Jabłoń dyskusje ogólne
- PITer890
- 100p
- Od: 7 sty 2023, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
No właśnie się zastanawiam, czy tego palika (sic!) w takiej sytuacji jednak nie wyciąć i nie wstawić innego ;)
Swoją drogą myślę dobra sugestia z pozostawieniem pojedynczego przewodnika. Rzeczywiście tak to rośnie podwójnie, co nie ma większego sensu. Dobry pomysł, dziękuję!
P.
Swoją drogą myślę dobra sugestia z pozostawieniem pojedynczego przewodnika. Rzeczywiście tak to rośnie podwójnie, co nie ma większego sensu. Dobry pomysł, dziękuję!
P.
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie kumam, ja nie widzę żadnego palika. A stary pieniek to bym ścięła ale na razie zostawiła kikut na tyle żeby podwiązać ten nowy pęd.
Tak żeby się nie wyłamał od wiatru aż się wzmocni.
Tak żeby się nie wyłamał od wiatru aż się wzmocni.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- PITer890
- 100p
- Od: 7 sty 2023, o 18:12
No i o ten właśnie "palik" chodziło koledze jak zrozumiałem ;)
Pewnie tak zrobię, po prostu go trochę utnę na razie nieco wyżej, żeby stanowił podporę dla nowego przewodnika (jak to dumnie brzmi w przypadku tej gałązki! ;)) Dziękuję za sugestie!
P.
Pewnie tak zrobię, po prostu go trochę utnę na razie nieco wyżej, żeby stanowił podporę dla nowego przewodnika (jak to dumnie brzmi w przypadku tej gałązki! ;)) Dziękuję za sugestie!
P.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gold Milenium, zakwitła już po raz drugi . Kwiatów było naprawdę sporo , pierwszy raz zawiązała ale tylko kilka jabłuszek, może to i dobrze bo jabłonka młoda. Jabłuszka raczej już nie opadną, spore już są , czekam na degustacje .
Pozdrawiam! Gienia.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
No u mnie nie licząc jednego drzewka, które umiera to też sporo owoców na jabłoniach. Oberwałem wszystkie robaczywe ale gdzieś niedługo będzie kolejny oblot szkodników. I tak się waham czy kupić pułapki feromonowe i ewentualnie zdecydować się na oprysk jak się pojawią czy profilaktycznie zrobić ze dwa. Biedronek jest dużo i trochę mi ich szkoda traktować Mospilanem.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2023, o 12:12
Chora Antonówka?
Dzień dobry,
Z góry przepraszam jeżeli podobny post już kiedyś się pojawił. Jestem amatorem i chciałabym poradzić się w jaki sposób pomóc swojej jabłonce
Została posadzona około miesiąc temu, przy sadzeniu użyliśmy naturalnego obornika. Jest regularnie podlewana.
Zaczęły żółknąć jej liście tak jak na zdjęciach i zauważyłam, że korzeń zrobil się rdzawy/brązowy. Zakładam że to jakaś choroba.
Jak mogę jej pomóc? Co zastosować?
Dziękuję z góry za odpowiedź,
Jagoda
Z góry przepraszam jeżeli podobny post już kiedyś się pojawił. Jestem amatorem i chciałabym poradzić się w jaki sposób pomóc swojej jabłonce
Została posadzona około miesiąc temu, przy sadzeniu użyliśmy naturalnego obornika. Jest regularnie podlewana.
Zaczęły żółknąć jej liście tak jak na zdjęciach i zauważyłam, że korzeń zrobil się rdzawy/brązowy. Zakładam że to jakaś choroba.
Jak mogę jej pomóc? Co zastosować?
Dziękuję z góry za odpowiedź,
Jagoda
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Drzewko ma problem z przyjęciem się. Jest sucho i gorąco. Proponuję porządnie podlać i dać cieniówkę.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
To jest parch jabłoni
Na to już tylko ostra chemia czy inne sposoby mają też sens ?
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Durny jest rok dla owocówki, ja robiłem cykl oprysków w odstępach dwa tygodnie: Miedzian, Score, Topsin - i tak trafiają się ślady parcha na jabłoniach i rdzy na gruszy.
Teraz już muszą sobie same poradzić.
Teraz już muszą sobie same poradzić.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ja robiłam opryski: Miedzian, Syllit, Evasiol. Early Geneva czyściutka, ani śladu parcha, grusza Faworytka miała w zeszłym roku totalnego parcha, wszystkie owoce były do wywalenia, w tym roku ani śladu parcha. Co mnie bardzo cieszy.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo