Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Niestety dopadła nas ZZ w pełnej krasie…
Liściowa, łodygowa etc…
Chciałabym spróbować je ratować. Wczoraj opryskała Rodomilem Gold ( tylko to miałam )
Czy coś jeszcze mogę zrobić?
Pogoda teraz ma być ładna… mam cichą nadzieje, że dadzą rade…
Najbardziej szkoda mi krzaków z AWN..
Liściowa, łodygowa etc…
Chciałabym spróbować je ratować. Wczoraj opryskała Rodomilem Gold ( tylko to miałam )
Czy coś jeszcze mogę zrobić?
Pogoda teraz ma być ładna… mam cichą nadzieje, że dadzą rade…
Najbardziej szkoda mi krzaków z AWN..
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie w foliaku była, zwalczyłam kilkoma częstymi opryskami - Ridomil Gold i Infinito. Przy ataku odstęp tylko 3 dni, pomidory przed opryskami zebrane zapalone, reszta czeka nadal na krzakach mimo iz oprysk ostatni był z tydzień temu. U mnie atak był na liście i kilka łodyg, owoce czyste. Ale tylko kilka odmian złapało mocniej - Cornabel najmocniej. Wczoraj jeszcze dla pewności pozrywałam im większość liści, bo ida upały i jeszcze mi szarej brak do kompletu...
Z mojego doświadczenia Ridomil skuteczny jest przy oprysku profilaktycznym. W początkowym stadium ZZ już tak średnio, ale to zależy też od pogody jaka jest po oprysku. Przy zawansowanym stadium najlepszy jest Cabrio Duo, Infinito.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ridomil Gold jest bardzo dobrym środkiem zapobiegawczym i tylko zapobiegawczym, wtedy kiedy pomidory intensywnie rosną, chronią tez nowe przyrosty. Dlatego trzymajcie go do następnego maja. Teraz może być oprócz infinito i cabrio duo też signum , i scorpion. Ale mają przyjść upały, oby szybko to pokonają zarazę, żeby tylko było co ratować, bo na działkach wkoło nas praktycznie zlikwidowali pomidory w gruncie. Sąsiad tuż obok 100 krzaków wyrwał.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje gruntowe musiałem zlikwidować z powodu ZZ wszystkie 24krzaki mimo 3 oprysków signum, revus i cabrio duo ostatni oprysk tydzień przed deszczami.
Tak że nie jestem jakiś eko a mimo to musiałem krzaki usunąć.
Nie jest mi ich wogole szkoda bo pomidory były brzydkie - popękane a drugą sprawą to w tunelu mam taki zbiór, że już po rodzinie rozdaje. ;)
Dlatego rezugnuje z uprawy polowej co już kiedyś pisałem.
Tak że nie jestem jakiś eko a mimo to musiałem krzaki usunąć.
Nie jest mi ich wogole szkoda bo pomidory były brzydkie - popękane a drugą sprawą to w tunelu mam taki zbiór, że już po rodzinie rozdaje. ;)
Dlatego rezugnuje z uprawy polowej co już kiedyś pisałem.
Piotr
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Moje stoją jak na razie, oberwałam liście prawie do samego końca, ogłowiłam i czekam ,az dojrzeją.
Zrobiło się ciepło, nawet bardzo ciepło, ma nie padać, może się uda jeszcze coś zebrać
Tyle ze u nas dużo nie padało.
Kilka dni raptem, 2-3 dni śle było zimno s nocy.
Przed tymi deszczami zrobiłam oprysk Infinito.
Zrobiło się ciepło, nawet bardzo ciepło, ma nie padać, może się uda jeszcze coś zebrać
Tyle ze u nas dużo nie padało.
Kilka dni raptem, 2-3 dni śle było zimno s nocy.
Przed tymi deszczami zrobiłam oprysk Infinito.
- beti_h
- 200p
Znam infinito.. niestety nigdzie go nie ma. Zamówię przez neta… tylko nie wiem czy pomidory dożyją… choć dziś już wszystkie plamy jakby wysuszone. Łatwo się nie poddam
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Szukaj magnicur Infinito
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Jak masz Casto... w pobliżu to oni tym handlują.
Właśnie musiałem tego użyć. ZZ zawitała u mnie w gruncie. Szklarnię mam czystą.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Na wszystko jest sposób Glebę można dosłownie wyjałowić z wszelkiego życia nie zatruwając jej H202 (woda utleniona)- pisałem o tym w innym wątku odnośnie naturalnych oprysków. Z tym że nie jestem pewien co do dawkowania - zapewne co najmniej 3% lub i więcej nie zaszkodzi- co najwyżej szybciej i skuteczniej wyjałowi większość szkodliwych mikrobów. Zabieg zrobił bym kilkukrotnie. Do tego może jeszcze nadmanganian potasu - kosztuje grosze jak się kupuje w proszku na all.gienia1230 pisze: ↑25 lip 2023, o 22:38 Niestety, nie ma sposobu na bakterie, tak jak i na wirusa. A w ogródku u syna przez pare lat, przez ta bakterie pomidorów nie można będzie posadzic. Synowa raczej zmartwiona nie będzie
- i jeszcze jedno - czy gleba jest ściółkowana biomasą - np trawą, zrębkami itp - wtedy przyroda powinna sama załatwić problem usuwając niechciane mikroby zastepując korzystnymi dla naszych upraw.
Międzyczasie zrób oprysk h2o2 - https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 3#p6429233
Zarazy nie powstrzyma może tak skutecznie jak infinito - ale ją będzie trzymać w szachu do czasu zbiorów, sprawdzone i przetestowane.
- beti_h
- 200p
Ze 30 krzaków poszło do śmieci… będzie dziś ognisko…
Reszta, czyli drugie tyle może przetrwa..?
Najciekawsze jest to, że u sąsiada ( 50m dalej )
Pomidory posadzone w maju, nie obrywanie wilki etc, ze 20 szt na 2m2 i zero zarazy…
Jestem wściekła… bo mieliśmy stawiać szklarnie w tym roku… a przenieśliśmy plany na za rok..
No nic… będę walczyć o to co zostało a w przyszłym roku szklarnia będzie priorytetem!!!
Reszta, czyli drugie tyle może przetrwa..?
Najciekawsze jest to, że u sąsiada ( 50m dalej )
Pomidory posadzone w maju, nie obrywanie wilki etc, ze 20 szt na 2m2 i zero zarazy…
Jestem wściekła… bo mieliśmy stawiać szklarnie w tym roku… a przenieśliśmy plany na za rok..
No nic… będę walczyć o to co zostało a w przyszłym roku szklarnia będzie priorytetem!!!
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magnicur Finito pójdzie dziś na pomidory pod folię. Wie ktoś jaka karencja, bo na opakowaniu nie uwzględnili pomidora?
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa