Powrót do uprawy kaktusów - dylematy
Re: Powrót do uprawy kaktusów - dylematy
Pięknie to wygląda! Ile lat potrzebują rebucje żeby zakwitnąć po raz pierwszy?
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciało by się powiedzieć/napisać: a nie mówiłem?
Śliczne kolorki.
I jak wcześnie!! Gratuluję, u mnie wciąż tylko kilka kwiatuszków na parodiach których i tak nie bardzo widzę bo przystawione są innymi roślinami...
U mnie kwitły nawet jednoroczne siewki, na dwulatkach są już po 2-4 pąki kwiatowe. Bardzo wdzięczne roślinki, polecam!
Śliczne kolorki.
I jak wcześnie!! Gratuluję, u mnie wciąż tylko kilka kwiatuszków na parodiach których i tak nie bardzo widzę bo przystawione są innymi roślinami...
Bardzo niewiele - to jeden z najwcześniej kwitnących kaktusów.nizios napisał(a):
Ile lat potrzebują rebucje żeby zakwitnąć po raz pierwszy?
U mnie kwitły nawet jednoroczne siewki, na dwulatkach są już po 2-4 pąki kwiatowe. Bardzo wdzięczne roślinki, polecam!
Oj to naprawdę szybko, myślałem że 2-3 lata to takie minimum. Właśnie trochę ich wysiałem w tym roku i myślę, że po przesadzaniu przestaną się mieścić na parapecie z tymi roślinkami, które już mam. Stąd zastanawiam się nad jakimś foliakiem na przyszły rok. Czy ten rodzaj nadaje się do uprawy pod folią? Mieszkam w południowo-wschodniej Polsce, więc lata raczej gorące.
- hen_s
Wszystkie kaktusy nie są przeznaczone do uprawy na parapetach!nizios napisał(a):
(...) zastanawiam się nad jakimś foliakiem na przyszły rok. Czy ten rodzaj nadaje się do uprawy pod folią? Mieszkam w południowo-wschodniej Polsce, więc lata raczej gorące.
Ich stanowiska naturalne są w górach Ameryki Południowej czy piaszczystych rejonach Ameryki Północnej - a tam jest dużo więcej słońca niż u nas w Polsce.
Sam mieszkam na lubelszczyźnie czyli raczej blisko Ciebie a nie narzekam na nadmiar słońca i ciepła - ani ja ani moje rośliny...
Większość dobrych kolekcji kaktusów to szklarnie bądź ich tańsze wersje - namioty foliowe. Dopiero tutaj kaktusy czyją się dobrze. Oczywiście trzeba je lekko cieniować podczas upałów bo np. rebucje rosną raczej w trawie czy pod krzakami i pełnego słońca nie zniosą. Ale jak mają słońca pod dostatkiem to pięknie wyglądają - mają super ciernie i są płasko-kuliste - oraz pięknie i obficie kwitną.
Hodowanie tych roślin na parapetach czy nawet balkonach to niestety tylko namiastka, to są dzieci słońca!
Dzięki za odpowiedź, no ja też jestem z Lubelszczyzny, tylko trochę bardziej na wschód
Właśnie to górskie pochodzenie tych roślin mnie trochę martwiło ze względu na temperatury. U rodziców w tunelu poliwęglanowym temperatura potrafi przekroczyć 40 stopni mimo pełnego wietrzenia (przy zewnętrznej 35-36) i nie wiem czy to jednak nie za dużo na górskie kaktusy... Wiadomo, takie upały nie trwają tygodniami, ale jednak zdarzają się i to dość często.
Właśnie to górskie pochodzenie tych roślin mnie trochę martwiło ze względu na temperatury. U rodziców w tunelu poliwęglanowym temperatura potrafi przekroczyć 40 stopni mimo pełnego wietrzenia (przy zewnętrznej 35-36) i nie wiem czy to jednak nie za dużo na górskie kaktusy... Wiadomo, takie upały nie trwają tygodniami, ale jednak zdarzają się i to dość często.
- hen_s
Ziomek.
Sam niestety nie mam gdzie postawić szklarni czy choćby foliaka. Hoduję jednak kaktusy już więcej niż 45 lat i odwiedziłem w życiu wiele dobrych kolekcji - w kraju i za granicą. Zapewniam że najlepsze były pod szkłem czy folią... Inaczej się po prostu nie da!
Jeśli tylko możesz, jeśli masz taką możliwość śmiało przenoś swoje kaktusy do lepszych warunków. Gwarantuję że będzie im tam znacznie lepiej.
Ale pamiętaj o cieniowaniu roślin - szczególnie na wiosnę jest to absolutnie niezbędne!
Jeśli jeszcze masz jakieś pytania zapraszam do swojego wątku - tutaj dość już miejsca zajęliśmy.
Sam niestety nie mam gdzie postawić szklarni czy choćby foliaka. Hoduję jednak kaktusy już więcej niż 45 lat i odwiedziłem w życiu wiele dobrych kolekcji - w kraju i za granicą. Zapewniam że najlepsze były pod szkłem czy folią... Inaczej się po prostu nie da!
