Śliwa Dyskusje ogólne

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Śliwa Dyskusje ogólne

Post »

Czyli, jeżeli dobrze Ciebie rozumiem, to nie jest żadna choroba typu mączniak, tylko efekt żerowania mszyc? I nie muszę ani pryskać ani martwić się o te 2 śliwki?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie cytuj postów jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim.
Weź lupę i się im przypatrz, efekty to dopiero będą.
Na Twoim miejscu bym się jednak martwiła i natychmiast wzięła się za wyeliminowanie mszyc. Mszyce to kłopoty, nie tylko niszczą młode przyrosty, osłabiają drzewko ale przywloką choroby. Np szarkę a wtedy to już nie są śmichy - chichy, to wirus i tego się nie da leczyć.
Pozdrawiam! Gienia.
Darelecki
100p
100p

Post »

Dzięki! Jeśli chodzi o oprysk to preferujecie ocet czy sodę oczyszczoną? I jeszcze jedno pytanie. Macie sposób na wyhodowanie larw biedronek lub jak zwabić dorosłe na drzewka?
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Gienia ma rację - choroby jeszcze nie masz ale zrób coś z tymi mszycami jak najszybciej bo użyte w tym zdaniu "jeszcze" nabierze znaczenia.
Larw biedronek szukaj na innych drzewach, jakiś czas temu jak mi wyżarły wszystkie mszyce na gruszy to się pobawiłem i chyba z 50 przeniosłem na czereśnie - gdzie mszyc było sporo. Jak można im pomóc? Na pewno unikać oprysków jak Mospilan, ja w tym roku praktycznie bez (tylko róże i jaśminowiec dostały pomoc, drzewa nic) i ogród sam się przed mszycami broni, pojawiają się ale szybko są pożerane przez armię larw biedronek.
Pozdrawiam,
Tomek
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ponoć aby zwabić biedronki na roślinę wystarczy powiesić na niej żółte wstążeczki. Nie praktykowałem.
Pozdrawiam Jarek
Darelecki
100p
100p

Post »

Darelecki pisze: 19 cze 2023, o 17:40 Witam wszystkich,
mam do Was pytanie. Moje dwie śliwki dopadł prawdopodobnie mączniak. Jedną mniej (śliwka węgierka dabrowicka), drugą bardziej (renkloda ulena). Co mogę zrobić i czy drzewka są do odratowania, czy już raczej trzeba je spisać na straty? I czy jest to bardzo zaraźliwa choroba? Powinienem obawiać się o inne drzewka posadzone w pobliżu?
Spryskałem mieszanką octu i sody oczyszczonej liście, na których żerowały mszyce. Następnego dnia zauważyłem, że spryskane liście pousychały. Czy to normalne, że zainfekowane mszycami miejsca usychają po takim oprysku? I co powinienem zrobić z tymi liśćmi? Poobrywać czy przyciąć pędy poniżej uschniętych liści?
Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

To nie jest normalne. Liście oprysk prawdopodobnie popalił.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Tak to jest z tymi "domowymi" metodami. Często nie działają na to co powinny i narobią więcej szkody i pożytku.
Pozdrawiam,
Tomek
Darelecki
100p
100p

Post »

Mam kilka świeżych zdjęć pousychanych liści na 3 drzewkach. Co powinienem zrobić? Poobrywać liście, czy przyciąć drzewko poniżej uschniętych liści?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

§ 3.7 Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix
Zmniejszyłam/Karo
Darelecki
100p
100p

Post »

Czyli nie obrywać liści i nic nie ucinać, tylko same odbiją?
Emptiness
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 kwie 2022, o 19:54

Post »

Cześć. Zauważyłem, ze na mojej 3 letniej śliwie (cacanska rana) pokazuje się dość dużo żółtych liści. Ktoś wie czym to może być spowodowane?

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Na tych fotkach chorobowych objawów jakoś specjalnie nie widać. Do czerwonej plamistości te plamy raczej nie pasują. To może być coś fizjologicznego, może susza. Sprawdź jeszcze spodnia stronę liści czy są jakieś zgrubienia , narosla,jakiś nalot?
Pozdrawiam! Gienia.
Emptiness
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 kwie 2022, o 19:54

Post »

Nie cytuj postów na które odpowiadasz bezpośrednio./K
No właśnie nic nie ma z drugiej strony. Dziś również zauważyłem, ze druga Śliwa, która była sadzona równocześnie z poprzednią również dostaje "po dupie". To Węgierka Dąbrowicka. Liście robią się jakieś jaśniejsze, jakby jakiś nalot na nich się zbierał i z dnia na dzień żółkną i po dotknięciu opadają. Owoców ma tylko pare, jeszcze zielone, a ona już liscie gubi. Jutro podeśle więcej zdjęć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”