Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Sylwia, scorpion 325sc zapob. Interwencyjny, systemiczny i kontaktowy, karencja 3 dni,
- signum 33wg = zapobiegawczo interwencyjny, systemiczny, karencja 3 dni.
- Tanos 50 wg zapob. Interwencyjny, wglebny, kontaktowy, karencja 4 dni. Poczytaj o tych preparatach
Jeszcze jest orvego ale tylko na zarazę ziemniaczana w gruncie.
- signum 33wg = zapobiegawczo interwencyjny, systemiczny, karencja 3 dni.
- Tanos 50 wg zapob. Interwencyjny, wglebny, kontaktowy, karencja 4 dni. Poczytaj o tych preparatach
Jeszcze jest orvego ale tylko na zarazę ziemniaczana w gruncie.
Pozdrawiam! Gienia.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tym ,że Magnicur Finito nie ma rejestracji na pomidora wiem i wiem też jak jest wykorzystywany.
Czy w tej tabelce są aż takie błędy?
Ewa
-
Całka, tabelkę sporządziłam pare lat temu na podstawie etykiet rejestracyjnych złożonych w ministerstwie rolnictwa. W tej chwili jest częściowo nieaktualna ale tylko o wycofane środki ochrony roslin.
Wycofano z tego co mi wiadomo ; topsin, Acrobat mz ,curzate cu, Ridomil Gold. O innych nie słyszałam. Być może zostały dodatkowo zarejestrowane jakieś zmiany, rozszerzenia zakresu działania jakiegoś srodka. Zmian od tamtej pory nie notowałam, bo każdy sam sobie je naniesie, o ile ma ja wydrukowana .
Finito nie ma rejestracji w Polsce na pomidory , ale już u naszych sąsiadów jest . I to właśnie uwzględniłam. Taka rejestracja sporo kosztuje, to i tną koszty. Zaraza ziemniaczana , patogen grzybopodobny jest taki sam na ziemniakach i na pomidorach.
Wycofano z tego co mi wiadomo ; topsin, Acrobat mz ,curzate cu, Ridomil Gold. O innych nie słyszałam. Być może zostały dodatkowo zarejestrowane jakieś zmiany, rozszerzenia zakresu działania jakiegoś srodka. Zmian od tamtej pory nie notowałam, bo każdy sam sobie je naniesie, o ile ma ja wydrukowana .
Finito nie ma rejestracji w Polsce na pomidory , ale już u naszych sąsiadów jest . I to właśnie uwzględniłam. Taka rejestracja sporo kosztuje, to i tną koszty. Zaraza ziemniaczana , patogen grzybopodobny jest taki sam na ziemniakach i na pomidorach.
Pozdrawiam! Gienia.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Gieniu, pytanie o rzetelność informacji zawartych w tabelce było retoryczne. Zdjęcie mam na pulpicie laptopa i pomyślałam że warto je wkleić ku pamięci.
Pozdrawiam
Ewa
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja również. Wspomniałem jednak o braku rejestracji, dlatego że uważam, iż proponując zastosowanie takiego środka, należy o takim fakcie wspomnieć.
Z całym szacunkiem dla pracy Gieni, ale jeśli chodzi o Revus, to tak, są nieścisłości.
Revus nie zawiera acetamidu, a jedynie mandipropamid, nie działa na alternariozę.
W etykiecie stoi, że to środek do stosowania głównie zapobiegawczego i interwencyjnego.
Powszechnie znany jest fakt, że po infekcji jest do niczego, zastosowany interwencyjnie na ZZ również kompletnie się nie sprawdził
Do polecanych przez Gienie środków na alternariozę można dodać jeszcze Dagonis i Amistar, natomiast Tanos jest wycofany.
Aktualne informacje na temat śor można sprawdzić na stronie Ministersta Rolnictwa.
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wyszuk ... stosowanie
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jacku , dobrze że zwróciłeś uwagę , że Revus nie zwalcza alternariozy . U mnie głównym problemem
jest alternarioza . Łatwiej mi zapobiegać zarazie .
Na wielu stronach sprzedawców Revus jest polecany na alternariozę . Nie wiem jak z mączniakiem rzekomym
bo też podają , że mż zwalcza ?
