HYBRIDS (Echinopsis, Trichocereus, Chamaecereus ...)
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: HYBRIDS (Echinopsis, Trichocereus, Chamaecereus ...)
Hm. Wygląda na to że jak ja nic tutaj nie pokażę to nikt nie zechce??
A przecież teraz czas kwitnienia małych hybryd wprost do tego zachęca...
Chamaecereus Lincoln Fair
Chamaecereus Lincoln Imp
Chamaecereus Lincoln Snow
Chamaecereus hybr. Lincoln Favour
Chamaecereus hybr. Chelsea Centaurion
Chamaecereus hybr. C 10
Chamaecereus hybr. Dark Eyes
Chamaecereus hybr. Spanish Sun
Chamaecereus Rosalie
Rebutia hybr. Emily
Rebutia hybr. Flair
Rebutia hybr. Gill
Rebutia hybr. Phoebe
Rebutia hybr. Apricot Ice
Rebutia hybr. Bo Jangle's
Rebutia hybr. Meisterstuck fl. pink
A przecież teraz czas kwitnienia małych hybryd wprost do tego zachęca...
Chamaecereus Lincoln Fair
Chamaecereus Lincoln Imp
Chamaecereus Lincoln Snow
Chamaecereus hybr. Lincoln Favour
Chamaecereus hybr. Chelsea Centaurion
Chamaecereus hybr. C 10
Chamaecereus hybr. Dark Eyes
Chamaecereus hybr. Spanish Sun
Chamaecereus Rosalie
Rebutia hybr. Emily
Rebutia hybr. Flair
Rebutia hybr. Gill
Rebutia hybr. Phoebe
Rebutia hybr. Apricot Ice
Rebutia hybr. Bo Jangle's
Rebutia hybr. Meisterstuck fl. pink
Piękne masz te kaktusy Henryku
- TomBa
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 cze 2005, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo chyba nikt nie ma tak pięknych hybryd jak Ty !
Pozdrawiam
Tomek B.
Tomek B.
- hen_s
- hen_s
Nie jest to hybryda więc teoretycznie nie jest tutaj miejsce dla tej rośliny ale...
To roślina z rodzaju Echinopsis - one w znakomitej większości mają genetycznie uwarunkowane dawanie odrostów. Twój egzemplarz nie jest więc wyjątkiem...
Nie to jest problemem a to że tak duża roślina nie kwitnie. Co mogę napisać to jedynie to że na pierwszy rzut oka widać że hodowana jest chociaż na południowym oknie to przy zbyt małej ilości dla niej słońca, a do tego w mocnej glebie. No i najważniejsza sprawa: zimowanie. Czy zimujesz swoją roślinę bez wody od października do końca marca w temperaturze nie wyższej niż 12 stopni? Jeśli tak nie jest to masz odpowiedź na swoje pytanie...
To roślina z rodzaju Echinopsis - one w znakomitej większości mają genetycznie uwarunkowane dawanie odrostów. Twój egzemplarz nie jest więc wyjątkiem...
Nie to jest problemem a to że tak duża roślina nie kwitnie. Co mogę napisać to jedynie to że na pierwszy rzut oka widać że hodowana jest chociaż na południowym oknie to przy zbyt małej ilości dla niej słońca, a do tego w mocnej glebie. No i najważniejsza sprawa: zimowanie. Czy zimujesz swoją roślinę bez wody od października do końca marca w temperaturze nie wyższej niż 12 stopni? Jeśli tak nie jest to masz odpowiedź na swoje pytanie...
Ja tą roślinę dostałem od sąsiadów bo była bardzo zaniedbana i się praktycznie łamała.
Co do światła, nie mam możliwości jej wystawić na zewnątrz żeby bezpośrednie światło słoneczne miała. No i w tym sezonie nie była zimowana bo nie miałem gdzie, bo albo miałyby za ciepło, albo za zimno. Czyli przy takich rozmiarach jest mała szansa na kwitnienie muszę czekać na te małe odnóżki aż zaczną kwitnąć.
Ciekawe bo mam parę "pąków" na roślinie, które wyglądają inaczej niż normalne odrosty. Jest opcja żeby pąk się w odrost zamienił jakoś ?
Co do światła, nie mam możliwości jej wystawić na zewnątrz żeby bezpośrednie światło słoneczne miała. No i w tym sezonie nie była zimowana bo nie miałem gdzie, bo albo miałyby za ciepło, albo za zimno. Czyli przy takich rozmiarach jest mała szansa na kwitnienie muszę czekać na te małe odnóżki aż zaczną kwitnąć.
Ciekawe bo mam parę "pąków" na roślinie, które wyglądają inaczej niż normalne odrosty. Jest opcja żeby pąk się w odrost zamienił jakoś ?
- hen_s
Ależ dużo większa jest szansa na kwiat u dużej (a ta jest bardzo duża) rośliny niż u małej sadzonki!
Na pewno przy prawidłowym zimowaniu na następny rok będziesz się cieszyć kwiatami.
