Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ostatni z przetworów. Teraz muszę od nich trochę odpocząć.
Dżem z brzoskwiń.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

ojejku ile tego i jakie cudne :) a czy jest jakaś szansa na przepisy ? Prawie nic z tego nie robiłam , a chetnie bym wykonała :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Miiriam pisze: 27 sie 2023, o 16:30 ojejku ile tego i jakie cudne :) a czy jest jakaś szansa na przepisy ? Prawie nic z tego nie robiłam , a chetnie bym wykonała :)
Hej, witam, miło, że zajrzałaś. :wit
Postaram się w najbliższych dniach dodać kilka przepisów. A dziś powstaje coś nowego- sos słodko- kwaśny. :D Właśnie się pasteryzuje.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Salsa meksykańska

Przepis podaję za blogiem Filozofia smaku, ja robię zawsze z co najmniej 2 porcji.

Składniki:
[przepis własny]

2 duże cebule, posiekane w kostkę
3 duże papryki, oczyszczone i posiekane w małą kostkę (u mnie czerwona, zielona i żółta)
2-4 papryczki chili (w zależności od odmiany i stopnia ostrości, jaki chcecie uzyskać)
4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1,5 kg pomidorów lima
6 łyźek octu z czerwonego wina
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka cukru
sól do smaku (dałam 2 płaskie łyżeczki)

Papryczki chili siekamy drobno (możecie pozbawić je pestek. Ja pozbawiłam pestek tylko połowę papryczek). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku umieszczamy pomidory, papryki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy chili i czosnek, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet z czerwonego wina oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż salsa zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, mielony kmin rzymski (kumin), pieprz i sól. Salsę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut.

Obrazek

Papryka po chorwacku

Przepis z bloga Swojskie Jedzonko.
Składniki:

ok. 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą)
150 ml octu 10%
150 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
8-10 ziarenek pieprzu
6 liści laurowych
300 g musztardy (użyłam dijon)
150 ml oleju


Przygotowanie:
Papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Następnie kroimy w paseczki.
Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę (nie martwmy się, że zalewy jest tak mało - papryka podczas gotowania puści sok)
Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min.
Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy)
Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki.
Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy.
Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Nie trzeba pasteryzować !!!
Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę.
Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp.
Z tej porcji wyszły mi 4 słoiki po ok. 330ml.

Ja dawałam 3 rodzaje musztardy- sarepską, miodową i czeską. Oprócz tego miód z 3 łyżki, oregano tureckie.

Obrazek

Sos z pieczonych warzyw
Również z bloga Filozofia smaku.
Składniki (naokoło 7 słoików po 330 ml):

2 kg dojrzałych pomidorów lima
750 g cukinii
1 kg czerwonej papryki
1 duża główka czosnku
2 cebule
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2-3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
3-4 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Zaczynamy od pieczenia warzyw. Wyjmujemy dużą blachę z piekarnika. Pomidory myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze skórą do dołu. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy w grubsze plastry lub kostkę, dokładamy do pomidorów. Cebule obieramy, kroimy na cztery części. Do warzyw dokładamy cebule i główkę czosnku (czosnku nie obieramy, pieczemy go w łupinach). Warzywa polewamy 2-3 łyżkami oliwy. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Blachę z warzywami wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy warzywa do ostudzenia.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę układamy na drugiej dużej blasze skórą do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem (220 stopni bez termoobiegu). Pieczemy przez około pół godziny lub dłużej, aż skóra na papryce mocno się pomarszczy i ściemnieje. Blachę wysuwamy z piekarnika i studzimy paprykę.
Zdejmujemy skórę z pomidorów i wyrzucamy (skórę z upieczonych pomidorów zdejmuje się bardzo łatwo, wystarczy ściągnąć ją palcami). W dużym garnku umieszczamy obrane pomidory, cukinię, cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku z łupinek i dodajemy do pomidorów. Paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do garnka. Wszystko dokładnie miksujemy przy pomocy blendera (jeśli macie słaby blender, najlepiej zmiksować składniki partiami w robocie kuchennym). Dodajemy do warzyw przyprawy oraz ocet, mieszamy. Sos powinien być już wystarczająco gęsty, dlatego wystarczy go bardzo mocno podgrzać (jeśli tak nie jest, należy go gotować do osiągnięcia preferowanej konsystencji). Uwaga! Sos będzie pryskać, uważajcie aby się nie poparzyć. Gorący sos nakładamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, stawiamy do góry dnem na ręczniku kuchennym. Przykrywamy je drugim ręcznikiem i pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z sosem z pieczonych warzyw przenosimy do spiżarki.

