Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
Pozdrawiam.
Od posiania nasion do zbioru liści trzeba czekać dwa lata, a do zbioru nasion trzeba czekać trzy lata.
Powoli zbliżamy się do zbioru nasion.Zwykle jest to od połowy czerwca do początku lipca.
Od lipca liście znikają, więc warto sadzić czosnek niedźwiedzi z roślinami wchodzącymi w etap wegetacji później niż czosnek.
Od posiania nasion do zbioru liści trzeba czekać dwa lata, a do zbioru nasion trzeba czekać trzy lata.
Powoli zbliżamy się do zbioru nasion.Zwykle jest to od połowy czerwca do początku lipca.
Od lipca liście znikają, więc warto sadzić czosnek niedźwiedzi z roślinami wchodzącymi w etap wegetacji później niż czosnek.
Pozdrawiam.
Powoli czosnek niedźwiedzi przekwita i zbliża się czas żniw.
Nasiona czosnku niedźwiedziego zbieram od połowy czerwca do lipca.W lipcu sprzedaję, a nasiona nie sprzedane sieję na początku sierpnia do skrzynek.Skrzynki z podłożem szykuję już teraz, bo podłoże musi być dojrzałe.
Do połowy października nasiona w skrzynkach skiełkują.Nasiona skiełkowane sprzedaję razem z podłożem od połowy października do połowy grudnia.Są one przeznaczone na siew jesienny na miejsca, gdzie nie można utrzymać podłoża cały w stanie wilgotnym.
Jak widać trochę to inaczej wygląda, jak jest opisane rozmnażanie czosnku niedźwiedziego w internecie.
Wszystko to jest już opisane w wątku, więc tylko przypominam.Post ma charakter informacyjny, a nie handlowy.
Powoli czosnek niedźwiedzi przekwita i zbliża się czas żniw.
Nasiona czosnku niedźwiedziego zbieram od połowy czerwca do lipca.W lipcu sprzedaję, a nasiona nie sprzedane sieję na początku sierpnia do skrzynek.Skrzynki z podłożem szykuję już teraz, bo podłoże musi być dojrzałe.
Do połowy października nasiona w skrzynkach skiełkują.Nasiona skiełkowane sprzedaję razem z podłożem od połowy października do połowy grudnia.Są one przeznaczone na siew jesienny na miejsca, gdzie nie można utrzymać podłoża cały w stanie wilgotnym.
Jak widać trochę to inaczej wygląda, jak jest opisane rozmnażanie czosnku niedźwiedziego w internecie.
Wszystko to jest już opisane w wątku, więc tylko przypominam.Post ma charakter informacyjny, a nie handlowy.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie liście już żółkną (nie za wcześnie?) Nasiona bogato się zapowiadają. Poletko założone w grudniu.
Rozumiem, że jak nie zbierzemy nasion, to opadną na ziemię i same się zasieją, co zwiększy plon za rok?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
- badzia
- Kontakt:
Za rok, no nie wiem. Ja sadziłam cebulki, a taka cebulka potrzebuje przynajmniej 1 sezonu żeby z nasionka się nią stać.
Pozdrawiam.
Nasiona wzejdą jeśli podłoże będzie cały czas wilgotne.Dlatego najlepiej sadzić i siać czosnek niedźwiedzi w cieniu drzew lisciastych, na glebie bogatej w próchnicę.
Pozdrawiam.
U mnie już jest koniec żniw.Nasiona czosnku niedżwiedziego są zebrane i posiane do skrzynek.
Będą sprzedawane jesienią jako skiełkowane, razem z podłożem.
Będą wyglądały, jak na załączonym filmie.
youtu.be/ZGF52Kjuvck
U mnie już jest koniec żniw.Nasiona czosnku niedżwiedziego są zebrane i posiane do skrzynek.
Będą sprzedawane jesienią jako skiełkowane, razem z podłożem.
Będą wyglądały, jak na załączonym filmie.
youtu.be/ZGF52Kjuvck
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, to u niedźwiedzia normalne Ma tak przedziwnie krótki okres wegetacyjny. Ja też sadziłam z cebulek, a raczej sadzonek, które dostałam od znajomej (pocztą w dodatku). Przyszły bodaj w maju, takie już lekko zmizerowane i zmęczone podróżą, po przesadzeniu rośliny niby się przyjęły, ale szybko powiedziały "dobranoc" i nie spodziewałam się, że coś z tego będzie, ale pięknie wyszły z ziemi wiosną następnego roku i tak oto od lat mam poletko z czosnkiem niedźwiedzim, które - powoli - z każdym rokiem się rozrasta. Nie zbieram nasion, muszą rozsiewać się same. Gdy tylko wszystkie rośliny padną, przykrywam poletko ściółką (słoma, liście, skoszona trawa, cokolwiek w tym stylu) i... do zobaczenia na wiosnę
- badzia
- Kontakt:
Kabomba, to znaczy, że już od lipca coś tam rzucasz na to poletko? Byłby to dobry sposób na chwasty, bo między sadzonkami tego wolnego miejsca, póki co, trochę jest.
Przypominam, że najszybciej można założyć plantację czosnku niedźwiedziego sadząc na raz całą zawartość skrzynek z cebulkami.W roku 2023 wyszło mi 120 skrzynek z posianymi nasionami.
W każdej skrzynce jest 50 gramów nasion, czyli około 4 tysiące sztuk.
W sumie 120 skrzynek umożliwia założenie plantacji składającej się z prawie 500tysięcy cebulek.