Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Czyli mam poczekać, aż będą szkody i dopiero wtedy pryskać ? Czy pryskać profilaktycznie już teraz ?
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rowerzysto
Ja nie pryskam. Znacznie gorsze są te bez skrzydeł, eksterminuję je bez litości.
Ja nie pryskam. Znacznie gorsze są te bez skrzydeł, eksterminuję je bez litości.
Ewa
Czy to niedobór magnezu na młodych liściach u podstawy ? Już raz nawoziłem dolistnie magnez w niedzielę 5g /l wody
Generalnie mam przenawozone sadzonki chudsze łodygi u dołu w porównaniu z górną partią. Nie wiem jeszcze czy brakuje potasu bo usychają też liście na końcówkach , zamieszcze potem zdjęcie. To były nie moje pomidory tylko dostalem je od kogoś i tak próbuje poprawić sytuację.
Tu starsze liście jak miałem je w pierwszych dniach oberwalem, zasychały też liście wierzchołkowe niektórym sadzonkom
Generalnie mam przenawozone sadzonki chudsze łodygi u dołu w porównaniu z górną partią. Nie wiem jeszcze czy brakuje potasu bo usychają też liście na końcówkach , zamieszcze potem zdjęcie. To były nie moje pomidory tylko dostalem je od kogoś i tak próbuje poprawić sytuację.
Tu starsze liście jak miałem je w pierwszych dniach oberwalem, zasychały też liście wierzchołkowe niektórym sadzonkom
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skrzydlate mają za zadanie przenieść kolonię w inne miejsce. Teraz wszystkie mszyce to samice, które rozmnażają się przez dziewiorództwo czyli bez samczyków. Tzn ta ze skrzydełkami poleci na inną roślinę i narobi mszyc bez skrzydełek.
Ja mam mało roślin więc walczę wręcz i środkiem zaduszającym. Ale to nie jest operacja typu raz a dobrze, tylko codziennie po trochu.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga, u mnie zauważyłem że się słabo ruszają gdy są na pomidorze, co roku jest tak samo, szczególnie jak jest teraz ciepło dziwny typ mszycy,
ciekawi mnie też czy soki które wysysają z łodygi lub liścia im nie szkodzą że takie zaspane,nawet nie odlatują.
Czy to taki typ mszycy?
ciekawi mnie też czy soki które wysysają z łodygi lub liścia im nie szkodzą że takie zaspane,nawet nie odlatują.
Czy to taki typ mszycy?
Pozdrawiam Robert :-)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niedobór żelaza …
Dzień dobry,
czy moglibyście mi pomóc w zidentyfikowaniu problemu z pomidorami.
Żółkną mi liście na samych wierzchołkach, a potem się skręcają - głównie młode, najwyższe przyrosty, do tego dolna część liści odwraca mi się o 180 stopni dolną częścią do góry.
Odmiana Malinowy Ożarowski, mam jeszcze Betalux'a, ale tam na 10 krzaczków problem mam tylko z jednym i to w minimalnym stopniu, natomiast z Ożarowskim problem jest z każdym. Poniżej zdjęcia.
Z góry dziękuję za pomoc
czy moglibyście mi pomóc w zidentyfikowaniu problemu z pomidorami.
Żółkną mi liście na samych wierzchołkach, a potem się skręcają - głównie młode, najwyższe przyrosty, do tego dolna część liści odwraca mi się o 180 stopni dolną częścią do góry.
Odmiana Malinowy Ożarowski, mam jeszcze Betalux'a, ale tam na 10 krzaczków problem mam tylko z jednym i to w minimalnym stopniu, natomiast z Ożarowskim problem jest z każdym. Poniżej zdjęcia.
Z góry dziękuję za pomoc
Marcin
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
W jakiej ziemi rosną pomidory, jakie stosujesz nawożenie ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
15 litrowe doniczki, tuż powyżej dna dałem pokrzywę, a ziemię wymieszałem z garścią granulowanego obornika kurzego (poniżej warstwy w której posadziłem sadzonkę)
Jak zobaczyłem pierwsze objawy od razu zacząłem podlewać Substralem "Pomidor".
Co ciekawe żółte końcówki zrobiły się nagle, praktycznie w pół dnia (a w zasadzie nocy, wieczorem ich nie było, rano były - oczywiście w mniejszym zakresie niż teraz) i długo nie było żadnego uszkodzenia liści poza odbarwieniem (ten jasnozielony to jakiś dziwny, wygląda jak fosforyzujący marker)
Aha, ziemia uniwersalna - donice, ale rośliny są chyba jeszcze za małe żeby im przeszkadzało to, że są w donicach
Jak zobaczyłem pierwsze objawy od razu zacząłem podlewać Substralem "Pomidor".
Co ciekawe żółte końcówki zrobiły się nagle, praktycznie w pół dnia (a w zasadzie nocy, wieczorem ich nie było, rano były - oczywiście w mniejszym zakresie niż teraz) i długo nie było żadnego uszkodzenia liści poza odbarwieniem (ten jasnozielony to jakiś dziwny, wygląda jak fosforyzujący marker)
Aha, ziemia uniwersalna - donice, ale rośliny są chyba jeszcze za małe żeby im przeszkadzało to, że są w donicach
Marcin
- Mirek19
- 1000p
Donice są w tunelu/ szklarni, czy na wolnej przestrzeni ?
Pozdrawiam, Mirek
- Mirek19
- 1000p
Pierwsze skojarzenie to niedobór żelaza, choć w tym przypadku nerwy na liściach powinny być zielone.
Pozdrawiam, Mirek