ;:196 Trochę kwiatów cały czas widać, ale dopiero teraz moje ulubione szałwie omszone dają popis. ;:215
Dostałam nasiona naparstnicy 8 lat temu i co roku mam dużo samosiejek. Już jesienią większość wyrzucam. Wiosną zawsze też kilka sadzę w wolne miejsca. Najwyższe są nieprzesadzane. Niektóre mają ponad metr wysokości, inne 40 centymetrów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elu dziękuję. Nolanę posadziłam do donicy i do gruntu. Mam nadzieję, że więcej kwiatów rozwinie, bo na razie pojedyncze się pojawiają.
Orlaja uratowała w tym roku wygląd ogrodu. :tan Poszalałam z dzieleniem bylin, więc dużo małych i słabo kwitną lub wcale nie pokażą kwiatów.
Siej naparstnicę, jest bezobsługowa, sama się później wysiewa. ;:108 Nadmiar można usunąć już jesienią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Teraz szałwiami i różami będę się cieszyć. Czekam na jeżówki, ;:65 podzieliłam i posadziłam chyba z pięćdziesiąt samych białych. Pewnie tylko część zakwitnie.
Dziś pojechałam do ogrodu syna, nie byłam tydzień, więc musiałam trochę popracować. :)
Dobrej pogody na całodobowe pobyty na działce. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko piwoniami jestem rozczarowana. ;:131 Bardzo krótko kwitły. Może jak będą starsze, to dłużej pokwitną i nie będą po drobnym deszczu leżeć na sąsiednich roślinach.
Białe kwiatki ma bodziszek czerwony Alba. Przesadziłam go wiosną, bo go świerk zarósł, dlatego słabo kwitnie. Jest dość ekspansywny. ;:108
Ten rok należy do różowych naparstnic, w ubiegłym większość było białych.
Synowa ma ogród formalny, nowoczesny. Nie pozwala dosadzać pojedynczych roślin. Żeby nie robić przykrości chłopakom, kupiła sześć wielkich, prostokątnych donic i postawiła na końcu podjazdu. Już zapełnione, a jeszcze bratki zostały wysiane, więc kilka małych doniczek też stoi. ;:306
Anabelka malutka ale już ma pączek. Żal mi oberwać, mogę zostawić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś dziękuję za miłe słowa. ;:196
Piwonie zakwitły spektakularnie, ale po tygodniu już kończą kwitnienie. Nie wyrzucę, ale miałam rację, że nie sadziłam ich do tej pory. Wolę byliny, które dłużej cieszą kolorem. ;:108
Jedne rabaty bardziej uporządkowane, to te nowe, puste. Inne obsadzone podzielonymi bylinami i siewkami, głównie orlai. Wyniosłam do ogrodów synów kilkanaście cisów, wiele traw i bylin. Zrobiło się luźno. Wolne miejsca czekają na samosiejki.
Synowa każe odwodzić chłopaków od przywożenia roślin, bo nie chce sadzić na rabaty. Ma bardzo jednolite nasadzenia, więc tylko donice są dla młodych ogrodników. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu szałwie rosną i kwitną nawet w najtrudniejszych warunkach. Lata coraz suchsze, więc takie rośliny to skarb, ;:215 choć pospolite i mało spektakularne. Kwitną dwa razy, to też zaleta.
naparstnice podobne, w każdym miejscu zakwitną, choć podlewane będą wyższe.
Róże dopiero zaczynają u mnie, ale przynajmniej z lawendą w tym roku się zgrają. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Soniu, a cóż to za piękność - róża w prawie białym kolorze (zdjęcie czwarte od dołu)?

Masz tyle pięknych roślin - szałwie, bez czarny z postrzępionymi, bordowymi liśćmi... Nie zgodzę się, że szałwie nie są spektakularne. Mam lekarską, która tworzy rozłożystą krzewinkę. Jak ona zakwitnie, to przebija wyglądem lawendy :) Moim zdaniem fioletowe szałwie są przepiękne. ;:167
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu ;:168 kwitnącego pąka 'anabelki ' nie obrywaj i ciesz się kwiatostanem. ;:108
Świetnie kwitną u Ciebie szałwie ;:138 ,podziwiam! ;:oj Dobrze zapowiadają się róże,w tym roku zauważyłam także u siebie niezwykłą ilość pąków...Zapowiada się fajny sezon!Ładne zdjęcia! ;:333
Miłego tygodnia,choć nie zapowiada się u nas dobrze!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę w nocy popadało, jutro planuję jakieś przesadzania, więc sprawdzę na ile gleba nawodniona.

Małgosiu róża o którą pytasz to Aspirin. Mam dwie, rosną zdrowe i pięknie kwitną. ;:215 Od kiedy pozbyłam się wiecznie zagrzybionej Louis Odier, nie używam chemii.
Dziękuję, ;:196 że podzielasz moje zauroczenie szałwiami.
O szałwii napisałam skrótem myślowym, że nie jest rarytasem. Często słyszę, że tyle pospolitych roślin sadzę, ale nie aspiruję do posiadania kolekcjonerskich okazów. Przekonałam się po latach prób i błędów, że na moich piaskach mogę mieć tylko kilka wymagających roślin. ;:108 Niestety znajomi często robią roślinne prezenty, które marnują się u mnie, przez częste ograniczenia wody do podlewania.
Właśnie dostałam kolejny prezent. Nie mam gdzie przechowywać karp, więc kanna będzie jednoroczna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję za miłe słowa. ;:196 Naczytałam się ostatnio o złotej godzinie w fotografii. Niestety u mnie tylko mały fragment rabat mogę w rozproszonym świetle fotografować.
Anabelka ma 30 centymetrów wysokości. Ukorzeniłam ją jesienią, zastanawiałam się, czy ma budować system korzeniowy, czy kwitnąć. ;:131
Róże chyba mają więcej pąków niż liści. Byle tylko deszcze i chłody im nie przeszkodziły w kwitnieniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiłam jedną samosiejkę firletki na różance, ale zdominowała miniaturową, białą róże.

Obrazek

Kilka tawuł japońskich zaczyna mieć liście variegata. ;:202

Obrazek

Cynie zaczynają.

Obrazek

Jeszcze parę obrazków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Soniu, naparstnice, goździki i bodziszki też bardzo lubię. Irytują mnie nieco rośliny ozdobne, które trzeba niańczyć. Niańczyć, to ja mogę winorośl, z której mam świetne wino i pyszne owoce ;:172
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Soniu u mnie wnuki też na działce maja się dobrze zabawki idą w kąt a najlepszy dziadziuś i babcia oraz prace ogrodowe może tez złapią tę chorobę działkowca. Pekinie kwitną Ci kwiaty przydało by sie troszeczkę deszczyku tego tez Ci zyczę. Pozdrawiam miłego dnia :wit
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Szybkie te twoje cynie.
Napartwnice piękne się prezentują.
I nas cieszą i owady je uwielbiają ;)
Stipy jakie duże już. Szybko mkną do góry.
Kiedyś miałam 2 czy 3 małe i po pierwszej zimie mi przepadły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”