Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sie 2023, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Rośnie w takiej ziemi:
https://www.biovita.com.pl/pl/23-ziemia ... racen.html
Zdaję sobie sprawę z tych warunków, dlatego napisałem że nie mam na nie wpływu.
Na co chcę czekać? Chodziło mi o to, że przesadzam i czekam na efekt, ewentualną poprawę...
Chcę ją uratować bo się do niej przyzwyczaiłem, ale jeśli to nie pomoże będę gotowy zacząć od początku.
https://www.biovita.com.pl/pl/23-ziemia ... racen.html
Zdaję sobie sprawę z tych warunków, dlatego napisałem że nie mam na nie wpływu.
Na co chcę czekać? Chodziło mi o to, że przesadzam i czekam na efekt, ewentualną poprawę...
Chcę ją uratować bo się do niej przyzwyczaiłem, ale jeśli to nie pomoże będę gotowy zacząć od początku.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2
Co mi po zdjęciu opakowania, skoro nie widzę jaki jest dokładny skład. W każdym razie można założyć, że to nie jest podłoże do Monstery.
Posadź do mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w równych proporcjach.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. To od nich wszystko zależy, oprócz oczywiście odpowiednich warunków uprawy, a klima nie jest odpowiednia i tyle.
Posadź do mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w równych proporcjach.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. To od nich wszystko zależy, oprócz oczywiście odpowiednich warunków uprawy, a klima nie jest odpowiednia i tyle.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Wywal osłonkę, postaw na podstawce. Przesadź do mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
Daj porządny palik w oplocie włókna kokosowego.
Podlewasz obficie wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Roślina musi się zaaklimatyzować do nowych warunków uprawy.
Jaka to wystawa? Mocno słoneczna?
Monstera variegata w okresie jesienno-zimowym będzie wymagać doświetlania.
Ps. Na marginesie uważam, że prezenty roślinne nie są najlepszym rozwiązaniem, bo nie wszystkie są łatwe w uprawie.
Daj porządny palik w oplocie włókna kokosowego.
Podlewasz obficie wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Roślina musi się zaaklimatyzować do nowych warunków uprawy.
Jaka to wystawa? Mocno słoneczna?
Monstera variegata w okresie jesienno-zimowym będzie wymagać doświetlania.
Ps. Na marginesie uważam, że prezenty roślinne nie są najlepszym rozwiązaniem, bo nie wszystkie są łatwe w uprawie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Strona północno wschodnia, ogólnie mało słońca. Kiedyś mąż widział jak się zachwycałam tym kwiatem ale przez cenę nie kupiłam sama. Teraz już mam i nie chciałabym jej stracić. Ziemia już zakupiona
Strona północno wschodnia, ogólnie mało słońca. Kiedyś mąż widział jak się zachwycałam tym kwiatem ale przez cenę nie kupiłam sama. Teraz już mam i nie chciałabym jej stracić. Ziemia już zakupiona
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Wciornastki. Zrób oprysk Mospilanem.
Zdjęcie pierwsze wygląda na uszkodzenie mechaniczne.
Zdjęcie pierwsze wygląda na uszkodzenie mechaniczne.
Pozdrawiam
G.
G.
Witam, to mój pierwszy post tutaj. Bardzo potrzebuję Waszej pomocy z moją monsterą variegatą. Od jakiegoś czasu zaczęły pojawiać się na białych częściach takie brązowe plamy, które się rozrastają. Dodam że w miejscu tych plam liść jakby traci swoją grubość, jest cieniutki jak kawałek folii. Co to może być?

