Figa na działce, w donicy cz.2
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy cz.2
Wszystkie puszczają od korzenia. Tylko, że nie zawsze w doniczce. W uprawie gruntowej figa daje dużo pędów od korzenia. W doniczkowej.... różnie. Ja zawsze miałem z tym problem. Na początku formowałem figi jako drzewka na jednym pniu. Gdy chciałem to zmienić i uformować je jako krzewy, jakoś się ociągały z puszczaniem pędów u nasady pnia. Pewnie pomogłoby radykalne pozbycie się pnia lub bardzo mocne jego skrócenie. Ja tak zrobiłem przy ostatniej fidze, którą po zostawiłem w doniczce. Obciąłem pień na wysokość ok. 60 cm i teraz mam trzy pędy u góry (jakby mini koronę) i cztery pędy u nasady pnia(ale z pnia a nie od korzenia). Mini koronie pozwolę póki co rosnąć, ale jsk te dolne będą miały dwa lata pień zetnę cały. Oczywiście cały czas usuwam pędy próbujące wybijać z oczek uśpionych na pniu.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłem Figę w formie krzaczastej, no i po wsadzeniu tak się zachowuje, rośnie jako krzak- nie pamiętam nazwy odmiany
per aspera ad astra
- FreGo
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Tomek, ja je nazywam wiosennymi, bo wyskakują na wiosnę. W sumie letnie to te co wyskakują w lecie, w sierpniu, choć jak przyjąć kryterium dojrzewania to będzie tak jak mówisz - letnie te co dojrzewają latem i jesienne, te co próbują dojrzeć na jesieni.
Co do fig koleżanki, faktycznie jednak chyba to te z jesieni bo sama pisze o tym Że owoców było więcej ale opadły, choć nie do końca tak może być bo te co wyskakują na wiosnę też część figa może zrzucić. Ale kolor mają jak breba!
U mnie main crop ma kolor zieleni wpadającej w żółty a breba ma kolor mocno zielony z białymi centkami.
Poza tym też nie wierzę w przetrwanie main crop w gruncie bez osłon i to w aż tak dobrym stanie. Moje drzewka zimowały blaszaku, poprzednie dwa lata w namiocie garażowym pośród drewna i tylko w tym orku main crop przetrwał "żywy", bo poprzednie dwa lata spadał na wiosnę z obsuszonymi ogonkami.
Co do fig koleżanki, faktycznie jednak chyba to te z jesieni bo sama pisze o tym Że owoców było więcej ale opadły, choć nie do końca tak może być bo te co wyskakują na wiosnę też część figa może zrzucić. Ale kolor mają jak breba!
U mnie main crop ma kolor zieleni wpadającej w żółty a breba ma kolor mocno zielony z białymi centkami.
Poza tym też nie wierzę w przetrwanie main crop w gruncie bez osłon i to w aż tak dobrym stanie. Moje drzewka zimowały blaszaku, poprzednie dwa lata w namiocie garażowym pośród drewna i tylko w tym orku main crop przetrwał "żywy", bo poprzednie dwa lata spadał na wiosnę z obsuszonymi ogonkami.
Witam, jestem Adam.
- tomekb1
Wiesz Adam może koleżanka mieszka w jakiejść dogodnej lokalizacji, figa rośnie w zacisznym miejscu itp. Nie chcę rozstrzygać czy main crop przetrwał by zimę. Nie wiem co starszaemerytka miała na myśli, pisząc , że są to owoce, których zalążki utworzyły się w zeszłym roku. Czy chodzi Jej o paki, czy, że figa już w zeszłym roku wykształciła owoce.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 cze 2023, o 15:36
Dużo do dyskusji nie wniosę, bo figa nie jest moim oczkiem w głowie i praktycznie słabo obserwowałam jej rozwój w zeszłym i tym roku.
"Działka" jest częścią pola. Z zachodu ma szpaler drzew (liściaste, więc zimą raczej wielkiej ochrony od wiatrów nie dają). Reszta odsłonięta. Ale nie ma co debatować nad tym, bo jaka zima w tym roku była, wiemy. Praktycznie jej nie było.
Chodzi mi o to, że późną jesienią, w kącikach liści były małe zawiązki. Ja to odczytałam jako zawiązki owoców. I chyba miałam rację, bo wiosną, jako pierwsze pokazały się owoce, nie liście. Mam bardzo słabe zdjęcie z 24 kwietnia. Dam je tu, choć praktycznie mało z niego można odczytać:
Swiętokrzyskie.
"Działka" jest częścią pola. Z zachodu ma szpaler drzew (liściaste, więc zimą raczej wielkiej ochrony od wiatrów nie dają). Reszta odsłonięta. Ale nie ma co debatować nad tym, bo jaka zima w tym roku była, wiemy. Praktycznie jej nie było.
