Najlepiej sokowki choć są rozne i mało dostępne obecnie, poza tym northstar, lutowka są okZbyszek T pisze: ↑29 sty 2023, o 16:40 Cześć
Potrzebuję wiśnie na nalewkę. Ale taką starą odmianę, jak kiedyś były - małe, kwaśne, gorzkie.
Mam w ogródki odmianę "Kelleris" - ale to taka odmiana deserowa, duże owoce, napompowane sokiem, mało w nich smaku starej wiśni... Owocuje ładnie, ale to nie to...
Możecie coś polecić?
Wiśnie - jakie odmiany polecacie
Re: Wiśnie - jakie odmiany polecacie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trudno jeszcze ocenić, pierwsze owocowanie na bardzo młodych krzewach.
Podkreślam - krzewach, to są pewnie rośliny z in-vitro, na pewno nie okulizowane na podkładce.
W miejscu po średniej jabłoni zmieszczą się pewnie ze 2 szt.
Czytałem o ich pochodzeniu i wszystko wskazuje na to że w czasach kiedy Alaska była jeszcze rosyjska osadnicy przywieźli ze sobą m.in wiśnie, najprawdopodobniej w typie wisienki stepowej, lub jej mieszańce z wiśnią. Z tej populacji wyselekcjonowano coś, co potem nazwano 'Evans'/'Bali'. Ta odmiana była podstawą dalszej selekcji, pierwsza była chyba 'Carmine Jewel' a potem cała seria Romance do której należą wspominane tu Romeo i Juliet.
Pozdrawiam,
J
J
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O krzew właśnie mi chodzi. Nie potrzebuję giganta wielkiego jak czereśnia. Takiego będę na wiosnę wycinał bo go monilioza zjada, a przez gabaryty nie da się tej wiśni całej dokładnie opryskać. Odmiany nie znam. Za to dogorywa mi Elstar i na jego miejsce wsadził bym coś małego. A opis Carmine Jewel brzmi obiecująco.
Dobre zdjęcia 5-cio letnich krzewów i owoców Carmine Jewel znajdują się w jednostronicowym pdf
https://research-groups.usask.ca/fruit/ ... -notes.pdf
https://research-groups.usask.ca/fruit/ ... -notes.pdf
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Wygląda na materiał promocyjny z jakiejś uczelni. Według nich rolnicy raportowali średni plon z krzewu naokoło 13,5kg na pięcioletnich roślinach. Brzmi to obiecująco. Na poletkach doświadczalnych na glebie gliniastej wychodziło im jednak o połowę mniej. Poza tym to typowa sokówka. Tylko przystępniejsza w gabarytach. Ciekawa odmiana.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
No i jest ewidentna pomyłka, to miała być Groniasta a jest nie wiadomo co? Groniasta w tle, inne liście, do owocowania jeszcze trochę, już sie dobrze wybarwia. Ta wiśnia posadzona jesień 2020 r.
Nie potrafię rozpoznać odmiany, taka jakaś miotlasta rośnie, w tej chwili dojrzewa. Kupiona w rekomendowanej szkółce, w której pomyłki podobno się nigdy nie zdarzają . Ja chce czereche ale rodzinka się upiera by jeszcze rok poczekać i może po następnym sezonie ja wykopać. Może ktoś rozpozna odmianę?
Nie potrafię rozpoznać odmiany, taka jakaś miotlasta rośnie, w tej chwili dojrzewa. Kupiona w rekomendowanej szkółce, w której pomyłki podobno się nigdy nie zdarzają . Ja chce czereche ale rodzinka się upiera by jeszcze rok poczekać i może po następnym sezonie ja wykopać. Może ktoś rozpozna odmianę?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Jaką odmiana wiśni podatna jest na raka i obcopylna? Kupiłem chyba w 2017 roku niby Northstar ale bardzo miernie owocuje dosłownie kilka wiśni na całe drzewo, jeszcze rąk ja atakuje i jakieś liście były z drobną plamistością. Jak wrócę z pracy pokaże owoce.
-
Przepraszam za niewyraźne zdjęcie, ale drzewo takie, jak kwitło była dosłownie piana, a wiśni kilka ma obiecany szpadel na wiosnę.
Naszczepione na antypce, miało być na czereśni i miało być Northstar a jak widać na obrazku łapie drobną plamistość, miało mieć wiele krótkopędów a jest ich niewiele.
Naszczepione na antypce, miało być na czereśni i miało być Northstar a jak widać na obrazku łapie drobną plamistość, miało mieć wiele krótkopędów a jest ich niewiele.
-
Kamil, tez poczekam jeszcze jeden rok i zdecyduje co z ta niby groniasta. Nawet jednego owocka nie spróbowałam, sąsiadka się napatoczyła, wiecznie głodna. I chyba ta wisienka wyleci, bo bardziej mnie interesują czeresniowisnie niż wiśnie. Kolumnowe, bo bardzo mi się podobają i takie w necie szukałam. Znalazłam dwie kolumnowe odmiany w jednej szkółce ;Carmine Jawel, słodka wiśnia, owocuje koniec czerwca, waga 4 gramy , ooo malutka i chyba pomyłka w określeniu wagi. Druga odmiana to Caroline, owocuje w lipcu owoc około 16 gram. I trzecia odmianę Piemont w innej szkółce, brak szczegółów. Groniasta kolumnowa tez widziałam .
I teraz pytanie; miał ktoś już taka kolumnowa wisienkę ? I jakie doświadczenia? Te Drzewka tanie nie są , warto czy nie warto?
I teraz pytanie; miał ktoś już taka kolumnowa wisienkę ? I jakie doświadczenia? Te Drzewka tanie nie są , warto czy nie warto?
Pozdrawiam! Gienia.
Z posadzonych na wiosnę dwóch wisienek Carmine Jewel jedna miała w połowie czerwca kilka owoców średniej wielkości o ciemnym kolorze, z barwiącym sokiem i małą pesteczką. Smakowała mi jednak gorzej od Łutówki i Pandy (wyczułem jakieś posmaki apteczne).
Nie jest to wiśnia kolumnowa, lecz odmiana karlowa pokroju krzaczastego. Wymaga dłuższej obserwacji, na razie nie dosadzam.
Nie jest to wiśnia kolumnowa, lecz odmiana karlowa pokroju krzaczastego. Wymaga dłuższej obserwacji, na razie nie dosadzam.
-
Dzięki za info, jak widać informacje w opisach odmian nie zawsze są rzetelne. Trudno będzie wytypować i kupić prawdziwa kolumnowa czereche. Może jeszcze się ktoś odezwie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Gienia właśnie z tymi wiśniami jakiś problem, ciężko znaleźć coś porządnego Lucyna i Sabina zdaje się u nas na glinach bardziej rosną niż owocują. CHętnie nabył bym prawidłową Northstar, albo Nana
-
Ja już nie chce wiśni, przeżyłam Lutowke, North Star, Sabine , Lucynę - te obydwie jak topole, owoców na lekarstwo, i mam jeszcze jedna młoda co to miała być Groniasta a nie jest. Ja chce czeresniowisnie czy wisnioczeresnie, czy czereche - czy jak to się tam nazywa. I koniecznie kolumnowa bo okropnie ciasno się robi na działce. Ma być smaczna do jedzenia na świeżo prosto z drzewka i nadwyżki na przetwory. Może się jakiejś doszukam. No, uparta jestem.
Pozdrawiam! Gienia.