Różanka na słonecznym ranczo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różanka na słonecznym ranczo

Post »

U mnie Aphrodite to też jedna z najlepszych róż.
Piękne liście, kwiaty. Jedyna wada to brak zapachu, ale akurat na tym najmniej mi zalezy
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Wandziu ;:196

Podziwiam cię kochana, że ogarniasz dwa ogrody. Mnie czasami brakuje sił na jeden i to raczej nieduży. Szalejesz z różami, ale doskonale Cię rozumiem. Augusta Luise mam w koszyczku i chyba ją kupię. Eglantyna u mnie bardzo chorowała i już jej nie ma. Ja w tym roku zakupiłam kilka róż wielkokwiatowych i nawet miło mnie zaskoczyły. Podobają mi się krwawniki, ale u mnie nie chcą rosnąć, czasami samorzutnie pojawia się ten pospolity, biały. Widzę, że warzywka też Ci się udały.
Szkoda, że nie pokazujesz pierwszego ogrodu, bardzo go lubiłam
;:168 ;:168 ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Misza, witaj, witaj! Wiesz, ja również straciłam przez ćmę bukszpanową wiele dorodnych bukszpanów. Były to piękne zielone kule. Zrobiłam ze dwa opryski Mospilanem, ale nic to nie dało, ćma powracała. W końcu postanowiłam wykopać bukszpany i powiem Ci, że, choć to może dziwne, nawet poczułam ulgę. Uzyskałam nowe miejsca i przestałam się denerwować. Zamiast nich posadziłam azalie japońskie i mam spokój.
Róże z długimi batami zostawię do przyszłego roku i najprawdopodobniej zakulkuję. Najgorsze jest to, że są wśród nich niewiadome marketowe odmiany. Nawet trudno mi się zorientować, czy dana róża jest pnąca czy parkowa. Pewnie dopiero po drugim sezonie będę wiedzieć jak i co. Mam taką jedną angielską czerwoną, która ma wyobraź sobie pęd wysokości 2 metrów! Jakoś wątpię w tę jej "angielskość".
Wielkokwiatowa Aphrodite naprawdę mnie zachwyciła. Jest kompletnie zdrowa i ma trwałe kwiaty. Polecam Ci ją zdecydowanie. Jest widoczna z daleka.
Obrazek
Obrazek

Margo2, fajnie jest jak róża pachnie, ale kiedy rośnie koło siebie sporo różnych róż i jedne pachną, a drugie nie, to w sumie nie każda musi pachnieć. Dla mnie wiele ważniejsza jest długotrwałość kwiatów i zdrowe liście, a Aphrodite tak właśnie ma.

Pashmina, miło Cię widzieć Ewo kochana! Wiesz, w moim przydomowym właściwie niewiele trzeba robić, wszystko rośnie samo. Nic już nie dosadzam, chwasty prawie nie rosną, mogę siedzieć na leżaczku i czytać. Róże w większości przeniosłam na ranczo, bo tutaj w cieniu już nie kwitną. A tam mogę jeszcze poszaleć, chociaż z doskoku.
Augusta Luise bardzo długo trzyma kwiat. Dobra odmiana i często można ją kupić w balocie w markecie za parę złotych. Jeśli znajdę, to dokupię sobie na pewno drugą.
Ogrodu przydomowego już nie pokazuję, bo mało to kogo interesuje. Chyba moda na forumowanie już mija. Pozdrawiam Cię serdecznie i wiedz, że odwiedzam Cię regularnie "w pachnącym".
Obrazek
Rudbekia Caroline
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jelizawieta
200p
200p
Od: 23 sty 2021, o 21:39

Post »

Dzień dobry.
Czy wiotkie długie baty, można owinąć wokół krzewu zamiast przyginać do podłoża? Gdyby powstała obręcz z takich batów, to wypuszczone gałązki utrzymywałaby krzew w uporządkowanej formie...tak sobie wymyśliłam. Spróbuję już na jesieni wyginania, to może już wiosną będzie pozytywny efekt.
Pozdrawiam, Jelizawieta
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Wandziu ,super kolorowo u ciebie i takie roślinki świeże i zdrowe a te białe jeżówki to chyba im musztrę robiłaś bo jak kompania reprezentacyjna się prezentują ;:138 ;:215 .Naprawdę idzie się zapatrzeć na twoje zdjęcia,miłego udanego dnia jutro. :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jelizawieta, dzień dobry! Wiesz co, moim zdaniem takie owijanie pędami samego krzaka to nie jest najlepszy pomysł. Po pierwsze pędy chyba nie są aż tak giętkie i elastyczne, żeby zrobić z nich naokoło balkonik. Część róż trudno jest tak przygiąć. Po drugie, jak już tak owiniesz, to raczej nie dostaniesz się później do środka krzewu. Po zimie trzeba czasem wyciąć to i owo, bo albo się zestarzało, albo przemarzło, albo zachorowało. No i czasem trzeba by jesienią wybrać na przykład chore liście z podłoża. To już chyba lepiej zainstalować jakąś podporę lub obelisk i owijać wokół niego. Wtedy jednak dostęp będzie łatwiejszy. Tak mi się wydaje. Ale może właśnie Twój eksperyment się sprawdzi.

lojka, dziękuję kochana za miły wpis! Te białe jeżówki rzeczywiście bardzo równo zakwitły. To jest jedna sadzonka, która już raz u mnie przezimowała. Chciałabym ją podzielić, ale przyznam, że trochę się tego teraz boję. Poczekam z tym jednak do wiosny.

