Oczko Magdy.
Re: Oczko Magdy.
Różnie z tym bywało....czasami dopełniałam wodę na przykład jak były długie upały.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A w moim oczku stało się coś dziwnego! Z roślinami wodnymi zawleczona została rzęsa. Cały zeszły rok i całą wiosnę w tym łowiłem ją durszlakiem. Teraz przyjechałem na początku lipca i oczom nie wierzę! Cała rzęsa zniknęła! Nie ma ani jednego listka! Cud?
-
Czy to możliwe że ślimaki wyżarły mi wszystkie rośliny wodne ? Miałem grzybieńczyki, strzałkę wodną, rzęsę, lilię wodną....Nie ma nic! Czysta woda i kupę ślimaków.
Oczywiście!!!Miałam taki sezon kiedy ślimaki zjadły mi większość liści grzybieni wodnych.
-
I co zrobić z taką plagą ślimaków? Czekać aż wyzdychają z głodu? Czy jakiś zwierzak żywi się ślimakami?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ze ślimakami w oczku rozprawią się kaczki.
Czy nie masz w nim ryb? Karpia? To też może być ich sprawka
Czy nie masz w nim ryb? Karpia? To też może być ich sprawka
-
To jest działka odległa od domu 65 km szosą, więc o kaczkach nie może być mowy. Ryb oczywiście nie ma. Woda ze studni jedzie siarkowodorem i oczywiście świetna na cerę ale do picia się nie nadaje. To dopiero drugi rok oczka. Ze zwierząt poza ślimakami nartniki i ważki. Na wiosnę trafiła się ropucha, ale nie zdecydowała się złożyć skrzeku. Komary też nie próbują składać jajek, widocznie brak pokarmu dla larw. Pozostaje mi tylko pogodzić się z "pustą" wodą. Na otoczenie nie mogę narzekać. Rośliny pięknie rosną, ale tylko te poza wodą.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 paź 2023, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wpuszczcie rybki do takich oczek? napowietrzecie to czymś? czym filtrujecie wodę?
Moje oczko miało najpierw tylko rośliny.Z czasem doszły żaby i owady latające .Jak będzie roślinność to i fauna się pokaże.