Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Agatejszyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2022, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie

Post »

Obrazek

Obrazek

Wstawiam zdjęcia?, linki do zdjęć. Pierwsze to sadzonki żóltych albicji a 2 to różowych. Nie wstawiam ubiegłorocznej bo jest w słabszej kondycji niż te na zdjęciach (ale żyje i nie usycha). Pytanie moje do osób mających z nimi doświadczenie, czy one już się kwalifikują do przesadzenia do większych doniczek czy dopiero na jesieni? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę i sugestię.
Lucek89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2023, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie

Post »

Witam od maja mam dwa drzewka albicji wysokości 40-50 cm jak kupiłem to miały po 4 łodygi z liśćmi a na początku sierpnia jedna miała już 10 łodyg z 10 liśćmi a druga 8 łodyg ale chyba je przelałem bo od tygodnia obie zrzuciły wszystkie łodygi (były zielone) teraz na czubku widać że pojawiają się nowe ale mam pytanie bo na dole w miejsca tych pierwszych łodyg (tak mi się wydaje) odrastają nowe, czy to normalne ? I czy trzeba coś z tym zrobić?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nie do końca wiem, czemu ten wątek w dziale o roślinach doniczkowych. Moje albicje, siane w 2011. roku, prezentują się obecnie tak:

Obrazek

I jeszcze zbliżenie na kwiaty:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

W moim regionie spotykam często okazy tych pięknych drzew. Wczoraj spotkałam duże, ok 25 letnie obsypane kwieciem, drzewo przy domu. Właścicielka powiedziała, że przywiozła sobie nasiona z Ameryki . Jak wzeszły to posadziła do ogrodu i przez ileś lat zabezpieczała drzewo przed mrozami. U niej pomimo potężnej ilości kwiatów nie zawiązuje nasion.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest frajda niesamowita wyhodować sobie pełnowymiarowe drzewo z nasion…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam i ja , udało mi się kupić po wielu próbach w sklepach wysyłkowych ;:138 . Nie chciałam bawić się w wysiewanie bo jakoś mam inne szczęście do nasion egzotycznych-nie wschodzą. Mam nadzieję ,że uchowam moje drzewko i dożyję jej pierwszego kwitnięcia :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gratuluję zdobyczy Jolu ;:138
Będę śledzić czy Twoja roślina zaaklimatyzuje się w naszych warunkach ,bo ja mialam dwie i niestety żadna nie przetrwała u mnie dłużej niż 2 - 3 sezony,oczywiście uprawialam w donicy. Może gdybym ją posadziła od razu do gruntu i opatuliła na zimę to lepiej bym na tym wyszła. Trudno, podziwiam u Lokiego i musi mi to wystarczyć :D
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam zamiar przezimować ją w donicy w chłodnym pokoju ok 5-8*C. Widziałam je w mojej okolicy puszczone na krzew lub drzewko. Jedne rosną przy domu inne w roli solitera lub na tle żywopłotu z tui. Robiły na mnie ogromne wrażenie, dlatego dostałam ,,chciejstwo". Wg rozmowy z klientami ,najwięcej opieki potrzebują w początkowym okresie.
Trochę żałuję , że tym spotkanym okazom nie robiłam zdjęć. Jednak zdjęcie nie odzwierciedla ich uroku . Najbardziej w pamięci utkwił mi ich widok przed zmierzchem. Na tle zieleni te pióropusze prawie ,,świeciły".
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Karo – no fakt faktem, że u mnie zimy dużo łagodniejsze niż w Polsce i albicje je świetnie znoszą… Ba, na początku miałem je w nieocieplanej doniczce, która stała na balkonie, przesadziłem do gruntu jak tylko grunt (wraz z chałupą) nabyłem…

@ Jolek – mnie najbardziej urzeka w nich to jak składają liście na dobranoc.

Pozdrawiam!
LOKI
rooobal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2024, o 08:57

Post »

Co to może być?
Takie małe kropki/wybrzuszenia na liściach.
Żadnych szkodników nie widzę.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”