Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2021, o 23:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Post »

madhmed pisze: 30 cze 2023, o 21:36 Witam serdecznie, mam mały problem...
Obrazek
Obrazek
poproszę o szybką diagnozę i wystawienie recepty :D
W zeszłym roku moje pomidory w tunelu wyglądały podobnie. Brunatne plamki pojawiły się praktycznie z dnia na dzień. Po jakiś 2 dniach objęły większość krzaków w tunelu. Długo nie mogłem znaleźć przyczyny. Z początku myślałem że coś z podłoża się przeniosło - było "wyściółkowane" kartonami które utrzymywały dość wysoką wilgotność w tunelu, dodatkowo pod kartonami i na nich pojawił się biały nalot/grzyb.
Napisano mi na forum że może to być bakteryjne porażenie, tak jak napisał bioy. Ja postanowiłem opryskać asahi i jeśli dobrze pamiętam po kilku dniach poprawiłem bioseptem active. Efekt był zaskakująco dobry, plamki przestały się rozprzestrzeniać, miałem wrażenie że nawet w jakimś stopniu się wchłonęły, na co kompletnie nie liczyłem. Pomidorom nic nie było. Zbiór był przyzwoity. Może znajdziesz mój post z zeszłego roku i porównasz zdjęcia, chociaż nie wiem czy będą dostępne po takim czasie.
Streamer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2014, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, czy może jeszcze jakieś pomysły na walkę z ta bakterioza? U mnie tez się to pojawia
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

3 dni temu opryskałem same owoce pomidorów nawozem wapniowym, dawka 0.1% (wuxal calcium - 15% CaO). Po jakim czasie można powtórzyć zabieg tym razem na całe rośliny ?
Dodam tylko że sucha zgnilizna zaczęła się już pojawiać. Opryskać ponownie czy odczekać.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teoretycznie powinno się pryskać co 7-10 dni, dobrze jest opryskiwać także kwiatostany.
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46

Post »

rafaltemp pisze: 21 cze 2023, o 16:45 Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przebarwień na liściach odmiany Malinowy Warszawski. Pomidory rosną w szklarni. Jest tam w sumie około 100 krzaków różnych odmian, ale tylko na tej to zauważyłem. spośród około 30 krzaków tej odmiany na 5 z nich występują takie jasne przebarwienia , które są najbardziej widoczne na młodych liściach. Wyczytałem iż mogą to być braki żelaza, więc opryskałem te 5 krzaków w dniu 17.06.2023 nawozem florowit żelazo w dawce 2.5 ml /l, ale jak na razie nie widzę specjalnej poprawy ( może za mała dawka).

Boję się że by to nie były jakieś początki zarazy lub innej choroby grzybowej. Na jednym z liści widać także brązowa plamki i się zastanawiam czy aby nie jest to kolejne stadium choroby. Jestem z północy Polski z uwagi na bardzo zimne noce pomidory były wysadzone dość późno bo 20.05.

Na choroby grzybowe jak dotąd wykonałem jeden oprysk miedzianem 14.06.2023. Dodatkowo powiem iż usunąłem jeden krzak 13.06 , nie miał takich plam ale był czymś porażony. Usunąłem go profilaktycznie. Proszę o pomoc w diagnozie co może im dolegać i czy nie są to aby początki jakiejś Zarazy. Na zdjęciach 3 - młody liść 5,6 - starsze liście widać delikatne brązowe plamki.

Rodzi się pytanie czy to już trzeba coś mocniejszego użyć ( jeżeli tak to co), czy jednak to jakieś niedobory.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Może się komuś to przyda otóż te przebarwienia, które wyglądały niby jak choroba wirusowa okazały się brakiem żelaza, dwukrotny oprysk co 7 dnia żelazem spowodował iż przebarwienia zniknęły.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Na tej podstawie takie wnioski ? Moim zdaniem tak nie wygląda niedobór żelaza , ale skoro pomogło .
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46

Post »

Cóż nic nie traciłem, test z żelazem za wiele nie kosztował, a przynajmniej wiadomo że objawy mogą być mylące.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Zgadzam się , często objawy mogą być mylące . Bywa , że nakładają się problemy a tym
samym objawy . Objawy niedoborów często przypominają chorobowe .
Dobrze , że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami .
luka79
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2022, o 08:25

Post »

Czesc, pierwszy raz possdzilem pomidory. Zauwazylem, ze liscie pomidorow zaczynaja nabierac kolor i forme, jak na zdjeciach. Z analizy forum wnioskuje, ze to brak magnezu i chyba potasu. Siarczan magnezu zamowilem. Potas w plynie mam. Czy psikac dzisiaj potasem a pozniej siarczanem?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

Zauważyłem u siebie na pomidorach pierwsze objawy Botrytis Cinerea – sprawca szarej pleśni, objawy są na samym dole krzaków, pomimo sporego wietrzenia( tunel otwarty cały czas) i tak je dopadło.

Mam TOPSIN M 500SC 5ml po przeliczeniu wyszło mi że muszę dodać to do 3,33l wody, czy zgadzają się moje obleczenia ?
Czy za jakiś czas powtórzyć oprysk innym środkiem ?
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy to będzie brunatna plamistość i alternarioza ?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze takie liście na odmianie marzano
Obrazek
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A może jednak to niedobór potasu lub magnezu
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49

Post »

Obrazek

Na tej fotce to chyba niestety to co najgroźniejsze dla pomidora - zaraza ziemniaczana
Pozdrawiam Anna
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”