Obrazek

Resztę przepisów mam albo z książki, albo ze swojego zeszytu. Muszę je przepisać.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Sos słodko- kwaśny

3 kg pomidorów na przetwory
3 duże cebule pokrojone w piórka
2 papryki czerwone, 1 żółta- pokroić w paski
1 puszka ananasa pokrojona w drobne kawałki i zachowana woda z puszki lub ananas świeży i pół szklanki wyciśniętego soku
1 puszka pokrojonego w paseczki bambusa
główka czosnku
4 marchewki pokrojone w zapałkę

pół łyżeczki chilli/ ostrej papryki
2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka curry
pieprz mielony do smaku
2 łyżki soli
pół szklanki cukru/ ksylitolu
około 3/4 szklanki octu, większość winnego, można pół na pół biały i czerwony i z 3 łyżki spirytusowego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory pokroić go gara, pogotować, przepuścić przez przecierak.
Do pomidorów najpierw cebula, jak zeszkli się i zmięknie marchewka, po jakiś 20 min papryka, wyciśnięty przez praskę czosnek, kolejne 15 min i ananas z bambusem. Marchewka ma być lekko twarda.Doprawić wszystkim. Sos ma być słodko kwaśny, ostrość regulujemy według siebie. Pasteryzować 20 minut.
Ja robię zawsze z 2 porcji. Na zdjęciu 1/3 słoików, która z takiej ilości wyszła.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Adżika

Składniki:
2 kg pomidorów obranych ze skóry (wcześniej sparzonych)
3 kg słodkiej papryki.
Kilka ostrych papryczek (ja dałam z 6)
Kilka okrągłych małych papryczek (można dać takie, jak się ma)
Główka czosnku
1,5 łyżki soli (w zasadzie sól do smaku, jak kto lubi)
200 ml octu (ja dawałam swój jabłkowy)
4 łyżki cukru
Przyprawa adżika (lub samemu komponować zgodnie ze składem, ale kozieradka daje ten fajny gruziński posmak)
Dawałam jeszcze pul biber, czyli średnioostrą paprykę w płatkach.
Pomidory, umyte papryki pozbawione nasion (z ostrych nie wybierałam ekstra dokładnie) i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dać do rondla, pogotować, żeby zgęstniało. Doprawić octem, cukrem, przyprawami. Włożyć do umytych, suchych słoików i pasteryzować 20 minut.

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Augustów, strefa 5b

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Moni, a robisz coś z aronii?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Nie, nie mam dostępu do aronii. Ale siostra robiła dobrą nalewkę z liśćmi wiśni.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Buraczki
Buraczki zwykłe- 1. ( do wykorzystania na zupę, na ciepło, do ćwikły) i 2. z papryką i cebulą.
1. Ugotowane buraki (2 kg) obrać, zetrzeć na grubych oczkach do miski. Ugotować zalewę- 2 szklanki wody, pół octu, pół cukru, dwie płaskie łyżki soli. Wymieszać z buraczkami. Włożyć do słoików, pasteryzować 10-15 min.
2. (za blogiem Ania gotuje)
Składniki:

