Miłe ciernie - carabus1
Re: Miłe ciernie - carabus1
Długo mnie nie było . Niestety obowiązków co niemiara, a doba jakoś się rozciągnąć nie chce. Mimo moich nieustannych prób Ale po długiej przerwie udało mi się wrzucic chociaż jeden nowy film.
youtu.be/PvGed8AHztQ
youtu.be/PvGed8AHztQ
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Minął już taki czas od ostatniego postu, że aż strach . Jednak z czasem krucho. No, ale w końcu udało się cos nagrać. Niestety tematyka średnio wesoła. Bo Unikum złapał jakieś choróbsko. A ja właściwie nie wiem co to . Wygląda trochę na przędziorka, ale żadnego z nich nie widziałem. Może tu się znajdzie jakis expert co mnie oświeci co to za paskuctwo.
youtu.be/tA2DIP-W9aI
youtu.be/tA2DIP-W9aI
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Marek L
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O expertów trudno ale mogę zasugerować własną teorię ..... moim zdaniem błędnie wykluczyłeś przędziory. To że nie można ich zobaczyć wcale nie jest dowodem ich bytności i żeru. Szczególnie że stadia larwalne i nimfy są bezbarwne i naprawdę malutkie. Samica przędziora składa około 100 jaj i wylęgają się larwy które
żerują koło siebie tworząc plamy na roślinie. Żerując na skórce dobiera się do komórek bezpośrednio "pod" a te zmieniają barwę najpierw na jasnozieloną a później
na inne kolory bo komórki obumierają , dalej jest jeszcze gorzej bo komórki będące głębiej pod skórką nie dostają światła i nie asymilują tworząc większą martwice.
Z moich ponad 30 letnich doświadczeń wynika że znajdują sobie one ofiarę w śród roślin dość losowo , owszem pierwszeństwo w byciu stołówką i domem mają rebyutie, aylostery, chanaecereusy, lobivie, echinopsy ale czasem wybierane są poszczególne egzemplarze w obrębie gatunku. Może są po prostu smaczniejsze, mają słodszą treść komórkową... tego nie wiem.
Kiedyś troszkę zaniedbałem profilaktykę przędziorkową i miałem po okresie spoczynku oszpecone roślinki, teraz jesienią załatwiam problem przędziorów robiąc opryski w ilości 2-3 razy tuż przed zimowaniem w odstępach ok 1 tydzień do 2 tygodni bo taki jest ich cykl rozwojowy. To załatwia problem na cały rok bo wiosną i latem mają zbyt wilgotne powietrze aby się mogły mnożyć a jesienią gdy jest okres na pajęczaki to je redukuję opryskiem i na okres zimy ich ilość jest niewielka.
A i jeszcze najważniejsze - przędziorki to pajęczaki więc tylko środki na przędziorki działają, opryski wszelkimi środkami owadobójczymi są nieskuteczne
żerują koło siebie tworząc plamy na roślinie. Żerując na skórce dobiera się do komórek bezpośrednio "pod" a te zmieniają barwę najpierw na jasnozieloną a później
na inne kolory bo komórki obumierają , dalej jest jeszcze gorzej bo komórki będące głębiej pod skórką nie dostają światła i nie asymilują tworząc większą martwice.
Z moich ponad 30 letnich doświadczeń wynika że znajdują sobie one ofiarę w śród roślin dość losowo , owszem pierwszeństwo w byciu stołówką i domem mają rebyutie, aylostery, chanaecereusy, lobivie, echinopsy ale czasem wybierane są poszczególne egzemplarze w obrębie gatunku. Może są po prostu smaczniejsze, mają słodszą treść komórkową... tego nie wiem.
Kiedyś troszkę zaniedbałem profilaktykę przędziorkową i miałem po okresie spoczynku oszpecone roślinki, teraz jesienią załatwiam problem przędziorów robiąc opryski w ilości 2-3 razy tuż przed zimowaniem w odstępach ok 1 tydzień do 2 tygodni bo taki jest ich cykl rozwojowy. To załatwia problem na cały rok bo wiosną i latem mają zbyt wilgotne powietrze aby się mogły mnożyć a jesienią gdy jest okres na pajęczaki to je redukuję opryskiem i na okres zimy ich ilość jest niewielka.