W etykiecie rejestracyjnej jest wiele roślin , na których zwalcza mączniaka rzekomego . Ogórka nie wymieniają .
Jest wymieniony melon , który u mnie łapie mż jednocześnie z ogórkiem .
jest alternarioza . Łatwiej mi zapobiegać zarazie .
Na wielu stronach sprzedawców Revus jest polecany na alternariozę . Nie wiem jak z mączniakiem rzekomym
bo też podają , że mż zwalcza ?
W etykiecie rejestracyjnej jest wiele roślin , na których zwalcza mączniaka rzekomego . Ogórka nie wymieniają .
Jest wymieniony melon , który u mnie łapie mż jednocześnie z ogórkiem .
- bioy
Nie stosowałem Revusa na ogórkach.
Uważam, że jeśli środek ma rejestrację na tak niszowe uprawy jak melon, czy arbuz, a nie ma jej na ogórka, którego powierzchnia uprawy w naszym kraju jest znacząco większa, to musi być ku temu istotny powód.
Uważam, że jeśli środek ma rejestrację na tak niszowe uprawy jak melon, czy arbuz, a nie ma jej na ogórka, którego powierzchnia uprawy w naszym kraju jest znacząco większa, to musi być ku temu istotny powód.
Pozdrawiam, Jacek
-
Badanie zakresu i sposobu działania jakiegoś środka to są lata pracy, na różnych poletkach doświadczalnych, w różnych warunkach pogodowych, szklarniowych, w gruncie, w różnych środowiskach, opracowanie prawidłowego stężenia,mozolne sprawdzanie i dokumentacja i laboratoria. I jeżeli te badania są rzetelne to generują ogromne koszty. Trudno dociec, i tego nie sprawdzimy dlaczego właśnie na dyniowatych czy psiankowatych robiono badania wybiórczo, być może o tym decydowały względy finansowe. Za rejestrację w MinRol-u też trzeba zapłacić. A konkurencja też nie śpi.
Pozdrawiam! Gienia.
- bioy
Zgadzam się z powyższym.
Tym bardziej dziwi mnie, że producent środka na MRz ponosi nakłady finansowe na rejestrację na polskim rynku na arbuza i melona, których sadzi się u nas nie wiele, a nie na ogórka, którego uprawia się wiele więcej.
Coś czuję, że więcej zarobiłbym sprzedając w Polsce środek na MRz ogórka, niż Mrz arbuza
Tym bardziej dziwi mnie, że producent środka na MRz ponosi nakłady finansowe na rejestrację na polskim rynku na arbuza i melona, których sadzi się u nas nie wiele, a nie na ogórka, którego uprawia się wiele więcej.
Coś czuję, że więcej zarobiłbym sprzedając w Polsce środek na MRz ogórka, niż Mrz arbuza
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zrobiłam oprysk wodą utlenioną , jutro poprawię octanem wapnia .
Zimne noce osłabiły rośliny . Ranki u mnie z temperaturą 8 stopni .
Zimne noce osłabiły rośliny . Ranki u mnie z temperaturą 8 stopni .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lip 2013, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to sucha zgnilizna wierzchołkowa? Taki jeden malutki pomidorek znalazł się na krzakach.
Dodatkowo, chyba od tygodnia, opadają okropnie kwiaty. Czy to od upałów?
Od jakiegoś czasu na malinowych warszawskich dolne liście miały żółte plamy i na forum podpowiedziano mi, ze to niedobór potasu. Zrobilem w przeciągu miesiąca już 2 razy oprysk roztworem z siarczanu potasu i na moje oko słabo to pomogło. Wygląda jakby kolejne liście też pokazywały, że krzaki malinowek mają niedobór potasu. Tzn te dolne, bo górne są w porządku.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
Czy mój pomidor ma objawy furazyjnego więdnięcia ?
Czyli koniec bliski ? Tylko on jeden ma te objawy. Stojące trzy donice z innymi, różnymi odmianami, na tarasie nie wykazują znamion choroby. Także w gruncie ta sama odmiana, a jest to Megagron, jest zdrowa.
Początkowo sądziłem, że to brak magnezu. Dałem dwukrotnie oprysk siarcz.magn.z dodatkiem Skorpiona.
Donicę muszę porządnie zneutralizować. A ziemia ? cóż ...loteria.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim