Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dodam jeszcze ,że ja kupuję na allegro od pani o nicku Syzyf ma ona rewelacyjne odmiany,które u mnie się sprawdziły ,są gratisy i wyczerpujace odpowiedzi na pytania
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

drobna uwaga dla chętnych na czarne pomidory, producenci wyrażnie zaznaczają, że tak naprawdę to niektóre odmiany nie są czarne, lecz ciemno-mahoniowo-brązowe i aby się tak wybarwiły , w czasie dojrzewania muszą być gorące i upalne dni.
ida74
---

Post »

Masz rację Gieniu,a tamten rok na Warmi nie bardzo im służył..
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

W ubiegłym roku miałem na działce m.in. kilka pomidorów Bawole Serce niektóre owoce osiągały wagę 1kg. są bardzo smaczne ,były uprawiane bez osłon.Oto zdjęcie! Obrazek
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09

Post »

janhel41 ziemia taka świetna czy jakieś specjalne sionka tego BS ?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie bardzo wygląda na Bawole Serce.
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

Heh, no faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi tylko popatrzyłem na szklanke i pomidora że ogromny :lol:
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p

Post »

Ziemia nie nawożona od kilkunastu lat lat obornikiem a tylko kompostem wyprodukowanym na własnej działce.Jesienią ubiegłego roku dopiero dałem obornik.Nasiona pomidorów-Wysoki typ Bawole Serce/Lycopersicon lycopersicum/łac. kupiłem w Tesco.jak pisze na opakowaniu"odmiana amatorska,wysoka,do,uprawy przy palikach.Tworzy wyjątkowo duże mięsiste,malinowo-czerwone owoce przypominające kształtem serce.Bardzo smaczny miąższ posiada słodki smak.Polecany do bezpośredniego spożycia."Plantico.e-mail:plantico@plantico.pl ;:13
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p

Post »

Co do kształtu to owoce były różne ,również i o kształcie serca .Obok nich rosły pomidory odmian ;Malinowy Ożarowski i Złoty Ożarowski może się "zapyliły",nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. ;:23
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Jak ktoś chce mieć pomidory olbrzymy niech sobie sprawi Japanese Oxeart . U mnie toto dorosło coś do 1.60 kg . Niestety do spożycia potrzebna liczna rodzina .

Pozdrawiam , kozula
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, tylko skąd wziąć nasiona? :roll:
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

Racja, Google pierwszy raz słyszy o Japanese Oxeart :lol:

Ja czekam na przesyłke odmiany Brandywine od Syzyfa z Allegro. Ponadto mam w domu Bawole Serducho a dla babci kaktajlówki Pokusa bo ona nie będzie stosować żadnego oprysku więc może jakoś urosną jej bez chemii te maleństwa.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem jak szukacie , ale mi wylazło od razu po wpisaniu do wyszukiwarki ,, tomato Japanese Oxeart''. Poza tym mam chyba gdzieś zagrzebane z 5 nasion ( tyle było w takim wielkim potworze) . Jak znajdę mogę komuś wysłać . Mają chyba 3 lata , wiec powinny jeszcze wzejść . To jest bawole serce jak by ktoś nie wiedział , tylko z natury sporo większe od naszych . Odmiana późna , w gruncie może nie wyrobić .

Pozdrowienia , kozula .
ida74
---

Post »

Kozula to ja się piszę chociaż na dwa nasionka tych olbrzymów a masz może jakieś F1 Hybryd ,moge sie wymienic na małe gruszkowe albo koktajlowe czarne w paski ,
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to ja mam propozycję . Leżą u mnie nadwyżki nasion różnych odmian pomidorów które mogę odstąpić . Warunek jest taki żeby zgłosił się jakiś ochotnik i porozsyłał innym chętnym (ode mnie gratisowo) . Za dwa , trzy dni zrobię listę nadwyżkowych odmian i kilku moich potencjalnie ciekawych krzyżówek . Teraz zmykam , bo jestem straaasznie zajęta .

Pozdrawiam , kozula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”