Kabomba pisze: ↑16 sie 2023, o 15:56
Wiadomix
Jeśli któregoś roku napiszesz, że arbuzy Ci się nie udały, albo masz tylko 100 kg, to będzie znak, żeby kupować kaszę, konserwy i papier toaletowy, bo niechybnie nadejdzie koniec świata
No i znów przez Ciebie oplułem monitor
W tym roku na prawdę arbuzy gorsze i chodzi nie tyle o plon, ale o smak. Jedyna nadzieja, że obecne upały i słońce podrasują to co na polu zostało, a zostało jeszcze z 3/4
Ale przypomniała mi się śmieszna scenka sprzed dwóch czy trzech lat:
Byłem akurat zajęty pracami przy pomidorach, gdy przechodziło aleją małżeństwo działkowców i zagaiło mnie o te arbuzy.
Okazało się, że pan też stara się je uprawiać, tylko z mizernym skutkiem i przyznał się, że zaczął mnie podglądać (znaczy to co robię i jak robię przy arbuzach
). Wywiązała się rozmowa i mu opowiadam co i jak, na co należy zwracać uwagę, o co zadbać, o szczepieniu i takie tam arbuzowe abecadło. Pan ogląda pole i cmoka, że takich arbuzów to jeszcze nie widział, że piękne, cudo, och i ach...
A ja mu na to
- Wie pan, w tym roku to słabiej, rok temu to były arbuzy!
Pan zrobił tylko jeszcze większe oczy i rzekł:
- Czy próbuje mi pan powiedzieć, że ja teraz patrzę na nieudane arbuzy?
- No trochę tak jakby.
Pan zrobił minę taką, jakby za chwilę miał dostać zawału serca.
W ogóle czasem zdarza mi się podsłuchać mimo woli reakcje przechodzących osób, gdy akurat mnie nie widzą, bo np. siedzę w tunelu lub ukryty w pomidorach i powiem, że uśmiech sam pojawia się na twarzy od tego co się usłyszy
Kabomba pisze: ↑16 sie 2023, o 15:56
Wujeksam - od odmiany też wiele zależy, ale w ub. roku na pasku ziemi o powierzchni 10m² miałam pięć krzaków różnych odmian o wielkości owoców od 3 do 5 kg, i z tego areału zebrałam 82 kg, więc gdyby to przeliczyć na hektar to byłoby 82 t.
Tak z ciekawości sobie przeliczyłem jak to wyszło w 2022 r.
Z 26 krzaków posadzonych na 65 m2 zebrałem 900 kg arbuzów (z haczykiem ale aptekarzem nie jestem
), czyli wychodzi nieco ponad 138 ton/ha
Należy jednak pamiętać w takich przeliczeniach, że przy uprawach wielkoobszarowych co ileś rzędów tworzy się przejazdy techniczne dla sprzętu rolniczego.