Różana hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różana hacjenda Anego

Post »

Zapachy z kuchni łaskoczą nie tylko nos, ale i podniebienie .... zdążę jeszcze pozdrowić was kulinarnie :wink:

Świdośliwa dotychczas była zjadana z krzewu, po raz pierwszy w tym roku zebraliśmy 3 kg i mamy pyszny dżem :)
Obrazek

Ogórki już zbieramy.
Obrazek

Obrazek

Jak 18 lat mamy ogród, to po raz pierwszy rośnie u nas kapusta :;230 sąsiadka oddała parę sadzonek
Obrazek

Sałata już zjedzona, a czosnek wyrwany i na jego miejscu rośnie fasolka szparagowa.
Obrazek

A znacie taką roślinę?
To sałata łodygowa Karola - częścią jadalną są łodygi (liście z niej też jedliśmy) można je podawać jak szparagi, a nawet marynować jak ogórki - to jeszcze przed nami, bo dopiero za parę dni je wyrwiemy.
Obrazek

A na deser ... wspomnienie z młodych lat, kiedy to mama przygotowywała 'podpiwek' :wink:
Znalazłem w sklepie (francuski market z ptaszkiem, ale w necie też można kupić) i ... już zrobione i smakowane, bo 3 dni minęły :D
Wspaniały napój na obecne gorące dni.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Andrzeju, u Ciebie jak zwykle niesamowita różnorodność wszystkiego, bo i warzywa i jedzenie i popitki, no i przede wszystkim kwiaty, kwiaty...A po zwiedzaniu można przysiąść w jednym z pokoi wypoczynkowych z ławkami. Na co komu spa i różne terapie, jeżeli ma ogród 😉. Pytanie mam o różę Elżbietkę, czy ona pachnie? Chcę wykopać Louise Odier, bo zapada na czarną plamistość i straciłam już do niej cierpliwość, no i Elżbietka miałaby ją zastąpić. LO jeżeli chodzi o zapach jest niezrównana, czy Elżbietka też pachnie ?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andrzeju podpiwek wspomnienie z mojego dzieciństwa jak brat narobił podpiwku i stały butelki na strychu a potem jak zaczęło strzelać chyba było za gorąco i mocno sfermentował,jak to nastolatek nie miał zbytniej praktyki co gorsza strych był nie nasz :;230 Ale dobre to. ;:304
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Andrzeju
U Ciebie pięknie kwitnąca Elżbietka.
U mnie od Jadzi miała mała sadzonka 3 kwiatki. Bardzo się ucieszyłam jak zakwitły choć Jadzia zalecała ich obcięcie. Szkoda mi było ich obcinać bo chciałam pozachwycać się ich urodą.
Przytnę po kwitnieniu. Cudnie pachnie.
Świdośliwa ma ciekawy kolorek, czy jest smaczna jak piękna?
Ogórki już zbierasz , u mnie późno posiane jeszcze nie mają zawiązków owocowych.
Murarki potrzebne i trzeba o nie dbać
U mnie przed domem dla wszystkich zapylaczy zrobiłam łąkę kwietną. Myślę, że im trochę dogodziłam bo dużo ich przylatuje.
Opuncje ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oj, miałeś roboty z różami , oj miałeś. Ale teraz tylko czekać na ponowne ich kwitnienia. :D
Ja swoje RU musiałam ciąć wieczorem by za bardzo się nie przemęczały po kwitnieniu i nie wiem czy więcej ścięłam kwiatostanów, czy więcej miałam ukąszeń na twarzy od komarów. ;:oj
Pozdrawiam podpiwkowo ;:215
P.S. - Jeszcze nie udało mi się trafić na smaczny podpiwek. Ale dobrze wiedzieć, że są i takowe. :D
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju roślinne podarki od Ciebie już znalazły swoje miejsce w ogrodzie i na farmie. Musiałem pomyśleć, przygotować im miejsce i poczekać na deszcz. Bardzo jestem ciekaw, czy wieczornikowi się spodoba, bo to nie pierwsza próba z ta rośliną. Mam nadzieję, że tym razem udana. O inne rośliny jestem spokojny.
Na świdośliwę zachorowałem po tym, jak ją zobaczyłem i spróbowałem u Ciebie. Cudo! Jest na liście zakupowej na przyszły rok. A póki co zajadam się wiśniami, które mi wyjątkowo pasują w te upały.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Co to za piękna rózowa różyczka w tym kole ?
Pięknie się prezentuje . :) Ile sztuk jej tam masz ?
Ta duża różyca różowa też piękna.
Warzywka własne to bardzo fajna i dobra sprawa.
Sezon ogórkowy. Fajny , letni czas :D
karl012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2023, o 14:08

