Epiphyllum i jego hybrydy cz.2
Re: Epiphyllum i jego hybrydy cz.2
Jak masz taką możliwość, to wystaw na zewnątrz, ale nie na słońce. Teraz zdecydowanie więcej wody, aby pąki nie opadły.
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam:)
Niestety mieszkam na piętrze i okna mam północ-południe A z wodą zauważyłem że ostatnio pije trochę więcej
Dostałem niedawno w prezencie zdechlaka Lepismium bolivianum. W zasadzie jeden jedyny pęd 25-30 cm, który powoli się rozkrzewia po opanowaniu przelania poprzedniego właściciela. Pomyślałem o tym, żeby go zagęścić, lecz w tym celu musiałbym pociąg ten pęd na kawałki i czekać aż zaczną z nich wypuszczać odrosty. Powiedzcie, gra jest warta świeczki? Od razu mówię, nie zależy mi na czasie, wiem że rok to mało żeby jakoś zaczęło to wyglądać.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A zdjęcia jak to wygląda?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sarcastic
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2023, o 21:39
Cześć. Poszukuję małej rady w sprawię mojego Epiphyllum oxypetalum. Na wiosnę dostałam roślinkę i do chwili obecnej urosła bardzo mocno. Nie przypomina tych ze zdjęć w internecie. Tamte mają po parę długich listków, a moja z każdego liścia puszcza po kilka kolejnych. Przez to jest już dość ciężka, liście układają się w jedną stronę i mam obawy, że się prostu złamie. Dałam jej podpórkę, ale dalej się boje, że mi zeskoczy z parapetu. Czy powinnam ją jakoś przycinać? Powiązać? Dla porównania na zdjęciach jak wyglądała w kwietniu, a jak teraz.
Pozdrawiam Monika
- norbert76
Wbij palik kokosowy i podwiąż pędy. Mój z kolei jest na tyle duży, że muszę go już przywiązywać do ściany.
Jeśli chcesz nieco powstrzymać wzrost ogranicz do minimum podawanie nawozu, a w okresie jesienno zimowym zapewnij chłodne stanowisko.
Na to o tyle istotne znaczenie, że w cieple i małej ilości światła będzie wypuszczać długie pędy.
Jeśli chcesz nieco powstrzymać wzrost ogranicz do minimum podawanie nawozu, a w okresie jesienno zimowym zapewnij chłodne stanowisko.
Na to o tyle istotne znaczenie, że w cieple i małej ilości światła będzie wypuszczać długie pędy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sarcastic
- 10p - Początkujący
Z tym chłodniejszym miejscem może być problem bo mieszkam w bloku :/ Nawet jakby wylądował w najzimniejszym pokoju to te ok 18st będzie miał. A jak z podlewaniem w takiej sytuacji, gdy jednak nie będzie stał w chłodzie? Teraz przez wiosnę-lato podlewałam go raz na tydzień. Domyślam się, że rzadziej. Raz na 2 tygodnie? Raz na miesiąc?
Pozdrawiam Monika
- norbert76
W okresie jesienno zimowym raz na 3 - 4 tygodnie. To może trochę spowolni wzrost, ale licz się z tym, że pokrój może się rozjechać i będzie wypuszczać nawet metrowe bezlistne albo słabo rozwinięte liście.
W okresie wiosna lato nie podlewaj tak regularnie. To są epifity, powinnaś podlewać wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
PS. Też mieszkam w bloku, ale mam zakładaną zabudowę na balkon, więc to jest rozwiązanie z zimowaniem.
W okresie wiosna lato nie podlewaj tak regularnie. To są epifity, powinnaś podlewać wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
PS. Też mieszkam w bloku, ale mam zakładaną zabudowę na balkon, więc to jest rozwiązanie z zimowaniem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sarcastic
- 10p - Początkujący
Zawsze sprawdzam podłoże przed podlaniem. Jak jest przeschnięte z wierzchu dopiero wtedy podlewam i to tak mniej więcej co tydzień wychodziło. Przy chłodniejszych dniach wiadomo, że trochę dłuższe odstępy były
A czy piwnica byłaby opcją? Dałby radę w ciemności? Planuję tak w tym roku resztę moich kaktusów przezimować, ale przyznam szczerzę, że
Epifyllum miałam zamiar zostawić w mieszkaniu.
A czy piwnica byłaby opcją? Dałby radę w ciemności? Planuję tak w tym roku resztę moich kaktusów przezimować, ale przyznam szczerzę, że
Epifyllum miałam zamiar zostawić w mieszkaniu.
Pozdrawiam Monika
- norbert76
Piwnica nie będzie najlepszym rozwiązaniem...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sarcastic
- 10p - Początkujący
No cóż.. tak właśnie myślałam. Musi w takim razie pozostać w mieszkaniu. Będę starała się, żeby miała jak najchłodniej i jakoś damy radę
Dzięki za pomoc i cenne wskazówki ;)
Dzięki za pomoc i cenne wskazówki ;)
Pozdrawiam Monika
- Sarcastic
- 10p - Początkujący
Troszkę się pochwalę. Moje epiphyllum zakwitło po raz pierwszy! Na pożegnanie lata 12 października. Na początek jeden kwiat, ale jakże piękny
Pozdrawiam Monika
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładny kwiat.
Miałem kiedyś dużą kolekcję tych roślin jednak ze względu na ich rozmiary musiałem z nich zrezygnować.
Doceniam jednak (jakże widoczne!) piękno kwiatów. Bo niektóre z rodzaju są nawet od tego dużo ładniejsze!
Miałem kiedyś dużą kolekcję tych roślin jednak ze względu na ich rozmiary musiałem z nich zrezygnować.
Doceniam jednak (jakże widoczne!) piękno kwiatów. Bo niektóre z rodzaju są nawet od tego dużo ładniejsze!