A i jeszcze najważniejsze - przędziorki to pajęczaki więc tylko środki na przędziorki działają, opryski wszelkimi środkami owadobójczymi są nieskuteczne
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak. Całkowicie się zgadzam z Markiem. Podobne przypadki u mnie na roślinach to były zawsze przędziorki - a to że ich nie widać składam na karb coraz to słabszych okularów.
Przędziorki. Oprysk. Koniec kłopotów.
Przędziorki. Oprysk. Koniec kłopotów.
Hmm może i macie racje. To mogły być przędziorki, czyli na wiosnę zrobię oprysk. I tu kolejne pytanie. Jaki środek na przędziorki polecacie?
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- hen_s
Jest sporo różnych specyfików.
Po wycofaniu z rynku Envidor'u Bayer który był bezkonkurencyjny ja używam Sumin ORTUS 05 SC albo jeszcze łatwiej dostępne Sanium Przędziorki PROTECT GARDEN.
Po wycofaniu z rynku Envidor'u Bayer który był bezkonkurencyjny ja używam Sumin ORTUS 05 SC albo jeszcze łatwiej dostępne Sanium Przędziorki PROTECT GARDEN.
- Marcin T
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2016, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aby zapobiec pojawieniu się przędziorków na kaktusach, dobrym sposobem na lato będzie delikatny, mglisty oprysk chłodną wodą i ogólnie utrzymywanie w szklarence wilgotnej atmosfery?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- hen_s
Tak, oczywiście.
Ja w sezonie nie mam problemów z przędziorkami bo część swoich roślin trzymam na zewnątrz a pozostałe w szklarence są cały czas otwarte.To sprawia że kłopotów z przędziorkami praktycznie nie mam a pryskam część tych najbardziej podatnych roślin w.wym. specyfikami właściwie tylko profilaktycznie.
Ja w sezonie nie mam problemów z przędziorkami bo część swoich roślin trzymam na zewnątrz a pozostałe w szklarence są cały czas otwarte.To sprawia że kłopotów z przędziorkami praktycznie nie mam a pryskam część tych najbardziej podatnych roślin w.wym. specyfikami właściwie tylko profilaktycznie.
Dawno mnie nie było, ale przed świętami oczywiście znajdzie się chwila by tu wpaść i życzyć wszystkim Spokojnych Radosnych Świąt. Przy okazji się spytam czy ktoś może widział wiosnę ???? A no i prezent w postaci filmu też jest, trochę wspominek jeszcze z poprzedniego roku. Tak właściwie tych wspomnień mam jeszcze sporo, tylko czasu nie ma by się z nimi podzielić. Ale może niedługo trochę się to zmieni, trzeba być dobrej myśli. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla wszystkich, trzymajcie się przede wszystkim zdrowo
youtu.be/Xtcf728tHQ0
youtu.be/Xtcf728tHQ0
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- hen_s
Bardzo ładne rośliny zakupiłeś.
Najładniejsze dla mnie lobivie - ale to kwestia gustu.
Jedno co mogę napisać - a mam większość z tych roślin - że niestety kolory kwiatów w kolekcji nijak się zwykle mają do zdjęcia "poglądowego".
Po prostu sprzedawcy aby zachęcić do kupna nieco zdjęcia retuszują - a już na pewno pokazują te najładniejsze.
Kupuję rośliny od wielu, wielu lat to i wiem...
Ale i tak będzie przepięknie, na pewno.
Najładniejsze dla mnie lobivie - ale to kwestia gustu.
Jedno co mogę napisać - a mam większość z tych roślin - że niestety kolory kwiatów w kolekcji nijak się zwykle mają do zdjęcia "poglądowego".
Po prostu sprzedawcy aby zachęcić do kupna nieco zdjęcia retuszują - a już na pewno pokazują te najładniejsze.
Kupuję rośliny od wielu, wielu lat to i wiem...
Ale i tak będzie przepięknie, na pewno.
Wiadomo, jak to jest ze zdjęciami. Ale na żywo widok też bywa niczego sobie. A propos ciekawych widoków to jedna z moich kwitnących hybryd Trichocereus czeka by Wam się zaprezentować
youtu.be/T0I-cAui68U
youtu.be/T0I-cAui68U
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- hen_s
Takie widoki kwiatów to ja lubię!
Więcej takich!
Więcej takich!