Maliny - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Maliny - choroby i szkodniki
Daj im jeść i podlewać musisz, bo drobiazgu Ci narośnie. Mam wrażenie, że zabierają składniki z najniższych liści. Jeśli masz czym to wyściółkuj.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Trochę za mało informacji, te uschnięte liście to z której części łodyg? Góra czy na dół ? Jak wygląda cała łodyga? Kwiatostany miały jakieś owocki, słabo widać na fotkach. Owocki spleśniały czy w ogóle nie urosły? Co tam się stało?
Nawet z powiększonych fotek trudno cokolwiek wywnioskować.
Nawet z powiększonych fotek trudno cokolwiek wywnioskować.
Pozdrawiam! Gienia.
Witam, mam malinę w odmianie Glen Ample i na tegorocznych młodych pędach liście mają liczne przebarwienia/odbarwienia. Wnioskuję że jest to przebarwiacz. Co mogę teraz zrobić aby uratować te maliny? W internecie znalazłam jedynie poradę aby zrobić oprysk na przędziorka i że to w jakimś stopniu ograniczy przebarwiacza. Może ktoś z forumowiczów miał już kiedyś taki problem i zechce się podzielić dobrą radą? Proszę o pomoc, bo szkoda tych malin, pięknie owocowały i teraz boję się, że na przyszły rok z tych chorych pędów nie będzie owoców.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Internet to skarbnica wiedzy, nie zawsze pożytecznej czy przydatnej
Poprosimy o zdjęcia chorego krzewu i również liści z bliska.
Poprosimy o zdjęcia chorego krzewu i również liści z bliska.
-
Prawidłowo sądzisz, ale szpeciel to Twój niewielki problem. Problemem jest to co Ci ten przebarwiacz przywlókł. To plamistość liści maliny, choroba wirusowa. Atakuje szczególnie Glen Ample. Przebarwiacza możesz pogonić, ale z wirusem raczej nie wygrasz.
Pozdrawiam! Gienia.
Wytnę teraz pędy które już skończyły owocować, zrobię oprysk na przędziorka. Ktoś może powiedzieć co dalej, jaki oprysk na plamistość?
-
Moniko, na wirusa nie ma sposobu. Można pryskać wiosna środkami miedziowymi zapobiegawczo, ale gdy wirus już jest to przechlapane, nie ma żadnych środków chemicznych.
Poczytaj, str.53
http://www.inhort.pl/files/sor/poradnik ... malina.pdf
U mnie, na malinach, parę lat temu pogoniłam przędziorka olejem neem.
Poczytaj, str.53
http://www.inhort.pl/files/sor/poradnik ... malina.pdf
U mnie, na malinach, parę lat temu pogoniłam przędziorka olejem neem.
Pozdrawiam! Gienia.
Jeżeli na tego wirusa nie ma sposobu, to znaczy, że w przyszłym roku z tych malin nic nie będzie? Może się jeszcze ktoś wypowie, ktoś kto miał tą odmianę.
-
Superpio, maliny zaniedbane, bardzo głodne, zachwaszczone to i nie dziwota, że szara pleśń zaatakowała kwiaty.
Na trzeciej fotce ( z muchą na liściu) , liście są w kiepskim stanie ( na innych fotkach też), trzeba by sprawdzić spód liścia czy tam się nie kryje jakiś szkodnik , np przędziorek albo jakiś inny wciornastek . Czy nie ma malutkich pajęczynek lub małych skupisk jaj ?. Można to dostrzec gołym okiem. Jeśli nic nie ma to , jak wspomniałam krzewy są zagłodzone, brakuje wielu składników pokarmowych. A i owoc drobny, niewyrośnięty będzie.
Na trzeciej fotce ( z muchą na liściu) , liście są w kiepskim stanie ( na innych fotkach też), trzeba by sprawdzić spód liścia czy tam się nie kryje jakiś szkodnik , np przędziorek albo jakiś inny wciornastek . Czy nie ma malutkich pajęczynek lub małych skupisk jaj ?. Można to dostrzec gołym okiem. Jeśli nic nie ma to , jak wspomniałam krzewy są zagłodzone, brakuje wielu składników pokarmowych. A i owoc drobny, niewyrośnięty będzie.
Pozdrawiam! Gienia.