A ponieważ echinopsis słynie z tego że toleruje naprawdę duże błędy hodowlane to jest możliwe że to co uważasz za kolejne odrosty będzie w istocie pąkami kwiatowymi. I ta możliwość - jeśli okno jest naprawdę słoneczne a roślina zdrowa - jest duża!
Na pewno przy prawidłowym zimowaniu na następny rok będziesz się cieszyć kwiatami.
A ponieważ echinopsis słynie z tego że toleruje naprawdę duże błędy hodowlane to jest możliwe że to co uważasz za kolejne odrosty będzie w istocie pąkami kwiatowymi. I ta możliwość - jeśli okno jest naprawdę słoneczne a roślina zdrowa - jest duża!
- hen_s
Kolejna porcja moich hybryd. Jako że sezon w pełni to kwitnie ich naprawdę dużo!
Chamaecereus hybr. Lincoln Magic
Chamaecereus hybr. Lincoln Tinker
Chamaecereus hybr. Lincoln Angel
Chamaecereus hybr. Fanfare
Rebutia hybr. Alba
Rebutia hybr. Celebration
Rebutia hybr. Duches
I jeszcze jeden z moich echinopsisów hybr.:
Echinopsis hybr. Innoko
Nieco więcej fotek na moim wątku.
Chamaecereus hybr. Lincoln Magic
Chamaecereus hybr. Lincoln Tinker
Chamaecereus hybr. Lincoln Angel
Chamaecereus hybr. Fanfare
Rebutia hybr. Alba
Rebutia hybr. Celebration
Rebutia hybr. Duches
I jeszcze jeden z moich echinopsisów hybr.:
Echinopsis hybr. Innoko
Nieco więcej fotek na moim wątku.
Takie mnie naszło pytanie: jest jakiś katalog hybryd z uznaną nazwą + zdjęciem?
Jestem ciekaw czy istnieją hybrydy z niebieskimi kwiatami. Niebieski kolor w naturze jest dość rzadki stąd moja ciekawość biorąc pod uwagę mnogość hybryd.
Jestem ciekaw czy istnieją hybrydy z niebieskimi kwiatami. Niebieski kolor w naturze jest dość rzadki stąd moja ciekawość biorąc pod uwagę mnogość hybryd.
- hen_s
Nie ma takiego katalogu - oj, jakże musiał by być obszerny...
Natomiast w necie są fotki uznanych, zarejestrowanych hybryd - najbardziej cenione są Schick'a, Rheigold'a oraz P. Mugge (MEX, BEX) i W. Wessnera.
Niebieskich kolorów kaktusów nie znam, na tą chwilę prawdopodobnie nic takiego nie powstało, chyba że chwilowo "nasączone" barwnikiem jak to czasem przy okazji storczyków bywa..
Kilka moich kolejnych hybryd które udało mi się uchwycić w obiektyw:
Chamaecereus hybr. Boom
Chamaecereus hybr. Harlekin
Chamaecereus hybr. Lincoln Elegance
Echinopsis hybr. Ica Gräser 340 I
Natomiast w necie są fotki uznanych, zarejestrowanych hybryd - najbardziej cenione są Schick'a, Rheigold'a oraz P. Mugge (MEX, BEX) i W. Wessnera.
Niebieskich kolorów kaktusów nie znam, na tą chwilę prawdopodobnie nic takiego nie powstało, chyba że chwilowo "nasączone" barwnikiem jak to czasem przy okazji storczyków bywa..
Kilka moich kolejnych hybryd które udało mi się uchwycić w obiektyw:
Chamaecereus hybr. Boom
Chamaecereus hybr. Harlekin
Chamaecereus hybr. Lincoln Elegance
Echinopsis hybr. Ica Gräser 340 I
Bo stricte niebieski pigment jest naprawdę rzadkością, w większości przypadków niebieskie ubarwienie kwiatu wynika ze zmiany pH wywołanej przez zwiększenie/zmniejszenie stężeń różnych substancji w komórkach. Czytałem, że Japończycy uzyskali niebieskie hortensje modyfikując genetycznie roślinę, czyli taka kontrolowana hybrydyzacja ( w tym konkretnym przypadku nawet międzygatunkowa ). Jak będę odciążony obowiązkami uczelnianymi mam w planach stworzyć stronę, która konsolidowałaby właśnie hybrydy, stąd moje pytanie czy istnieje już jakiś katalog. Na pewno przejrzę sobie te katalogi o których Pan wspomniał
No i oczywiście piękne kwiaty, zazdroszczę mój chyba Echinopsis ma w planach odrosty niestety a nie kwiaty
No i oczywiście piękne kwiaty, zazdroszczę mój chyba Echinopsis ma w planach odrosty niestety a nie kwiaty
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Kolekcja Henryka jest niedościgła, ale pokażę kilka moich
Chamaecereus Rita
Lincoln Storm
Unikum
Lincoln Mirage
Happy Anniversary
Lincoln Imp
Lincoln Gem
Rainbow
Chamaecereus Rita
Lincoln Storm
Unikum