Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.4
Dobre pytanie. Przede wszystkim powinnaś wiedzieć, że sałaty kruche (lodowe) aby zawiązać główki potrzebują więcej czasu niż sałaty masłowe. Czas wzrostu sałat liczy się przeważnie od posadzenia do zbioru i dla poszczegółnych odmian jest różny. Dla odmian sałaty kruchej mieści się przeważnie w przedziale 50-80 dni. Jak znasz nazwę odmiany to info można szukać w katalogu firmy.
U mnie na działce ktoś wykopał kilka sałatek rosnących w pierścieniach. Czas podłączyć monitoring.
U mnie na działce ktoś wykopał kilka sałatek rosnących w pierścieniach. Czas podłączyć monitoring.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie również wykopane kilka sałat. Ślady sugerują szkodniki czteronożne. Czas nastawić łapkę
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Przemek no to sobie jeszcze poczekam Dobrze, że posiałam też inne
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
-
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I co wyszło z tej sałaty? Ja jeszcze nie miałam takiego przypadku, żeby lodowa nie zawiązała główek, tylko po prostu trzeba poczekać - ta moja przedstawiona poniżej była siana w drugiej połowie kwietnia:Rowerzysta pisze: ↑15 maja 2023, o 11:44 Sałata Kwiryna - krucha, lodowa. Tak się zastanawiam czy ona jest już dojrzała, czy zawiną się z tego główki tak jak w tej sklepowej ?
Baaardzo lubię lodową, ale jak już pójdzie w główki, to trzeba w miarę szybko zbierać i zjadać, i dlatego każdego roku sieję również rzymską (odmiana bez znaczenia, sieję co mi w ręce wpadnie), bo ta może dłużej "postać" w ogrodzie, nie zagniwa, w kwiaty wybija stosunkowo późno, a w lodówce przechowuje się praktycznie tak dobrze, jak lodowa:
Chwilowo nie mogę patrzeć na sałatę, bo samej rzymskiej mam ponad 50 sztuk, lodową już trzeba jeść, a dopiero uporaliśmy się z przejedzeniem miksu masłowych
Ja uwielbiam sałatę dębolistną Lollo rossa. Wysiewam ją wprost do gruntu wzdłuż grządek w tunelu foliowym. Sałata z tunelu jest smaczniejsza i bardziej delikatna niż ta z gruntu.
Lubię też sałatę masłową, ale tutaj już jest więcej pracy, bo trzeba sadzić z rozsady. Mi rozsada nie wychodzi, więc kupuję na rynku.
Jednak nie zawsze mam czas na podlewanie i czasami wychodzi gorzka.
Znajomy zasugerował uprawę w pierścieniach. Muszę spróbować i do tego zainstalować nawadnianie kropelkowe do którego od dosyć dawna się przymierzam.
Lubię też sałatę masłową, ale tutaj już jest więcej pracy, bo trzeba sadzić z rozsady. Mi rozsada nie wychodzi, więc kupuję na rynku.
Jednak nie zawsze mam czas na podlewanie i czasami wychodzi gorzka.
Znajomy zasugerował uprawę w pierścieniach. Muszę spróbować i do tego zainstalować nawadnianie kropelkowe do którego od dosyć dawna się przymierzam.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kabomba sałatę Kwiryna siałem w drugiej połowie lutego (rozsada). W drugiej połowie maja główek jeszcze nie było. Sałata była ogromna, puszysta i krucha. Był to przedplon przed papryką, więc musiałem wyrwać. Poszła ze śmietaną do obiadu. Teraz rośnie kolejne kilka główek i planuje je po trochu skubać przez całe lato więc też się główki nie zawiną.
Zdjęcie archiwalne
Zdjęcie archiwalne
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Najważniejsze , że smaczna . Nie czekam na zawiązanie główek podskubuję liście , szczególnie
lubię różnokolorowe .
Teraz czekam na lodową Derel z czerwonymi listkami .
lubię różnokolorowe .
Teraz czekam na lodową Derel z czerwonymi listkami .
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.