Post »

any57 pisze: 9 mar 2021, o 22:38 Troszeczkę się ochłodziło i zmarzły mi dzisiaj łapki ...
Kupiliśmy wczoraj 5 różnych dalii i dzisiaj wsadziłem je do doniczek, by się zaczęły pomału budzić.

Masz rację Jadziu - ogrodowy jogging, przyjemne z pożytecznym :wink:

Tak, tak Florianie, ja też oczami wyobraźni widzę te bazie w twych bukietach. Niedługo przytnę te pędy z kotkami, by uformować krzew i je ukorzenię dla ciebie, bo z tego jednego młodziaka byś miał za mało korzyści :wink:

Dziękuję Arkadiuszu za miłe słowa - staram się jak najlepiej pokazać rośliny.

Stasiu, gdy tak przyglądam się pszczołom i robię im zdjęcia to mam wrażenie, że mówią do mnie ... 'spadaj, daj popracować - już nam zdjęcie robiłeś' :;230

Ochłodziło się Beatko ale codziennie jestem na ogrodzie - zawsze jest co robić.
No i mnie rozgryzłaś .... nie usiedzę, ja muszę mieć ręce zajęte. ;:333

Jadziu, Jolko, Stasiu - może ja już starej daty jestem, inaczej wychowywany? A może dlatego, że od czasu gdy nauczyłem się czytać, to wręcz połykałem książki utożsamiając się z bohaterami jak chociażby Staś Tarkowski?
Mężczyzna ma swoje przywileje ale i ma swoje obowiązki, a najważniejsza jest tradycja - byłoby mi po prostu głupio gdybym nie napisał tych kilku słów w takim dniu.

Ale wracajmy do dnia dzisiejszego - no zimno. Kwiaty choć stale przybierają na wadze to .... poszły spać.
Ale niech tylko połaskocze je słońce - zaraz zaczną się uśmiechać :)

Pozdrawiam wszystkich gości :wit
Dzisiejsze fotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piękne okazy. Jestem pełen podziwu :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze kwitnienie róż za nami - było co robić, zwłaszcza z tymi dachowcami jak je nazywam :wink: Drastycznie je przyciąłem.
Zostały do cięcia tylko: 'elmshorn' (nie będzie dużo roboty) i te nad wejściem 'excelsa' i druga NN w kolorze białym.
Czasu brakuje, bo Andrzej na budowie pracuje :wink:

Tak Kasiu - Elżbietka węgierska' (árpád-házi szent erzsébet emléke) bardzo ładnie pachnie, ale bardziej ważnym jest, że ona ma bardzo wytrzymałe kwiaty, długo kwitnące i nawet deszcze ich nie zbijają.

Wspomnienia dzieciństwa Jolko :) obecnie często kieruję, więc podpiwek jest moim ulubionym napojem - właśnie dzisiaj dojrzała druga warka :)

Ewo, dziękuję za podpowiedź - nasze 'węgierskie Elżbietki' cudnie pachną, a do tego mają też drugie imię - "Jadzine" :)

Beatko, róże drugi raz kwitną - niektóre bez przerwy. Zaczynają nawet te krzaczory, które drastycznie przyciąłem.

