Czosnek - termin sadzenia wiosna/jesień
-
- 50p
- Od: 26 gru 2012, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek na wiosnę?
Ja też zamówiłem z Latowicza, ale z innej firmy przez allegro. http://allegro.pl/czosnek-latowicki-wio ... 15678.html
Wysyłka kurierem za zaliczeniem, dziś zamówiłem, ale są dni świąteczne więc dostarczą pewnie na drugi tydzień.
Wysyłka kurierem za zaliczeniem, dziś zamówiłem, ale są dni świąteczne więc dostarczą pewnie na drugi tydzień.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jak to co zrobić? Użyć do kiszenia ogórków w lipcu. .jokaer pisze:Jeśli mój czosnek letni jest jeszcze w dobrym stanie to mogę go Wam wysłać,
bo nie sadzę w tym roku i zastanawiałam się co z nim zrobić.
Czosnek wiosenny wytrzymuje spokojnie sporo ponad rok od daty wyrwania. Ja zawsze kiszę z wiosennym, bo zimowy wtedy jest jeszcze nie wyrwany, a z poprzedniego roku zimowy nie żyje.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
No właśnie, jak to jest z tym czosnkiem .. czy mogę takie "sklepowe" ząbki wsadzić teraz do ziemi ?
-
- 50p
- Od: 14 lut 2013, o 11:30
Mojego Czosnek wiosene Allium Sativum Sativum oraz "Softneck" Sadzona w padziernik 2012 w tego rzad mam "early purple, grupa aszya"
"Albigensian, grupa Artichoke" "Tuscany, grupa Artichoke" "Music, grupa Artichoke"
W tym rzad jest "Picardy, grupa artichoke" "Avignon grupa artichoke" "solent wight, grupa Artichoke" ' Valverda, grupa creole" "Wonha, aszya"
Czosnek padne do dwie grupy Allium sativum ophioscorodon oraz Zimowy po angielsku Hardneck tego ma kilka sub grupy np. Rocombole, Purple stripe, porcelain i kilka inniej ktore w te chwili nie pamietam. Allium sativum sativum oraz Wiosene czy Softneck sub grupy artichoke, asiatic, turban, creole.
Lepiej nie czekaj do wiosna bo tym roku nie bylo
-
- 50p
- Od: 14 lut 2013, o 11:30
Czosnki strzałkujące ("twardołodygowe") Wytwarzają pędy kwiatostanowe z cebulkami powietrznymi. Odznaczają się silnym wzrostem, mają pokrój podobny do porów. Główki tworzą regularne, złożone z jednego okółka ząbków. Liczba ząbków jest mała, ale są one duże ? rośliny są bardzo plenne. Główki są jednak słabo okryte łuskami i dlatego źle się przechowują. Do grupy tej należy m.in. wspomniany rokambuł. Czosnki niestrzałkujące ("miękkołodygowe") Główki są nieregularne, ząbki są mniejsze i ułożone spiralnie. Silnie okryte łuskami nasiennymi dobrze się przechowują.
Odmiany niestrzałkujące dzielą się na górskie i nizinne. Górskie mają rozłożysty pokrój i szerokie blaszki liściowe, nizinne są wzniesione, mają wąskie liście z silnym nalotem woskowym[20]. Podział na odmiany ozime i jare jest bardzo umowny, ponieważ w zasadzie każdą odmianę można zahartować[17]. Ponieważ główki odmian strzałkujących gorzej przechowują się przez zimę - przeważnie uprawia się jako ozime (sadzone jesienią)[20] i w naszych warunkach klimatycznych właśnie takie odmiany mają większe znaczenie komercyjne.
O co to mi wlasnie chodzilo
Odmiany niestrzałkujące dzielą się na górskie i nizinne. Górskie mają rozłożysty pokrój i szerokie blaszki liściowe, nizinne są wzniesione, mają wąskie liście z silnym nalotem woskowym[20]. Podział na odmiany ozime i jare jest bardzo umowny, ponieważ w zasadzie każdą odmianę można zahartować[17]. Ponieważ główki odmian strzałkujących gorzej przechowują się przez zimę - przeważnie uprawia się jako ozime (sadzone jesienią)[20] i w naszych warunkach klimatycznych właśnie takie odmiany mają większe znaczenie komercyjne.
O co to mi wlasnie chodzilo
Ja posadziłam wiosną czosnki Arno, Sultop i Casablanca. Dwa pierwsze świetnie sobie radzą , a ostatni jest bardzo słabiutki .
mój czosnek wiosenny zaczyna wypuszczać kwiaty.? czy to oznacza że jest gotowy do zbioru czy zbiera się go po kwitnieniu .?
Zamykam ten wątek, żeby się nam nie dublował z drugim podobnym.
moderator
Zamykam ten wątek, żeby się nam nie dublował z drugim podobnym.
moderator
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek! rwać? Czy wiązać?
A ja najpierw rwę kwiatostany-a później wiążę szczypior.
Kwiatostany już wyrwane
Wątek, jako że dubluje problem poruszany w tematach czosnkowych, zamykam- joaker.
Kwiatostany już wyrwane
Wątek, jako że dubluje problem poruszany w tematach czosnkowych, zamykam- joaker.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Ja ścinam kwiatostany na pesto, a reszta sobie rośnie. Wiązanie po obcięciu kwiatostanu wpływa chyba tylko na estetykę grządki.
Dorota
Ja rwę tylko na paru odmianach, mam rokambuł, który tego nie wymaga. Liści nie wiążę, na plantacjach nikt tego nie robi a czosnek mają duży
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale jakie kwiatostany ? Mój letni ich nie ma i go wiążę, a niech tam, mama wiązała to i ja . A w zimowym ucinam kwiatostany i nie wiążę, bo mama nie wiązała
Pozdrawiam Eugenia
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czosnek solo
Dostałam czosnek solo. Jak go rozmnożyć. Czy posadzić dla kwiatostanu? Kiedy posadzić teraz czy na wiosnę. Ktoś coś wie na ten temat?
Roma
Roma
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2023, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek solo
Czosnek można rozmnożyć poprzez ząbki lub kwiatostan. Roślinę ząbkami sadzi się jesienią lub wczesną wiosną, na glebie przepuszczalnej i bogatej w składniki. Każdy ząbek siedzi się osobno, kilka centymetrów pod ziemią. Rozmnażanie z kwiatostanu wymaga odczekania, aż strzała kwiatowa pęknie i ujawni małe cebulki. Te cebulki można oddzielić od łusek i posadzić podobnie jak ząbki. Optymalny czas sadzenia zależy od strefy klimatycznej, zazwyczaj jesień to dobry okres. Pamiętaj, że dostosowanie do lokalnych warunków może być konieczne.