Postanowiłam ukorzenić sobie niektóre różyczki. Tutaj widać jedną (Cremosa), która mieszka pod słoiczkiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Wandziu masz doświadczenia z hortensjami z patyczka?Ja przetrzymałam rok w ziemi przetrwały zimę mają listki i niewielkie korzonki dałam do donic i nie wiem czy dać je do ziemi na miejsce stałe czy przetrzymać w donicy ,boję się że przez zimę je przesuszę ,nie wiem co zrobić żeby ich nie stracić. :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jolu, ja bym teraz nic z nimi przed zimą nie robiła. Zadołowałabym razem z donicą w ziemi, a dopiero potem na wiosnę przesadziłabym na miejsce stałe. Jeżeli donice są ładne i nie chcesz, żeby się w ziemi zniszczyły, to owiń je folią przed umieszczeniem w ziemi. Tylko pamiętaj, żeby na dnie był odpływ dla wody :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Wandziu, u Ciebie jak zwykle różane królestwo ;:138 Przepiękne masz róże, ale i jeżowki cudne i rudbekie w odmianach ;:215
Masz doświadczenie z ukorzenianiem róż? Ja próbowałam wiele razy i nic, ale ... odpukać, ostatnia próba z wiosny wygląda na udaną. Z patyka wyrósł dość spory (ok. 20 cm) pęd z liśćmi. Doniczka przykryta przeciętą pięciolitrową butelką stała w garażu tuż przy drzwiach. W dzień miała widno, ale była osłonięta od słońca i miała chłodniej, ziemia przesychala bardzo powoli. Na razie nie ruszam, choć bardzo jestem ciekawa czy są korzonki. Jeszcze nie wiem jak ją przezimuję. Może w tym garażu w jakimś pudle ;:7
Udanego tygodnia i miłej pracy w ogrodzie ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aphrodite cudna, ;:oj ale wszystkie róże na nowej działce pięknie się zadomowiły. ;:215
Nie bój się dzielić jeżówek. Może teraz już nie ryzykuj, ale wiosną spokojnie podziel białą kępkę przynajmniej na dwie części. Dzielone szybciej się rozrastają. Niestety młode liście trzeba chronić przed ślimakami. ;:108
U siebie podzieliłam 3 sześcioletnie kępki, na 46 sadzonek. Postaram się jutro zrobić zdjęcie. Kto nie ryzykuje, ten się nie przekona, jak sobie poradzą. ;:173
Co to za roślina z takimi pięknymi, fioletowymi kwiatami?

Obrazek

Słonecznych dni na ogrodowe przyjemności. ;:168
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Wandziu ;:196
Ależ pięknie rosną Ci róże. Mają słoneczny raj, a one lubią słonko. U mnie drzewa trochę urosły, ale one też muszą być. Aphrodite pięknie i na bogato Ci kwitła. W tym roku kupiłam pierwszą rudbekię i ciekawa jestem jak przezimuje. Widzę, że u Ciebie rosą krwawniki, u mnie nie chciały ;:14 Wyhodowałaś kochana bardzo dorodne pory.
A jak się ma Twoja The Pilgrim ? Moja teraz powtarza kwitnienie i pięknie pachnie.
Te fioletowe kwiatuszki to zapewne astry, u mnie też zaczynają kwitnąć.
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu :wit
Tak sobie myślę, że jeżeli nie wiesz co to za odmiany wypuściły długie baty, to je trochę podetnij albo teraz, bo jeszcze ciepło, albo wiosną. Jak się potem okaże, że to rabatowki albo wielkokwiatowe, to będą głupio wyglądać. Jak w przyszłym roku będziesz widziała co to za odmiany, to zdecydujesz jak ciąć.
Ja, tak jak ty, też odetchnęłam z ulga po wykopaniu bukszpanów. Przynajmniej już nie będę musiała się zajmować wstrętnych lichami. Jeden kłopot z głowy. Miejsce po nich muszę jakoś zagospodarować.
Trochę u mnie popadało, więc jestem w trakcie przerabiania rabat i rozsadzania bylin. Wykopałam wreszcie pustynniki, bo już słabiej kwitły. Trochę się namnożyły. Z 8 zrobiło się 26. Szukam po ogrodzie dla nich miejsca.
Jesienny ogród i różane panny prezentują się ślicznie.
Pogoda piękna, więc cieszmy się mijającym latem, bo dni coraz krótsze, a za kilka dni zapuka jesień. ;:168
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Wandziu, podziwiam twoje wszystkie przepiękne róze.
Angela bardzo urokliwa. Ja mam jeden pustaczek . I też obficie kwitnie.
Rudbekie piękne. A rudbekia Flamenco True Red przepiękna. Jeszcze takiej nie widziałam. Gdzie ty takie rarytasy kupujesz ?
U mnie nie ma dostępnych ciekawych roślin.
Hortensje, marcinki piękne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”