Jacku, wiśniami też się zajadaliśmy i dużą część schowaliśmy wydrylowane, na jesienne i zimowe czasy.
tak zakwitła ta mała dalia o ciemnych liściach.
Obrazek

Aniu
any57 pisze: 8 lip 2023, o 20:54 w kółku bukszpanowym jest kilka róż. Widać z prawej strony większą kępę różyczek - to ta pierwsza, zajmuje ok 1/3 powierzchni sukcesywnie dosadzałem w tym kółku - 4 albo 5 tam się ukorzeniło.
Witam nowego forumowicza karl012 :wit

Teraz czas lilii - o różach jeszcze będzie, ale gdybyście złapali te zapachy jakie są teraz u nas .... :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na do widzenia, powiem wam, że czekamy z niecierpliwością na kwitnienie ostatnich 4 lilii zakupionych podczas pamiętnych Dni Daisy w Pszczynie - oby tylko cebule były zgodne z obrazkami, bo wiosenny zakup w naszej szkółce był nieudany - 3 białe i 3 białe z zielonymi obwódkami okazały się całkiem innymi :(
Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających :wit

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

WAW!! Alllee piękny pokaz liliowy u ciebie. ;:215
Wszystkie piękne, wszystkie pięknie sfotografowane ;:63 ;:63
Już sobie wyobrażam ten rozchodzący się zapach po ogrodzie. Ummm ;:167
Kilka widzę mamy takich samych lilii. fajnie.
A na te pomarańczowe jak patrzę to jeszcze mam chęć na takich więcej. :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Dziękuję za odpowiedź w sprawie zapachowej :) W takim razie zamawiam Elżbietkę. Moja będzie bez sentymentów, po prostu "sklepowa" ;).
Jestem pod wrażeniem jakie ładne masz lilie w ogrodzie. Ja też mam ich trochę ale muszę przesadzić niektóre, bo jak wysychają im badylki, to jest widok nie za ładny.
Życzę Ci odwagi i siły do cięcia potworów różanych :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Olala ;:oj ależ masz tych pachnideł Andrzeju życzę oby te na których rozkwit czekasz okazały się tymi które kupiłeś ;:333 Biale też cudne ale szybko staja się brzydkie z powodu pylników ,ale jak tu bez pylników lilie jak one też są ozdobą ;:224 Kurcze teraz zabrałeś się za produkcję piwa moja babcia też je robiła, gorzej z efektami specjalnymi :;230 Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję za mile słowa. Fotografuję rośliny codziennie i zawsze jakieś ciekawe zdjęcie uda się wybrać :wink:
Zauważyłem, że lilie w ciągu dnia zmieniają kolor, np. tak wygląda dzisiaj ta pokazywana wcześniej.

Obrazek

Kasiu, na ogród ostatnio zaglądam po 18-tej - dzisiaj też, ale ... przyciąłem kilka róż i wziąłem się za przycinanie exelsy - to ostatni "potwór" do okiełzania.

Obrazek

Jadziu - wspomnień nikt nam nie zabierze :wink: nawet szampany tak nie strzelają jak podpiwek :;230
Chyba ciut za dużo drożdży dałem teraz - czwarty dzień a strzela ostro. Poprzednie warzenie starczyło na 2 tyg. i nie było problemu.
Dzisiaj pierwsze co zrobiłem po wejściu na ogród, to obejrzałem te 4 lilie - jeszcze śpią ale dwie są blisko.
No i zauważyłem, że jeszcze jedna już zadomowiona u nas, w końcu zaczęła kwitnąć.

Obrazek

Na dobranoc - dobra wiadomość. PADA! :heja
Dla wszystkich gości ... "robaczki" :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wczoraj wieczorem ledwie pokropiło a cały dzień zbierało się na burzę ,a nocą nawet błyskało .Cóż dobre i to reszta poszło z węża. Dałeś Andrzeju owadzi pokaz ;:333 Miłej niedzieli dla Was ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, zauważyłem u ciebie, że czekasz na deszcz (bo grzmoty słyszałaś), więc ... posłałem go od nas, bo pięknie nam podlewa.
Lubię podglądać owady - właśnie jeden 'potwór' zamieszkał w naszym świerku. Trudno go podejść bliżej, ale kiedyś mi się uda lepsza fotka :)

Obrazek

Jeśli on czeka na kulinarne danie, to pokażę nasze,
ogórki włażą nam na okno (można zbierać z altany :) ) Już ukiszone w 16 słoikach

Obrazek

Obrazek

a doniczkowe pomidory jeszcze zielone, ale już blisko :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ róże w większości dopiero czeka drugie kwitnienie (choć są takie co kwitną cały czas) to dla wszystkich gości na do widzenia kilka kolaży :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”