Lithops - żywe kamienie cz.2
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Piękne okazy. Zazdroszczę zwłaszcza julii i dorotki. Od kilku lat są na mojej wishliście.
Pozdrawiam
G.
G.
Dziękuję. Dorotka to także mój ulubiony lithops, ta trójka na zdjęciu ma już pięć lat i jeszcze nie kwitła może w tym roku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piękne okazy, widać, że zdrowo rosną!
Czy zdarza się, żeby litops przechodził wylinkę, mimo, że nie zakończył poprzedniej? Bo mam taki przypadek. Może to skutek niewłaściwego (zbyt częstego) podlewania? Sam już nie wiem, czy im nie daję za często wody...
Czy zdarza się, żeby litops przechodził wylinkę, mimo, że nie zakończył poprzedniej? Bo mam taki przypadek. Może to skutek niewłaściwego (zbyt częstego) podlewania? Sam już nie wiem, czy im nie daję za często wody...
Tak jak piszesz ,może być za dużo wody, roślinki zaczynają pobierać wodę z korzeni a stare liście zostają i nowa roślinka zaczyna rosnąć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź i potwierdzenie moich przypuszczeń. Spróbuję im rzadziej dawać wodę. Problemem było to, że w jednym pojemniku mam litopsy o średnicy 1cm, jak i takie 3-4mm i z reguły dostarczałem wodę co jakieś 10-14 dni ze względu na te mniejsze okazy.
Takie maluchy to potrafią dwa razy w roku przejść wylinkę ,spieszy się, żeby być dorosłym lithopsem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nizios 1cm lithopsy jak przechodziły wylinkę to możesz je przesadzić i traktować jak dorosłe a te maluchy to powinny mieć lekko wilgotną glebę aż do wylinki.
Pięknie kwitnie Ale i bez kwiatów jest na co popatrzeć!