Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8

Post »

Bawole serce jest generatywnym "zdechlakiem" .
Dla wzmocnienia rośliny, poprawienia zawiązywania owoców i późniejszego plonowania, z wilków wyprowadza się dodatkowe pędy wegetatywne (bez gron kwiatowych) , które pełnią rolę liści.
Jak "wilk" wypuści kilka liści to trzeba mu urwać sam czubek, aby nie rósł dalej i nie zakwitł.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

paj4k pisze: 13 cze 2023, o 19:49 Dzięki, tak zrobię i ja, 5 owoców w gronie. W tym roku wszystko co w tunelu prowadzę na 1 pęd oprócz cytrynków i perunów.
Perunów też radzę pilnować :wink: Ja w pierwszym roku posadziłam je w tunelu, ktoś "mądry" mi powiedział, że koktajlowym wilków się nie wycina... Zanim się skapnęłam, że to błąd, to busz się zrobił nie do ogarnięcia ;:131
paj4k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 kwie 2023, o 09:02

Post »

Rzeczywiście atletycznej sylwetki ten mój bawolak nie ma. Czyli to nie efekt przenawożenia, a taka jego uroda. Mam ich kilka sztuk, warto sprawdzić twój sposób. Zostawiać wilki nad gronem czy pod? Czy może wszystkie?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

clem3 pisze: 13 cze 2023, o 21:50
Grubas85 pisze: 12 cze 2023, o 23:33 Co do rosnących pod kątem ostrym liści i pędów kwiatowych to znalazłam odpowiedź w książce o uprawie- przyczyną prawdopodobnie jest niedożywienie
Moje niektóre rosną wręcz pionowo, a tymczasem analiza gleby wykazała niemal dwukrotnie przekroczone normy fosforu i potasu, reszta makro też wysoka...
2x to wcale nie tak dużo, zapewne już większość a może i wszystko przejadły co było w zasięgu korzeni - w zależności jak duże masz owoce i ile gron jest karmionych.
Pozdrawiam,
Tomek
paj4k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Perun i cytrynek, to pomidory samokończące? Nie mogłem się dokopać do tej informacji. Wydaje mi się, że nie. Jeśli one same nie kończą to chyba można je poprowadzić na 2, 3 pędy żeby pod folią nie zrobić buszu. Dwie sztuki posadzone mam przy wejściu do foliaka, najwyżej pozwolę im wyjść pod chmurkę.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

paj4k pisze: 13 cze 2023, o 22:06 Rzeczywiście atletycznej sylwetki ten mój bawolak nie ma. Czyli to nie efekt przenawożenia, a taka jego uroda. Mam ich kilka sztuk, warto sprawdzić twój sposób. Zostawiać wilki nad gronem czy pod? Czy może wszystkie?
Ja zostawiam wszystkie "wilki" i nie dopuszczam do powstania na nich gron kwiatowych.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
paj4k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak zrobię ;:136
Grubas85
50p
50p
Od: 15 kwie 2021, o 23:05

Post »

massur pisze: 13 cze 2023, o 22:13
clem3 pisze: 13 cze 2023, o 21:50
Grubas85 pisze: 12 cze 2023, o 23:33 Co do rosnących pod kątem ostrym liści i pędów kwiatowych to znalazłam odpowiedź w książce o uprawie- przyczyną prawdopodobnie jest niedożywienie
Moje niektóre rosną wręcz pionowo, a tymczasem analiza gleby wykazała niemal dwukrotnie przekroczone normy fosforu i potasu, reszta makro też wysoka...
2x to wcale nie tak dużo, zapewne już większość a może i wszystko przejadły co było w zasięgu korzeni - w zależności jak duże masz owoce i ile gron jest karmionych.
u mnie w badaniach również potas i fosfor powyżej normy. W detalu w książce był zapis o braku składników, głównie azotu. Z dodatkowych objawów to cienkie pędy wierzchołkowe. U mnie jest również podwyższone pH ( 7,8) co pewnie ma wpływ na tą sytuację i utrudnione pobieranie.
Pozdrawiam,
Iza
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam różne odmiany pomidorów i chcialabym je popryskać Wapnovitem, bo niektore na pewno tego będą potrzebować. Tylko czy nie zaszkodzę tym, ktore tego nie potrzebują? Wiem, że wszystkie podłużne tego wymagają a reszta to nie wiem.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Mirek19 pisze: 13 cze 2023, o 22:35 ...
Ja zostawiam wszystkie "wilki" i nie dopuszczam do powstania na nich gron kwiatowych.
Mirku,
możesz rozwinąć, co to daje? Wilk zasila "dodatkowo" krzak?
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Zwiększają masę zieloną.
Bawole serca - generatywne zdechlaki - mają stosunkowo słaby system korzeniowy.
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Grubas85 - takie to pH to spory problem. Przejdź na zasilanie dolistne, dodawanie nawozów do gleby pogorszy sytuację bo blokować przyswajanie będzie zarowno pH jak i stężenie minerałów.
Pozdrawiam,
Tomek
Grubas85
50p
50p
Od: 15 kwie 2021, o 23:05

Post »

Tomek z doświadczenia już widzę, że to pH to duży problem. Zeszły sezon pokazał, że zasilanie dolistne też u mnie sprawdza się średnio bo jestem blisko lasu, mało słońca, duża wilgotność i mimo tunelu na przestrzał to mały ruch powietrza. Zasilałam dolistnie to krzaki były długo mokre, dodatkowo rosa na pomidorach jeszcze o 10 rano, a przez to o choroby nie trudno. Wietrzenia już nie mam jak zwiększyć, więc teraz zamierzam jak najmniej moczyć krzaki i zasilać minimalnie.
Pozdrawiam,
Iza
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”