- norbert76
Nieprawidłowe warunki uprawy i pielęgnacji. Białe duże fragmenty, jako części liści nie biorące udziału w procesie fotosyntezy, w takich sytuacjach roślina pierwsze odrzuca.
1. Zbyt mało przepuszczalne podłoże. Powinnaś posadzić do powiedzmy mieszanki ziemi, perlitu, podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
2. Po co ten keramzyt na podstawce? Nie podniesiesz w żaden sposób wilgotności powietrza, a jedynie może utrudniać dostęp powietrza do korzeni.
3. Za ciemne stanowisko, za daleko za daleko od okna. Variegata potrzebuje bardzo dużo rozproszonego światła, więc stanowisko przy samym oknie, jedynie trzeba uważać ze słońcem.
W okresie jesienno-zimowym bezwzględnie trzeba będzie doświetlać.
4. Podlewasz obficie wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Przesadź, sprawdź stan korzeni.
1. Zbyt mało przepuszczalne podłoże. Powinnaś posadzić do powiedzmy mieszanki ziemi, perlitu, podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.
2. Po co ten keramzyt na podstawce? Nie podniesiesz w żaden sposób wilgotności powietrza, a jedynie może utrudniać dostęp powietrza do korzeni.
3. Za ciemne stanowisko, za daleko za daleko od okna. Variegata potrzebuje bardzo dużo rozproszonego światła, więc stanowisko przy samym oknie, jedynie trzeba uważać ze słońcem.
W okresie jesienno-zimowym bezwzględnie trzeba będzie doświetlać.
4. Podlewasz obficie wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Przesadź, sprawdź stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
1. Jest w ziemi mocno przepuszczalnej, osoba od której ją kupiłam przesadziła ją dla mnie w marcu do nowego podłoża, w której rosną jej wszystkie szczepy z matecznika.
2. W każdym poradniku czytałam, że do podstawki trochę kamieni dekoracyjnych (tak, to nie jest keramzyt tylko kamienie), do nich woda i tak podnosimy wilgotność powietrza wokół roślinki.
3. Nie jest to ciemne stanowisko, stoi dosłownie metr od okna, jak stała na parapecie, to za mocno ją przygrzewało słońce.
4. Podlewam jak czuje że ziemia jest sucha na głębokości ok 3 cm.
Także dziękuję za porady, ale wszystkie obalone
Mogę przesadzić i sprawdzić stan korzeni.
2. W każdym poradniku czytałam, że do podstawki trochę kamieni dekoracyjnych (tak, to nie jest keramzyt tylko kamienie), do nich woda i tak podnosimy wilgotność powietrza wokół roślinki.
3. Nie jest to ciemne stanowisko, stoi dosłownie metr od okna, jak stała na parapecie, to za mocno ją przygrzewało słońce.
4. Podlewam jak czuje że ziemia jest sucha na głębokości ok 3 cm.
Także dziękuję za porady, ale wszystkie obalone

Mogę przesadzić i sprawdzić stan korzeni.
- norbert76
Nie są obalone.
Widać, że nie masz dużego doświadczenia w uprawie roślin, w przeciwieństwie do mojego. Uprawiam rośliny od kilkunastu lat i mam kilkaset w swojej kolekcji...
Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie, przede wszystkim nigdy nie wierzymy sprzedawcy. Każdy doświadczony ogrodnik przesadza po zakupie do właściwego podłoża. Sprzedawca może powiedzieć ci cokolwiek.
Tutaj również istotny jest czas przesychania podłoża przede wszystkim w głębi bryły korzeniowej.
Prawidłowe podłoże do Monstery, to mieszanka ziemi z niewielką ilością samej ziemi, a dużo większą różnych rozluźniaczy.
Poza tym rośliny przesadzamy żeby sprawdzić stan korzeni. Czy nie są pogniłe, czy wielkość bryły korzeniowej jest dopasowana pod wielkość doniczki.
Metr od okna dla variegata bez sztucznego doświetlania może być za mało światła w pochmurne dni nie mówiąc już o okresie jesienno-zimowym...
Keramzyt na podstawce to bzdury, nic to nie daje...
♂
Do podniesienia wilgotności powietrza służy nawilżacz.
Tak więc, następnym razem radzę posłuchać rad kogoś bardziej doświadczonego, a nie je podważać zwłaszcza gdy nie masz większej wiedzy w temacie...
Inaczej po co zadajesz pytania na forum?
Widać, że nie masz dużego doświadczenia w uprawie roślin, w przeciwieństwie do mojego. Uprawiam rośliny od kilkunastu lat i mam kilkaset w swojej kolekcji...
Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie, przede wszystkim nigdy nie wierzymy sprzedawcy. Każdy doświadczony ogrodnik przesadza po zakupie do właściwego podłoża. Sprzedawca może powiedzieć ci cokolwiek.
Tutaj również istotny jest czas przesychania podłoża przede wszystkim w głębi bryły korzeniowej.
Prawidłowe podłoże do Monstery, to mieszanka ziemi z niewielką ilością samej ziemi, a dużo większą różnych rozluźniaczy.
Poza tym rośliny przesadzamy żeby sprawdzić stan korzeni. Czy nie są pogniłe, czy wielkość bryły korzeniowej jest dopasowana pod wielkość doniczki.
Metr od okna dla variegata bez sztucznego doświetlania może być za mało światła w pochmurne dni nie mówiąc już o okresie jesienno-zimowym...
Keramzyt na podstawce to bzdury, nic to nie daje...
Do podniesienia wilgotności powietrza służy nawilżacz.
Tak więc, następnym razem radzę posłuchać rad kogoś bardziej doświadczonego, a nie je podważać zwłaszcza gdy nie masz większej wiedzy w temacie...
Inaczej po co zadajesz pytania na forum?

