Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Post »

ekopom pisze: 6 sie 2023, o 22:00 Mimo, że związki miedzi są dopuszczone w uprawie ekologicznej, to ona nie jest w nadmiarze obojętna dla organizmu, często może doprowadzić nawet do guzów mózgu, choroby Wilsona, uszkodzenia wątroby.
Pytanie czy jedząc pomidory z miedzianem rzeczywiście tej miedzi tyle się przedostaje ,że jest ona w nadmiarze?
Niedobór miedzi i nie tylko również może prowadzić do upośledzenia funkcjonowania organizmu i chorób.
Nic nie jest w nadmiarze dobre.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten pomidor potworek to owoc ze stasmionego kwiatu. Są to zazwyczaj pierwsze kwiaty na niektórych odmianach, duże, zniekształcone , wyglądają jak mały sloneczniczek. Takie kwiaty wszystkie usuwam, i tak z takiej pokraki niewiele jest do zjedzenia.
Niezapylone kwiaty często zdarzają się pod osłonami, pomidory są wiatropylne, trzeba nimi potrząsać albo zapylać sztucznie. Mogą pomoc tez owady . Niektóre odmiany nie zapyla się jeśli temperatura przekroczy 30*C. Powodem może być tez szara pleśń . Pewnie niedobory niektórych pierwiastków tez mogą się przyczynić .
Pozdrawiam! Gienia.
mehow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2023, o 13:48

Post »

chudziak pisze: 6 sie 2023, o 23:06 To jak zabezpieczasz swoje uprawy zważywszy , że to nie jest uprawa hobbystyczna ? - Ja na szczęście zz nie mam bo mieszkam na odludziu i nie ma uprawy ziemniaków w pobliżu ale "meczy " moje uprawy brunatna plamistość oraz zamieranie i żółknięcia kwiatów .
Zaraza zimniaczana występuje tylko jeśli w pobliżu znajduje się uprawa ziemniaka? Samoczynnie choroba nie występuje np przez nieodpowiednie warunki? Pytam, bo u mnie też w promieniu minimum kilku kilometrów żadnych pól z ziemniakami nie ma, a zarazę na pomidorach wlasnie złapałem.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Łapie , tyle ,że jak nie ma ziemniaków w pobliżu, to jest większa szansa ,że nie będą chore . Raczej to dotyczy pomidorów pod osłoną
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Niekoniecznie pomidory "złapią" zarazę ziemniaczaną tylko dlatego,że rosną koło ziemniaków.U sąsiada są koło siebie i to od kilku lat.Mają się dobrze.
Nie zauważyłam żeby "latał " z opryskami.
Michal86
100p
100p
Od: 6 maja 2018, o 08:18

Post »

Czy to już zaraza ziemniaczana?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2021, o 23:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

3 pierwsze zdjęcia to Waszym zdaniem objaw choroby ? Ostatni nawóz to siarczan magnezu + bor razem wymieszane i podane w jednym oprysku (3.08), nocą przy temp 17-18 °C. Ostatni fungicyd - TipTop/Topsin (25.07). Podobne plamki trochę zbliżone do tych jasnych pojawiły się na chwastach. Zasychanie brzegów może wskazywać na niedobór potasu ?

Dwa ostatnie zdjęcia te z żółtymi liśćmi i plamami to może być septorioza ? Liście pożółknięte ale nie wysuszone. Na 2 krzakach pojawiły się właśnie takie objawy, a na wielu pozostały jak na pierwszych 3 zdjęciach. Objawy tylko na liściach. Pomidory rosną pod folią. Te bezpośrednio w gruncie obok, zdrowe.

Obrazek ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

W tunelu ciagle obrywam liście z zz. Revus okazal sie mało skuteczny albo zbyt małe stężenie dałam. Teraz odczekam, żeby był odstęp choć 7 dni i muszę lecieć Amistarem.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Lumen
100p
100p
Od: 26 cze 2018, o 10:38

Post »

Ja bym się nie zastanawiał czy to ZZ tylko przez następne 2-3 dni pryskał rankiem H202 - 0.4 % , a potem co 5-7 dni, jednak trzeba to zrobić dokładnie:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 3#p6429233
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Nie wiem jak to jest, być może rośliny, a właściwie środowisko po jakimś czasie się uodparnia. Od lat nie miałam - na szczęście - zz (w tunelu).
Oczywiście cały czas mam świadomość, że może się pokazać.
Ziemniaki sadzę niedaleko tunelu, w ogrodzie. Nie pryskam chemicznymi środkami ochrony, chyba, że siarczam magnezu uznać za taki, nawet miedzianu nie stosowałam już dawno, choć gdybym musiała, to właśnie jego najprędzej bym użyła.
Dbam o to by w tunelu był przewiew.
Nie zamykam drzwi, przez cały sezon otwarte szeroko na przestrzał. Przerywam liscie.
W gruncie nigdy nie udało mi się dotrwać z pomidorami do końca sezonu bez zz. Teraz nawet nie próbuję.
To tak a propos wpisu Ludwika. Choć wiem, że nie mam co się porównywać jeśli chodzi o ilość.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ewaca pisze: 8 sie 2023, o 21:38 W tunelu ciagle obrywam liście z zz. Revus okazal sie mało skuteczny albo zbyt małe stężenie dałam. Teraz odczekam, żeby był odstęp choć 7 dni i muszę lecieć Amistarem.
Zarówno Revus, jak i Amistar interwencyjnie się nie sprawdzają.
Pozdrawiam, Jacek
Ewaca
500p
500p
Od: 12 lut 2023, o 18:40

Post »

Jacku czyli Cabrio Duo? Czy cos innego jeszcze?
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Interwencyjnie lepsze Cabrio Duo, Magnicur Finito, ewentualnie Orvego.
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”