Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
FranzMaurer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2023, o 09:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Post »

To się da jakoś jeszcze wyleczyć czy lepiej to już wyrwać ? Pryskam mniej więcej co tydzień albo co dwa miedzianem, ostatnio pryskałem dwa razy (co tydzień) na mszyce i raz Saletrą amonową rozpuszczoną w wodzie. Podlewam co 3-5 dni wodą z hummusem i to w zasadzie tyle.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A kiedy był ostatni oprysk miedzianem ? Pytam bo miedzian powinien zadziałać na bakteriozę .
Ja stosuję Beta - Chikol , ale gwarancji skuteczności nie dam . W apteczce mam Biosept na
bakteryjne .
Liście od dołu pousuwać . Dużo porażonych liści ?
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

"Dorobiłem się" także czarnej mszycy. Może potraktować je Emulparem 940?
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

Może być Emulpar, może być Mospilan. Ja nie pryskam, bo - jak wcześniej wspomniałam - nigdy z tytułu obecności tej mszycy nie miałam problemów, choć to nie oznacza, że ktoś inny się ich nie nabawi. Czerwiec + czarna uskrzydlona mszyca = najpewniej mszyca brzoskwiniowa, dla której pomidor (i ziemniak) to druga w kolejności roślina żywicielska. Jak każdy inny gatunek mszycy może, choć nie musi, przenosić choroby.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też mam tą mszycę latającą, popryskałam pomidory Mospilanem, ale zauważyłam że mam w glebie dużo pędraków. Czy taki oprysk na pomidory i papryki zadziała też na te pędraki?
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
FranzMaurer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anulab pisze: 21 cze 2023, o 11:23 A kiedy był ostatni oprysk miedzianem ? Pytam bo miedzian powinien zadziałać na bakteriozę .
Ja stosuję Beta - Chikol , ale gwarancji skuteczności nie dam . W apteczce mam Biosept na
bakteryjne .
Liście od dołu pousuwać . Dużo porażonych liści ?
Jakoś dalej jak tydzien a mniej jak 2 tygodnie temu. Mialem pryskać teraz ale codziennie zapowiada się na deszcz :/
Tak z 1/3 krzaka tak wygląda, głównie z jednej strony 0_o Raczej nie ma liści, które dotykają podłoża a krzaki rosną na rozłożonej włókninie, są tylko dziury na łodygi.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjmuje się , że oprysk chroni około 7 dni . Przy silnej presji chorób ( wysoka wilgotność , opady deszczu )
nawet krócej .
Co do uprawy w donicach to może przyczyną jest przegrzewanie bryły korzeniowej . Lepsze od czarnych byłyby
jasne donice .
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46

Post »

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przebarwień na liściach odmiany Malinowy Warszawski. Pomidory rosną w szklarni. Jest tam w sumie około 100 krzaków różnych odmian, ale tylko na tej to zauważyłem. spośród około 30 krzaków tej odmiany na 5 z nich występują takie jasne przebarwienia , które są najbardziej widoczne na młodych liściach. Wyczytałem iż mogą to być braki żelaza, więc opryskałem te 5 krzaków w dniu 17.06.2023 nawozem florowit żelazo w dawce 2.5 ml /l, ale jak na razie nie widzę specjalnej poprawy ( może za mała dawka).

Boję się że by to nie były jakieś początki zarazy lub innej choroby grzybowej. Na jednym z liści widać także brązowa plamki i się zastanawiam czy aby nie jest to kolejne stadium choroby. Jestem z północy Polski z uwagi na bardzo zimne noce pomidory były wysadzone dość późno bo 20.05.

Na choroby grzybowe jak dotąd wykonałem jeden oprysk miedzianem 14.06.2023. Dodatkowo powiem iż usunąłem jeden krzak 13.06 , nie miał takich plam ale był czymś porażony. Usunąłem go profilaktycznie. Proszę o pomoc w diagnozie co może im dolegać i czy nie są to aby początki jakiejś Zarazy. Na zdjęciach 3 - młody liść 5,6 - starsze liście widać delikatne brązowe plamki.

Rodzi się pytanie czy to już trzeba coś mocniejszego użyć ( jeżeli tak to co), czy jednak to jakieś niedobory.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Miedzianem nawet sobie głowy nie zawracaj, obawiam się, że to nie choroba grzybowa a wirusowa.
Sam to musisz ocenić naocznie, niby objawy podobne ;
https://kchr.pl/art/50/wirus-mozaiki-pe ... cy-uprawom
Pozdrawiam! Gienia.
FranzMaurer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anulab pisze: 21 cze 2023, o 16:18 Przyjmuje się , że oprysk chroni około 7 dni . Przy silnej presji chorób ( wysoka wilgotność , opady deszczu )
nawet krócej .
Co do uprawy w donicach to może przyczyną jest przegrzewanie bryły korzeniowej . Lepsze od czarnych byłyby
jasne donice .
Zastosowałem natychmiastowe środki zaradcze w postaci eksterminacji zarażonego krzaka :) Mam tylko nadzieję, że reszta nie dostanie żadnej cholery :/ Czym to ewentualnie profilaktycznie opryskać teraz ?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Biosept, Beta Chikol, Octan wapnia. Miedzianu już pewnie nie powinieneś stosować, max 3 razy w sezonie.
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co Asia pokazała wygląda strasznie . ;:oj Polecam Beta-chikol . Ja pryskam tym naprzemiennie z
Bioseptem . Gwarancji jednak nie dam , że wszystko będzie super .
W okresach mokrej pogody pryskam mikrobiologicznymi .
Możesz zrobić wyciąg ze skrzypu i ewentualnie dodać np. żywokostu .
Doczytałam , że Jacek podał octan wapnia . ;:333
Octanu można zrobić na zapas , pryskać i podlewać kiedy będzie potrzeba .
krtek
50p
50p
Od: 19 maja 2023, o 08:38

Post »

Dziś rano zauważyłam, że i jednego z pomidorów dopadła zielona maszyca!
Wieczorem idzie oprysk HT, tym razem już na wszystkie rośliny...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”