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie mam wiedzy, owszem, dlatego prosiłam o pomoc
Z Twojej wypowiedzi wynika tyle to nic, tyle wiem z poradników, dowiedziałam się że powinnam przesadzić. Nie podważałam Twoich wypowiedzi, tylko odpowiadałam jak wygląda opieka z mojej strony. Uznałeś ze jest za ciemne stanowisko po zdjęciu z bliska nie znając kontekstu pomieszczenia.
Co do doniczki i ziemi, widzę jaka jest, i widziałam jaka była gdy ją kupowałam, więc wiem że była przesadzana i to dobrej ziemi. Roślina nie marnieje, wypuszcza nowe liście.
Wiem jaka ziemia jest potrzebna, bo przerabiałam w praktyce na monkey mask
Na początku była w złej to zaczęła umierać, potem wsadziłam ją do właściwej i rośnie wspaniale. Tylko z tą mam taki problem :/
Dodam że jak stała na oknie, to wtedy dostała pierwszej plamki. Widzę, że ma dużo światła. Niestety albo będzie stała na oknie, albo metr od niego, nie ma tutaj możliwości innej :/
Co do tego nawilżania, dziękuję, będę wiedziała na przyszłość

Co do doniczki i ziemi, widzę jaka jest, i widziałam jaka była gdy ją kupowałam, więc wiem że była przesadzana i to dobrej ziemi. Roślina nie marnieje, wypuszcza nowe liście.
Wiem jaka ziemia jest potrzebna, bo przerabiałam w praktyce na monkey mask

Dodam że jak stała na oknie, to wtedy dostała pierwszej plamki. Widzę, że ma dużo światła. Niestety albo będzie stała na oknie, albo metr od niego, nie ma tutaj możliwości innej :/
Co do tego nawilżania, dziękuję, będę wiedziała na przyszłość

- norbert76
A ja napisałem, że takie zmiany na białych fragmentach liścia są od:
1. Zbyt długiego zalegania wody w podłożu - jego odpowiednia przepuszczalność.
2. Zbyt skąpego podlewania/zbyt małą ilością wody.
3. Zbyt mało światła.
4. Również od ostrego słońca.
Powtórzę, rośliny zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie niezależnie gdzie, od kogo się kupiło i w jakim podłożu.
Tak to wygląda, reszta po Twojej stronie.
1. Zbyt długiego zalegania wody w podłożu - jego odpowiednia przepuszczalność.
2. Zbyt skąpego podlewania/zbyt małą ilością wody.
3. Zbyt mało światła.
4. Również od ostrego słońca.
Powtórzę, rośliny zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie niezależnie gdzie, od kogo się kupiło i w jakim podłożu.
Tak to wygląda, reszta po Twojej stronie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czesc!
Proszę o pomoc,
Czy ktoś miał taki przypadek i wie co pojawiło się w mojej doniczce i czy jest to szkodliwe?
Przesadzałam roślinę w czerwcu do mieszanki ziemi zwykłej perlitu keramzytu wermikulitu i kory. Podlewam jak ziemia przeschnie na długość palca. Ta czesc doniczki w której wyszło zjawisko stoi od strony nieoświetlonej przez światło (druga czesc jest od okna). W pokoju jest duża wilgotność (od 60 do 65)

Proszę o pomoc,
Czy ktoś miał taki przypadek i wie co pojawiło się w mojej doniczce i czy jest to szkodliwe?
Przesadzałam roślinę w czerwcu do mieszanki ziemi zwykłej perlitu keramzytu wermikulitu i kory. Podlewam jak ziemia przeschnie na długość palca. Ta czesc doniczki w której wyszło zjawisko stoi od strony nieoświetlonej przez światło (druga czesc jest od okna). W pokoju jest duża wilgotność (od 60 do 65)

- norbert76
Rodzaj grzyba.
Podłoże ok., ale dlaczego dałaś przeźroczystą doniczkę? Korzenie Monstery nie są przystosowane do działania na nie światła.
Wymień podłoże i posadź do normalnej doniczki.
Podłoże ok., ale dlaczego dałaś przeźroczystą doniczkę? Korzenie Monstery nie są przystosowane do działania na nie światła.
Wymień podłoże i posadź do normalnej doniczki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta