Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2022, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie
Wstawiam zdjęcia?, linki do zdjęć. Pierwsze to sadzonki żóltych albicji a 2 to różowych. Nie wstawiam ubiegłorocznej bo jest w słabszej kondycji niż te na zdjęciach (ale żyje i nie usycha). Pytanie moje do osób mających z nimi doświadczenie, czy one już się kwalifikują do przesadzenia do większych doniczek czy dopiero na jesieni? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę i sugestię.
Re: Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie
Witam od maja mam dwa drzewka albicji wysokości 40-50 cm jak kupiłem to miały po 4 łodygi z liśćmi a na początku sierpnia jedna miała już 10 łodyg z 10 liśćmi a druga 8 łodyg ale chyba je przelałem bo od tygodnia obie zrzuciły wszystkie łodygi (były zielone) teraz na czubku widać że pojawiają się nowe ale mam pytanie bo na dole w miejsca tych pierwszych łodyg (tak mi się wydaje) odrastają nowe, czy to normalne ? I czy trzeba coś z tym zrobić?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nie do końca wiem, czemu ten wątek w dziale o roślinach doniczkowych. Moje albicje, siane w 2011. roku, prezentują się obecnie tak:
I jeszcze zbliżenie na kwiaty:
Pozdrawiam!
LOKI
I jeszcze zbliżenie na kwiaty:
Pozdrawiam!
LOKI
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
W moim regionie spotykam często okazy tych pięknych drzew. Wczoraj spotkałam duże, ok 25 letnie obsypane kwieciem, drzewo przy domu. Właścicielka powiedziała, że przywiozła sobie nasiona z Ameryki . Jak wzeszły to posadziła do ogrodu i przez ileś lat zabezpieczała drzewo przed mrozami. U niej pomimo potężnej ilości kwiatów nie zawiązuje nasion.
- Locutus
- Kontakt:
To jest frajda niesamowita wyhodować sobie pełnowymiarowe drzewo z nasion…
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Jolek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gratuluję zdobyczy Jolu
Będę śledzić czy Twoja roślina zaaklimatyzuje się w naszych warunkach ,bo ja mialam dwie i niestety żadna nie przetrwała u mnie dłużej niż 2 - 3 sezony,oczywiście uprawialam w donicy. Może gdybym ją posadziła od razu do gruntu i opatuliła na zimę to lepiej bym na tym wyszła. Trudno, podziwiam u Lokiego i musi mi to wystarczyć
Będę śledzić czy Twoja roślina zaaklimatyzuje się w naszych warunkach ,bo ja mialam dwie i niestety żadna nie przetrwała u mnie dłużej niż 2 - 3 sezony,oczywiście uprawialam w donicy. Może gdybym ją posadziła od razu do gruntu i opatuliła na zimę to lepiej bym na tym wyszła. Trudno, podziwiam u Lokiego i musi mi to wystarczyć
- Jolek
Ja też mam zamiar przezimować ją w donicy w chłodnym pokoju ok 5-8*C. Widziałam je w mojej okolicy puszczone na krzew lub drzewko. Jedne rosną przy domu inne w roli solitera lub na tle żywopłotu z tui. Robiły na mnie ogromne wrażenie, dlatego dostałam ,,chciejstwo". Wg rozmowy z klientami ,najwięcej opieki potrzebują w początkowym okresie.
Trochę żałuję , że tym spotkanym okazom nie robiłam zdjęć. Jednak zdjęcie nie odzwierciedla ich uroku . Najbardziej w pamięci utkwił mi ich widok przed zmierzchem. Na tle zieleni te pióropusze prawie ,,świeciły".
Trochę żałuję , że tym spotkanym okazom nie robiłam zdjęć. Jednak zdjęcie nie odzwierciedla ich uroku . Najbardziej w pamięci utkwił mi ich widok przed zmierzchem. Na tle zieleni te pióropusze prawie ,,świeciły".
- Locutus
- Kontakt:
@ Karo – no fakt faktem, że u mnie zimy dużo łagodniejsze niż w Polsce i albicje je świetnie znoszą… Ba, na początku miałem je w nieocieplanej doniczce, która stała na balkonie, przesadziłem do gruntu jak tylko grunt (wraz z chałupą) nabyłem…
@ Jolek – mnie najbardziej urzeka w nich to jak składają liście na dobranoc.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Jolek – mnie najbardziej urzeka w nich to jak składają liście na dobranoc.
Pozdrawiam!
LOKI