Czosnek zimowy cz.6
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.6
Przekonałaś mnie i jeszcze nie wykopię
Poczekam jeszcze 2-3 tygodnie i będę obserwować liście.
Poczekam jeszcze 2-3 tygodnie i będę obserwować liście.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno czas na zbiór jest jak są cztery zaschnięte liście. Całe, a nie same końcówki.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mój przez susze tak zmarnowany i wybiedzony, że szału z główkami nie będzie. Praktycznie cały już żółty. Zastanawiam się czy jutro już nie wybrać. Będzie miejsce na dosiewke marchewki i buraków.
- BobejGS
- Kontakt:
Mój czosnek w 95% wybrany wczoraj przed nadchodzącą burzą. Została resztka, bo musiałem gnać do domu zamknąć tunel.
Została resztka Ornaka i cały słoniowy, który ma jeszcze z tydzień czasu.
Została resztka Ornaka i cały słoniowy, który ma jeszcze z tydzień czasu.
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BobejGS a to nie jest tak że czosnek najlepiej wykopać przed minimum 3 dniami upałów żeby dobrze przesechl na dworze? Jak masz zdjęcie to pokaż łodygi w jakim były stanie.
- BobejGS
- Kontakt:
Upały i susze to miał dobre 45dni. był już aż nadto żółty ale urósł mizernyw większości przez te susze.
Mam stodołe przewiewną gdzie susze cebule i czosnek, także sobie będzie tam dosychać ile będzie potrzebował. Natomiast wieczornego deszczu, choć spadło niewiele, a dodatkowo dzisiejszych przelotnych opadów, a jeszcze jutro ma padać, to już by zdążył się rozdzielić zanim bym zebrał w słoneczny dzień.
Mogę zrobić jakieś zdjęcie
Mam stodołe przewiewną gdzie susze cebule i czosnek, także sobie będzie tam dosychać ile będzie potrzebował. Natomiast wieczornego deszczu, choć spadło niewiele, a dodatkowo dzisiejszych przelotnych opadów, a jeszcze jutro ma padać, to już by zdążył się rozdzielić zanim bym zebrał w słoneczny dzień.
Mogę zrobić jakieś zdjęcie
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Też wykopałam wczoraj swój czosnek. Nie cały, została jakaś późniejsza odmiana - może Ornak Główki ładne, duże Niestety nie mam za bardzo gdzie suszyć. Położyłam na opasce żwirowej przy domu, tak, żeby deszcz na niego nie padał
Dojrzałość do zbioru czosnku strzałkowego jest łatwa do wyznaczenia. Następuje gdy pęka osłonka na pędzie i ukazują się małe cebulki. Z bezstrzałkowym jest gorzej ale sadzony jesienią jest dojrzały wtedy gdy zimowy.
Oczywiście przy ekstremalnych warunkach pogodowych terminy mogą być inne, w uprawach nie ma sztywnych zasad.
Ja wykopałam Najwcześnieszy a z resztą jeszcze czekam. Plon nie będzie wielki, połowa liści uschła z braku deszczu, liczę na to, że główki jeszcze trochę podrosną.
Oczywiście przy ekstremalnych warunkach pogodowych terminy mogą być inne, w uprawach nie ma sztywnych zasad.
Ja wykopałam Najwcześnieszy a z resztą jeszcze czekam. Plon nie będzie wielki, połowa liści uschła z braku deszczu, liczę na to, że główki jeszcze trochę podrosną.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Czosnek bezstrzałkowy - sprawdzam palcami twardość łodygi przy samej ziemi.
Jeśli namacalnie jest miękka, to czosnek nadaje się do zbioru.
Pozdrawiam, Mirek