Winorośle i winogrona część 8

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

Po przycięciu pasierbów za drugim liściem wybijają mi nowe latorośle z kwiatostanami. Czy to normalne? Usunąłem już je, poprzez wyłamanie. Odmiana to prawdopodobne Marechal Foch.
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo proszę o poradę co mam zrobić aby uratować choć kilka gron....
Mam winorośl NN - ma więcej niż kilka lat. Dotychczas owocu starczało na posmakowanie i zaprawy. W tym roku owocuje mniej ale to chyba wina zimnej wiosny i przymrozków. Cieszyłam się, że jednak pojemy trochę aż do dziś :cry: Opad gradu trwał około 10 minut ale rozprawił się z winogronem /nie tylko ale z resztą jakoś sobie poradzę/, i spora część leży na ziemi a to co zostało wygląda jak na zdjęciach. Co mogę w tej sytuacji zrobić: zostawić i czekać ... czy grona usunąć aby nie wdały się choroby grzybowe. Może jakiś oprysk jeszcze zaradzi ...

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysp50 , mozolna praca , ale można usunąć tylko usunąć uszkodzone jagody .
Ja bym zrobiła jakiś oprysk dezynfekujący np. roztworem wody utlenionej , octanem wapnia .
Nie wiem co masz w apteczce ogrodnika .
Seta , przy takiej ilości nie dziwne , że są małe . Nie regulujesz ilości gron ?
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

krysp50 pisze: 30 lip 2023, o 02:44 Co mogę w tej sytuacji zrobić: zostawić i czekać ... czy grona usunąć aby nie wdały się choroby grzybowe. Może jakiś oprysk
Uszkodzone jagody to tylko część problemu. Trzeba dokładnie obejrzeć krzew, bo grad uszkodził na pewno liście, a może nawet pędy.
Na pewno w przypadku takich uszkodzeń nie ma co zwlekać z opryskami i to bardzo radykalnymi. Minimum to mrówczan wapnia (lub octan wapnia), a maksimum to ciężka chemia lud radykalne cięcie. Na podobne uszkodzenia stosowałem Topsin.
Uszkodzenia, które widzimy na zdjęciu w krótkim czasie staną się furtką dla chorób wszelakich (biała zgnilizna i inne choroby grzybowe) i dlatego działać trzeba szybko - opryski najpóźniej do kilkunastu godzin po gradobiciu.
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo - może coś uratuję ;:180 .
Mam w zapasie Topsin i na pewno użyję bo faktycznie pod krzewami i drzewami na działce jest "sieczka" z liści i gałązek. Jak przestanie kropić i dodatkowo jutro ma być dzień bez opadów to zrobię przegląd i oprysk - ciężki będzie dzień bo papryki, pomidory i fasolka też ucierpiały /o kwiatach wolę nie wspominać i przy okazji okazało się, że renkloda i śliwka miały kilka owoców po wiosennych przymrozkach bo leżały pod drzewkiem/. Raz na kilka lat kataklizm dopada - poprzedni grad był ok. 8 lat temu.
anulab - ta odmiana ma małe gronka ale mi smakują - przyzwyczaiłam się. Myślałam o posadzeniu jakiejś nowszej odmiany ale w moim wieku mogę już nie doczekać owocobrania :roll:
Pozdrawiam Krystyna
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Szypułki i latorośle zabarwiające się na czerwono, liście, drobne jagódki - wszystko to wskazuje na odmianę Aurora.
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malopolanin - dziękuję bardzo ;:167 Poczytałam o niej trochę, pooglądałam zdjęcia i to faktycznie może być ona. Nie wszystkim smakuje ale ja ją bardzo lubię i co roku /w tym chyba niestety nie/, robię z niej pyszny dżemik bez dodatku cukru - jest sama dostatecznie słodka.
Pozdrawiam Krystyna
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A taki dżemik bez cukru długo postoi ?
Asai
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Czy to mączniak? Odmiana ma być niby A1704 co mogę zrobić w tym momencie jeśli tak?
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Węglan potasu w ostateczności soda oczyszczona(7g/L), dokładny oprysk liści i jagód a jeszcze lepiej grona mniej porażone grzybnią wymoczyć w naczyniu odpowiedniej wielkości(zanurzyć na kilkanaście sekund). Pozostałe mocno zainfekowane grona do utylizacji. Po 2-3 dniach oprysk siarkolem.
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelasia - z dodatkiem żelfiksa /sam bez cukru/, w mojej blokowej piwnicy dwa lata.

Dziś obejrzałam dokładnie zniszczenia po gradzie i właściwie to szok :cry: Dopiero widać po czasie. Był oprysk a przedtem usuwanie uszkodzonych liści i pędów i owocków - małżonek miał cierpliwość :roll: Może jednak trochę posmakuję w tym roku :) Dziękuję za poradę ;:180
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Będę sadził kilka winorośli. Pod względem słońca jest ok, wiatru ok, pH ok tylko.. okresowo teren może mieć wody na głębokości około 50 cm +- 10 cm. Czy robi to winorośli duży problem? Ma ktoś takie warunki i działa takie zestawienie?

Odmiany jakie zamówiłem to:
Kiszmisz Weles
Rusboł Ułuczsziennyj
Krasa Bałok
Nadieżda Azos
Sfinks
Ksenia

Będę sadził na jesień.
Ziemie głęboka, Żyzna. Więcej gliny niż piasku.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Slomo pisze: 25 lip 2023, o 20:10 Po przycięciu pasierbów za drugim liściem wybijają mi nowe latorośle z kwiatostanami. Czy to normalne? Usunąłem już je, poprzez wyłamanie. Odmiana to prawdopodobne Marechal Foch.
Kolego, tak, to normalne i bardzo dobrze, że usunąłeś nowe kwiatostany. Zawiązałyby się grona, jednak nie zdążyłyby dojrzeć, a osłabiałyby dojrzewanie innych gron. Marechal Foch należy do tej grupy odmian francuskich hybryd, jak posiadany przeze mnie Oberlin Noir i Triumf Alzacji, które tworzą dużą masę zieloną i mają niebywały wigor. Stąd np. ograniczam go, stosując dawną frankońską formę prowadzenia winorośli, czyli głowę na trzy ramiona. Hamuje to najbardziej ich zapędy, spośród innych form jak archet, czy dwuramienne formy zielonogórskie (rodem z południa Niemiec). Szczerze mówiąc jednak, zastanawiam się, czy nie przesadzić ich jesienią (cztery krzewy) i posadzić wzdłuż płotu, gdzie w krótkim czasie stworzą dużo drewna i dużo gron, niż męczyć je dawnymi formami prowadzenia. Ewentualnie ukorzenię kilka sztobrów i posadzę jesienią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”