Wędzarnia z beczki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 868
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

OK jak pisałem posiadam 2 wędzarnie i dziś przyszedł test.
Jedna wędzarnia wysokotemperaturowa gdzie zrębki zapalają się dopiero po podpaleniu od grzałki która nagrzewa wędzarnie - efekt mizerny. Trzeba dobrze przesadzić z temperaturą aby zrębki w ogóle się zażyły i generowały dym. Nie sposób zmieniać temperaturę ze 100*C na 55*C aby mięska nie piec, ale i aby zrębki zaczęły generować dym.

Kolejna wędzarnia zrobiona z grilla z generatorem dymu (tę znam doskonale wędzę w niej od 2 lat) temperatura 40*C a dymo-generator wędzi spalając szklankę zrębek na 2 godziny. Można wędzić kilkanaście dni zimnym dymem 30*C i nic się nie dzieje w poprzedniej wędzarni nie jest to możliwe.

Idealny kompromis szkoda mi to pisać ale Borniak za 2000zł. wędzenie na zimno przez inną wersję dymo-generatora. Ja chyba z 2 wędzarni zrobię jedną, i do tej szczelnej z blututhem wywiercę dziurę i wsadzę do niej dymo-generator będzie taki tani "ala. Borniak"

Nie będę się rozpisywał dlaczego wolę wędzarnie elektryczne a nie te opalane drewnem.
Generalnie wyjąłem 6kg różnego rodzaju mięsa, jednak większość się "rozeszła". Na Wielkanoc planuję zrobić białą kiełbasę, i kaszankę z wątróbką (kaszanka będzie podwędzana)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bachus
50p
50p
Posty: 77
Od: 17 lut 2016, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

marcinbb pisze: 7 mar 2022, o 23:24
OK Za nogę dojrzewającą i wędzoną (włoskie prosciutto) kasował bym po 500zł/kg ale wiecie ile to jest roboty minimum 9 miesięcy co nabywca dostaje w zamian? Spokojnie we Włoszech płacą za to ponad 230e/kg krojone ręcznie jak masażowi się ukroii.
Nie wiem jak we Włoszech ale sprawie przyjrzałem się w Hiszpanii.
Taka noga w markecie uzyskuje cenę w zależności od wieku takiej nogi i za te roczne trzeba dać nie mniej jak 55 euro. za te pięcioletnie trzeba dać już ok 155 euro. Najśmieszniejszy jest fakt, że te nogi nie są w ogóle wędzone tylko suszone. Jak myślicie co trzeba zrobić by taka noga przez pięć lat nie wyschła na kamień?
pozdrawiam serdecznie Witold
Awatar użytkownika
bachus
50p
50p
Posty: 77
Od: 17 lut 2016, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

bachus pisze: 21 paź 2023, o 14:40 Najśmieszniejszy jest fakt, że te nogi nie są w ogóle wędzone tylko suszone.
Może inaczej ujmę: te nogi są sezonowane.
marcinbb pisze: 7 mar 2022, o 23:24 Tak sobie myślę że niewiele ludzi kiedykolwiek kupiła by wędliny u takiej osoby jak my, domowi wędliniarze. Dlaczego wolą kupić hówno w sklepie niż zamówić u nas?
Marcinie mylisz się.
Prawie rok temu jak zobaczyłem le muszę zapłacić za dobre wędzonki na rynku, wściekłem się i powróciłem do wędzenia. Natomiast stoisko proponujące wyroby mięsne," szynki, kiełbasy, wędzonki ma strasznie duże ceny i również wielu klientów.
pozdrawiam serdecznie Witold
Awatar użytkownika
bachus
50p
50p
Posty: 77
Od: 17 lut 2016, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

marcinbb pisze: 22 lut 2022, o 23:02 że my wędzimy a zgodnie z doktryną EU jest to niedozwolone. Bo niby przekraczamy poziom benzopirenu w 1 kg
No właśnie, a dlaczego przekraczamy poziom benzopirenu?
I tu pytanie do wszystkich: jaką macie temperaturę paleniska!!!
pozdrawiam serdecznie Witold
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3841
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podlasie 5 min > Białystok

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Ja wczoraj wędziłem, pogoda mało sprzyjająca była. Staram się nie przekraczać 55C . 13 h w wędzarni i jest ok. Wędzę dymem z olchy korowanej. Takie wędzonki mogą spokojnie leżeć w lodówce miesiąc lub dłużej. Nigdy się nie zepsuły, co najwyżej sól wychodzi na zewnątrz. Wędzę dla siebie i rodziny. Chętnych jest sporo, ale muszę odmawiać. Ogranicza mnie mała pojemność komory wędzarniczej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 868
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Na pograniczu

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

Panowie jakie plany na święta co wędzimy? U mnie narodził się plan polędwiczek w ilości około 8, i ze 4kg schabu (kumple z roboty chcą). Dla siebie zrobię jeszcze schab dojrzewający ale tym razem jakiś większy kawałem z 1,5kg. I chyba jakąś kiełbaskę dojrzewającą.
Pogoda na wędzenie w tej chwili raczej słaba ale jeszcze trzeba mięcho zapeklować więc z 10-14 dni zaczynamy zabawę.
Jak u Was jakie plany? Ja jeszcze mam na sylwka do przepuszczenia przez rurki 50l zupy cukrowej, którą cukier drożdże zjadły. Będzie ze 13-15l dobroci.
GretaS
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 23
Od: 19 maja 2022, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wędzarnia z beczki

Post »

A ja jestem panią, :) ale pomagam mężowi jeśli wędzi wyroby itd. Oczywiście mamy je tylko na własny użytek. U mnie akurat jest już wszystko powędzone i pomrożone. Mamy kielbasy, polędwiczki wieprzowe, szynka z indyka, jeden baleron, boczek wędzony, kosci wędzone tez mamy przydadzą się np. do żurku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”