Mimo za wysokiego pH właśnie w okolicy 5czerwca liście wyjaśniały jak u ciebie, więc w podobnym czasie wyszło.

Proponuje oberwać owoce, ale na jednym możemy sobie zostawić kilka. Nie sadził bym w lipcu do gruntu a poczekał do września. Doniczki ustawił gdzieś w lekkim półcieniu np. pod drzewem.MalgosiaR pisze: ↑13 cze 2023, o 17:12 Witam
Właśnie przyszły moje borówki,krzewy 3 letnie. Posadziłam w większe doniczki , miejsce będę mieć przygotowane za miesiąc.Czy powinnam je teraz ciąć? niektóre mają owoce . Czytałam żeby usunąć owoce ,ale gałązki też skracać czy poczekać do wiosny ? Bardzo dziękuję za podpowiedź![]()
Opinia na zasadzie kopiuj/wklej z Internetu. Borówki w doniczkach można sadzić również w innych terminach. Teoria, że korzeni nie przybędzie w czerwcu i lipcu polega na nieznajomości powodów, dla których korzenie borówki w upały słabiej się rozwijają lub nie rozwijają. A powód jest banalny. Kiedy temperatura ziemi w okolicach korzeni jest za wysoka, korzenie słabiej się rozwijają - dlatego wspomniałem o tym, że borówki można osłaniać zarówno w doniczkach, jak i w gruncie.Yogibeer701 pisze: ↑14 cze 2023, o 20:02 Terminy sadzenia narzec, kwiecień i wrzesień, październik, listopad. Borówka sadzona w czerwcu, lipcu nie da rady w tych upałach a korzeni nie przybędzie w tym okresie.