Dzień dobry Wszystkim Forumowiczom
Mam zakupionych kilkadziesiąt grabów w doniczkach z przeznaczeniem na żywopłot. Cześć z nich ma wysokość ok 120 cm (po lewej na zdjęciu), a część ok. 60 cm (po prawej na zdjęciu). Te 120 cm mają zdecydowanie grubszy pieniek niż te 60 cm. Jako, że jestem amatorem ogrodnictwa prośba do Was o pomoc w usystematyzowaniu informacji, w głowie kłębią się pytania co do cięcia na wysokość:
1. Żywopłot ma być jednej wysokości, ładnie zagęszczony od dołu, czy mogę skrócić graby te 120 cm i te 60 cm na wysokość 25cm? Czy tych 120 cm nie "skasuję" takim cieciem?
2. Czy przycinać obecnie (jesień 2023), czy poczekać do wczesnej wiosny 2024 (początek marca)?
3. Po ścięciu na wspomniane 25cm (np. wiosna 2024), zakładając, że grab puści nowe odrosty, odrodzi się. Czy w kolejnym roku, wiosna 2025 ponownie wykonać tak radykalne ciecie na np. 40cm, czy może ciąć wyżej? Jak wygląda cięcie grabu na wysokość w kolejnych latach z Waszego doświadczenia.
4. Jedno pytanie co do tyczek: Czy warto przy każdym grabie przymocować tyczkę (jak na zdjęciu)?
Z góry dziękuję za pomoc!