Tigerella, mam w 25 i 40 litrowej donicy. Widać różnicę wysokości krzaka ale wielkość owoców i ich ilość jest porównywalna
Yellow Pearshaped
Czekoladowe ze sklepowych owoców mam w gruncie: dwa wyrosły duże i owoce mają gładkie, błyszczące, a jeden jest niski i ma owoce matowe, omszałe ze złotawym brokatem. Ciekawe jak się będą wybarwiały...
Hej, tylko ja trzymam pomidory w donicach?
To pokazywana wcześniej Tigerella w 40l donicy, już trochę objedzona, nawet niezła w smaku, jak dojrzewa to traci paseczki i robi się czerwona.
Mam 2 sztuki również w donicy. Od przyszłego roku tylko worki. Wydaje mi się, że się mniej nagrzewają, dziur nie trzeba robić bo nadmiar dołem wykapuje, ale i również nie jakieś wielkie ilości (mimo że są wewnątrz powlekane). Przy upale można również postawić nadmiar worka w górę, by nie grzało ziemii.
Moje rosną w kubłach
Choć mam worki to nie zdecydowała bym się uprawy w nich. W samych kubłach muszę 2-3 razy podlewać.
Choć nie powiem, spotykam uprawy w workach zamiast donic z powodzeniem. Raczej są to krzaki nie zbyt wysokie.
Moje po wczorajszym modelowaniu Za płotem las który przysparza mi wiele problemów w uprawach.
Najbardziej w tym roku jestem zadowolona z wysianych nasion z 2014 r DELFINE F3 rosną w kubłach. Krzaki zdrowe, krępe o nie kończącym się wzroście i kwitnięciu. U mnie mają ok 2m. Puszczone na 3 i 4 pędy. Zawiązują średnio 3-4 owoce, sporadycznie 5. Owoce ok 200 - 220 gram. Chyba za szybko zerwałam jest twardy lekko kwaskowaty.
Jeśli są chętni na jego nasionka to wyślę na AWN jako F4.
Jak tam Wasze doniczkowe? U mnie w tym roku eksperyment - część w donicach na tarasie, a 6 sztuk w gruncie
Niektóre tarasowe: miniaturki Primabell i Venus
Mongolian Dwarf
Czy dodajecie po garści obornika do donic? Oglądam różne filmy i tam ludzie dodają po garści obornika i mają piękne pomidory. Ja też dałam. Oprócz tego dałam 1-2 g nawozu do jalowej ziemi na 20 l. Itaki jest efekt a to jest widok poranny. Jak to możliwe że u innych nie ma nadmiaru a u mnie jest?
Wszystko zależy od tego jak bogatego w azot użyjemy podłoża do wsadzenia pomidorów oraz od odmiany pomidora, jedne potrzebują wiecej azotu a inne mniej. Ja dopiero dwa pomidory przesadziłam w duże donice, pozostałe 3 są w małych i nie wykazują braku azotu a nie dawałam obornika granulowanego do podłoża tylko kompost i ziemię popieczarkową.
Ja użyłam jałowego podłoża do którego dodałam 1-2 g nawozu.
Dzisiaj zbiorę wierzchnią warstwę ziemi i dam jałową. Nie wiem ile dawac tego nawozu aby nie było nadmiaru.