- tomekb1
Czyli w kątach liści miałaś już taki początkowy main crop, którego rozwój wyhamowała jesień. Widać , że jest on w stanie przetrzymać lekką zimę, bez okrywania. Teraz już tylko czekać na słodziutkie owoce. jak piszesz figaa nie jest Twoim oczkiem w głowie, ale może z uwagi na brak wody na działce warto przy następnej wizycie przywieżć jej troszkę wody
Wkurzają mnie mszyce. Czarne. Ze skrzydełkami. Codziennie zabijam kilka. Najpierw rozganiam pasące się przy nich mrówki
Wkurzają mnie mszyce. Czarne. Ze skrzydełkami. Codziennie zabijam kilka. Najpierw rozganiam pasące się przy nich mrówki
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- ZBANOWANY
Mam mauzera na działce, ale ta woda jest dla borówek amerykańskich i dla dyniowatych (ogórki, dynie, arbuzy). figa, jak i inne krzewy i drzewa, musi sobie sama radzić.
- tomekb1
Moje main crop na Brown Turkey
Jeszcze moze z tydzień i przegonią wielkością zeszłoroczny , który przetrwał zimę, a teraz stoi w miejscu. Zostawiłem go specjalnie , by zobaczyć różnicę.
Jeszcze moze z tydzień i przegonią wielkością zeszłoroczny , który przetrwał zimę, a teraz stoi w miejscu. Zostawiłem go specjalnie , by zobaczyć różnicę.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- FreGo
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Hej Tomek!
Już żałuję Ze nie zrobiłem tego Twojego patentu u siebie.
U mnie katastrofa! Ten cały main crop gnije. Figi stają się kolejno żółte, potem kolor łapią jak by dojrzewały, ale nie dojrzewają tylko gniją a w środku są białe. Wszytko odpadnie. Niepotrzebnie czekałem z nadziejami.
Miałem właśnie wczoraj napisać doi Ciebie Tomek jak efekty tego zabiegu wyglądają a tu dziś widzę sam napisałeś!
Z tych małych fig w doniczkach figi mi odpadły oczywiście.
Już żałuję Ze nie zrobiłem tego Twojego patentu u siebie.
U mnie katastrofa! Ten cały main crop gnije. Figi stają się kolejno żółte, potem kolor łapią jak by dojrzewały, ale nie dojrzewają tylko gniją a w środku są białe. Wszytko odpadnie. Niepotrzebnie czekałem z nadziejami.
Miałem właśnie wczoraj napisać doi Ciebie Tomek jak efekty tego zabiegu wyglądają a tu dziś widzę sam napisałeś!
Z tych małych fig w doniczkach figi mi odpadły oczywiście.
Witam, jestem Adam.
- tomekb1
Tak to jest z tym przezimowanym main cropem. Adam "patent" nie jest mój Obejrzałem film na YT. Zobacz. Dziewczyna świetnie wszystko tłumaczy.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=W80YTVY ... aIN1ZUTBsz[/youtube]
Według mnie najlepszy kanał o uprawie fig. Warto śledzić.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=W80YTVY ... aIN1ZUTBsz[/youtube]
Według mnie najlepszy kanał o uprawie fig. Warto śledzić.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zapomniałem że istnieje to forum Tomek ta dziewczyna nazywa się Mira Suwala, mieszka w Warszawie i wstawiła chyba 2 filmiki, drugi o ukorzenianiu zrazów figi w mchu. Jutro wstawię fotki moich fig.
Staraemerytka jesteś dużo młodsza niż ja Na fotce którą wstawiłaś jest widoczny zraz który miałaś mi wysłać? Figa od Majandy dzięki Tobie bije rekord uprawy w gruncie bez zabezpieczenia zimowego.
Staraemerytka jesteś dużo młodsza niż ja Na fotce którą wstawiłaś jest widoczny zraz który miałaś mi wysłać? Figa od Majandy dzięki Tobie bije rekord uprawy w gruncie bez zabezpieczenia zimowego.
-
- ZBANOWANY
Co do młodości - nie jestem pewna.
Co do zrazów - mogłam ich wysłać, ile chciałbyś, ale zastopowałeś (rozmyśliłeś się?).
Co do zimowania - już chyba na tym się jej żywotność zakończy, bo nie może być tyle łagodnych zim pod rząd, a ja nie zamierzam jej okrywać, więc...
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomek nie ma żadnego sarkazmu w mojej wypowiedzi, jeżeli chodzi o nazwisko to wyjaśniliśmy to sobie na pw.
Staraemerytka rezygnuję z fig ponieważ doszły mi 2 bananowce w gruncie i cytryna również gruntowa. W ubiegłym roku wykopałem BT. Pozostały mi figowce Peretta, Brunswick i RdB. Dwu ostatnich pozbędę się.
Pozostanie w gruncie tylko Peretta która aktualnie ma ok. 20 owoców letnich (breby). Mają już docelowy rozmiar przed puchnięciem. Fotki wstawię później.
Staraemerytka rezygnuję z fig ponieważ doszły mi 2 bananowce w gruncie i cytryna również gruntowa. W ubiegłym roku wykopałem BT. Pozostały mi figowce Peretta, Brunswick i RdB. Dwu ostatnich pozbędę się.
Pozostanie w gruncie tylko Peretta która aktualnie ma ok. 20 owoców letnich (breby). Mają już docelowy rozmiar przed puchnięciem. Fotki wstawię później.