Jeśli tylko możesz, jeśli masz taką możliwość śmiało przenoś swoje kaktusy do lepszych warunków. Gwarantuję że będzie im tam znacznie lepiej.
Ale pamiętaj o cieniowaniu roślin - szczególnie na wiosnę jest to absolutnie niezbędne!
Jeśli jeszcze masz jakieś pytania zapraszam do swojego wątku - tutaj dość już miejsca zajęliśmy.
- Marcin T
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2016, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawno mnie tu nie było, ale też nie było o czym pisać. Finalnie szklarenkę przebudowałem, bo okazała się porażką. Teraz w nieco mniejszej rośliny zdają się czuć dobrze, spora ich część już kwitnie lub ma pąki. Nie są to może jakieś okazałe i bujne kwiatostany jak u kolegów, ale na każdy kwiat czekam i obserwuję
Rebutia senilis
Thelocactus setispinus
Sulcorebutia HS30 arenacea Santa Rosa Cbba
Sulcorebutia Flavissima
Rebutia Pygmea v.Tafnaensis
Rebutia Pygmea Forma
Rebutia Perplexa
Rebutia M. Haagei v. orurensis
Rebutia M. Haagei
Rebutia M. atrovirens haefneriana
Rebutia M. atrovirens forma
Rebutia A. Tarvitaensis
Rebutia A. Hoffmannii
Mammilaria Longimamma
Gymnocalycium andreae v. doppianum
Echinocereus Knippelianus
Wszystkie muszą zadowolić się takim wynalazkiem. Póki co, sprawdza się. Przy upałach ze zdjętą płytą wierzchnią.
Rebutia senilis
Thelocactus setispinus
Sulcorebutia HS30 arenacea Santa Rosa Cbba
Sulcorebutia Flavissima
Rebutia Pygmea v.Tafnaensis
Rebutia Pygmea Forma
Rebutia Perplexa
Rebutia M. Haagei v. orurensis
Rebutia M. Haagei
Rebutia M. atrovirens haefneriana
Rebutia M. atrovirens forma
Rebutia A. Tarvitaensis
Rebutia A. Hoffmannii
Mammilaria Longimamma
Gymnocalycium andreae v. doppianum
Echinocereus Knippelianus
Wszystkie muszą zadowolić się takim wynalazkiem. Póki co, sprawdza się. Przy upałach ze zdjętą płytą wierzchnią.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- hen_s
Jaki skromny!
A niepotrzebnie bo rośliny wyglądają naprawdę dobrze i ładnie kwitną.
Konstrukcja niezła choć miejsca zajmuje dużo i za duża nie jest. Z czasem myślę ją również usprawnisz bo wszystkie ewentualne niedociągnięcia wychodzą właśnie podczas użytkowania.
Mnie się u Ciebie podoba - pokazuj się tutaj (Ty i rośliny) częściej.
A niepotrzebnie bo rośliny wyglądają naprawdę dobrze i ładnie kwitną.
Konstrukcja niezła choć miejsca zajmuje dużo i za duża nie jest. Z czasem myślę ją również usprawnisz bo wszystkie ewentualne niedociągnięcia wychodzą właśnie podczas użytkowania.
Mnie się u Ciebie podoba - pokazuj się tutaj (Ty i rośliny) częściej.
- Marcin T
Bardzo dziękuję za dobre słowo na razie czekam na otwarcie pąków w innych egzemplarzach, na pewno coś wstawię.
Jedynie parodie i lobivie zdają się mieć mnie w nosie i ani myślą o kwitnieniu. Obawiam się, że warunki mogą być niewystarczające, ale poczekamy, zobaczymy.
Póki co, kolejny maluch - Rebutia A. heliosa v. theresae
Jedynie parodie i lobivie zdają się mieć mnie w nosie i ani myślą o kwitnieniu. Obawiam się, że warunki mogą być niewystarczające, ale poczekamy, zobaczymy.
Póki co, kolejny maluch - Rebutia A. heliosa v. theresae
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- Marcin T
Kolejne dni i kolejne kwiaty cieszą oko. Można więcej czasu na balkonie spędzać
Gymnocalycium Intertextum
Gymnocalycium spec. Telaritos
Gymnocalycium mihanovichii
Kolejne kwitnienie w tym sezonie Thelocactus setispinus
Na koniec malutka 17mm Parodia hausteiniana
Gymnocalycium Intertextum
Gymnocalycium spec. Telaritos
Gymnocalycium mihanovichii
Kolejne kwitnienie w tym sezonie Thelocactus setispinus
Na koniec malutka 17mm Parodia hausteiniana
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- hen_s
Ładne, słoneczne fotki, ładne, kolorowe kwiatuszki na Twoich roślinach. Super sezon!
- Marcin T
Dziękuję
Teraz było trochę przestoju, ale Gymnocalycium zdają się nie odpoczywać.
Zakwitł piękny baldianum.
Teraz było trochę przestoju, ale Gymnocalycium zdają się nie odpoczywać.
Zakwitł piękny baldianum.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- hen_s
Tak, to niby taki "zwykły" gatunek i kwiat a przecież wciąż piękny i zwykle się każdemu podoba.
Twój bardzo ładny, podoba się na pewno!
Twój bardzo ładny, podoba się na pewno!