2 kg buraków - najlepiej podobnej wielkości
500 g czerwonej papryki - dwie spore papryki
500 g cebuli cukrowej - kilka sztuk średniej wielkości
125 ml oleju roślinnego do smażenia - pół szklanki
125 ml octu spirytusowego 10 % - pół szklanki
125 ml wody - pół szklanki (lub nieco mniej)
120 g cukru - mniej niż pół szklanki
1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 płaskie łyżeczki soli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przygotuj sobie dwa kilogramy zwykłych, czerwonych buraków. Postaraj się wybrać buraki zbliżonej wielkości.
Całe buraki umyj pod zimną, bieżącą wodą i umieść w dużym garnku. Większe sztuki umieść na dnie garnka. Wlej do garnka tyle wody, by pokryć buraki. Garnek przykryj przykrywką i gotuj buraki do miękkości. To jak długo będą się gotowały zależy od ich wielkości oraz tego, czy są starsze, czy młodsze. Już po 40 minutach możesz sprawdzić, czy są miękkie (wbij widelec). Moje buraki gotowały się trochę ponad 50 minut. Po ugotowaniu od razu odlej całą wodę. Lekko przestudzone buraki obierz ze skórki. Taka skóra schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem. Tylko oba końce warto odciąć nożem. Buraki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jeśli masz maszynkę z nakładką do ścierania warzyw, to warto z niej skorzystać. Do pracy z burakami polecam zakładać rękawiczki kuchenne. Do sporego garnka wlej 125 ml octu spirytusowego 10 %, czyli około pół szklanki i tyle samo wody (również pół szklanki). Wlej również taką sama ilość oleju roślinnego do smażenia (125 ml) i wsyp około 120 gramów cukru (mniej niż pół szklanki), a także dwie płaskie łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
500 gramów cebuli (najlepiej cukrowej) obierz i bardzo drobno posiekaj. Dwie czerwone papryki (około 500 gramów łącznie) oczyść z nasion i usuń szypułkę, a następnie posiekaj je równie drobno jak cebulę. Pokrojone drobno warzywa umieść w garnku. Całość zamieszaj. Ustaw odrobinę niższą niż średnia moc palnika. Warzywa w zalewie doprowadź do wrzenia, a następnie tak zredukuj moc, by lekko się gotowały. Po około 8-10 minutach warzywa zmiękną, a cukier się rozpuści. Zalewę z cebulą i papryką gotuj bez przykrywki. Po tym czasie do garnka dodaj wszystkie starte buraczki. Całość znów dokładnie wymieszaj. Zwiększ moc palnika i zagotuj buraczki z zalewą. Znów zredukuj moc palnika do takiej, by buraczki z cebulą i papryką delikatnie się gotowały. Po 10 minutach sprawdź ich smak i w razie potrzeby dodaj nieco więcej soli, pieprzu lub cukru. Pamiętaj jednak o tym, że buraczki po przestudzeniu będą smakowały nieco inaczej - ocet będzie mniej wyczuwalny, a cukier nie tak wyrazisty. Przygotuj cztery czyste słoiki o pojemności 750 ml każdy. Idealne będą jeszcze gorące słoiki (np. wyjęte prosto z piekarnika /temperatura nie wyższa niż 110 stopni/ lub z garnka z wrzątkiem). Możesz też użyć słoików o innej pojemności. Ważne, by łącznie miały one około 3000 ml pojemności (tyle potrzebowałam ja). Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Dobrze wymieszane buraczki z papryką i cebulą przełóż do słoików (najlepiej jeszcze wrzące). Staraj się upychać je łyżka po łyżce, by nie było pęcherzyków powietrza. Zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach i w razie potrzeby usuń ewentualne pęcherzyki np. przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków. W razie potrzeby oczyść słoiki przy rantach. Dopiero wtedy mocno zakręć słoiki.
Porada: Postaraj się mieszać zawartość garnka i tak rozdzielać masę po równo, by nie okazało się, że do ostatniego słoika wlewasz głównie sok z baraków i zalewę. Zanim zakręcisz słoiki możesz wlać na górę jeszcze po łyżeczce oleju. Aby tarte buraczki z papryką można było odstawić do piwniczki, należy je jeszcze poddać pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez 20 minut.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

I na koniec dereń. Dżemik, kompot i ocet.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Przetwory z pigwowca- dżem z jabłkiem, pigwa w cukrze z korą cynamonowca i sok z wyciskarki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ocet pomidorowy.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ocet ze śliwek z cynamonem, winogronowy i dereniowy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ocet z pigwy.
Obrazek

Robiłam jeszcze galaretkę z soku z pigwowca i mus z pozostałej po soku pulpy z przyprawami korzennymi.
Czy to koniec przetworów na ten rok? ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”