Jabłoń dyskusje ogólne
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Ja bym powiedział że albo parch.. ale chyba bardziej osłabienie przez brak wody. U mnie na jednej sztuce podobne liście.. dopiero po podlewaniu zaczął odbijać.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku tak mi Grochówka na antonówce się tak zachowywała a w tym Cynamonowka Ananasowa i Szampion tak mają, z tym że w tym roku akurat na deszcze w maju nie mogłem narzekać.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki za rady. Przy okazji oprysku innych drzewek owocowych wcześniej poszedł na nie Miedzian, choć domyślam się, że to niewiele zmieniło. Po okresie bezdeszczowym w mojej lokalizacji w tamtym tygodniu mocno popadało i dziś znowu pada. Będę obserwował i w razie potrzeby działał. To jedyne jabłonie, które u mnie w tym roku nie mają przyrostów. Z tego co pamiętam w ubiegłym roku Szara Reneta miała podobne objawy (susza trwała znacznie dłużej niż w tym roku).
- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
Trochę za dużo owoców jak na takie małe drzewko, do tego dochodzi susza i drzewko przeciążone. Usuń część zawiązków, przede wszystkim z przewodnika.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 maja 2020, o 22:00
U mnie ten rok też kiepski, w tamtym roku jabłonki pięknie rosły, a w tym prawie wszystkie mają parcha w mniejszym lub większym stopniu , reszta owocówek też kiepsko, tylko brzoskwinia się trzyma, ale kilka dni temu zerwałem 3 zgnite brzoskwinki, więc nie wiem czy inne dotrwają
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
Trawa wokół zielona więc jakoś bardzo sucho nie masz. Ale rzeczywiście u mnie tak drzewka reagują na niedobór wody. Ja osobiście podlewam drzewa jak najrzadziej dopiero przy bardzo wyraźnych niedoborach wody żeby zmusić drzewa do rozbudowy silnego systemu korzeniowego tak aby po kilku latach radziły sobie same nawet przy długotrwałej suszy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
W zeszłym roku jabłonki pierwszy raz zakwitły i miały parę kilo owoców. W tym roku nędza absolutna! Te parę zawiązków opadło i nędza totalna!
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Praktycznie wszystkie zawiązki na przewodniku są do usunięcia - uszkodzone przez mszycę jabłoniowo babkową, już nie urosną ani nie dojrzeją.
Niżej dobrze nie widać ale pewnie też.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Gold Milenium, trzyletnia, jabłuszek było siedem. Długo opierały się wichurom. Któraś z wcześniejszych burz zrzuciła 6 sztuk. Ostało się jedno, długo sie opierało ale ostatniej wichurze nie dało rady. Z Jamesa Grieve tylko jedno spadło, ale to drzewko jest malutkie i przywiązane w kilku miejscach do palika. Teraz czekam, chce tego Golda posmakować, deczko poobijane, ale twarde jeszcze.
U sąsiada, tuz obok Szara nie zrzuciła ani jednego jabłka, ale u innych pod jablonkami prawie wszystkie owoce leżą .
U sąsiada, tuz obok Szara nie zrzuciła ani jednego jabłka, ale u innych pod jablonkami prawie wszystkie owoce leżą .
Pozdrawiam! Gienia.