Wędzarnia z beczki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 868
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Na pograniczu
Re: Wędzarnia z beczki
OK jak pisałem posiadam 2 wędzarnie i dziś przyszedł test.
Jedna wędzarnia wysokotemperaturowa gdzie zrębki zapalają się dopiero po podpaleniu od grzałki która nagrzewa wędzarnie - efekt mizerny. Trzeba dobrze przesadzić z temperaturą aby zrębki w ogóle się zażyły i generowały dym. Nie sposób zmieniać temperaturę ze 100*C na 55*C aby mięska nie piec, ale i aby zrębki zaczęły generować dym.
Kolejna wędzarnia zrobiona z grilla z generatorem dymu (tę znam doskonale wędzę w niej od 2 lat) temperatura 40*C a dymo-generator wędzi spalając szklankę zrębek na 2 godziny. Można wędzić kilkanaście dni zimnym dymem 30*C i nic się nie dzieje w poprzedniej wędzarni nie jest to możliwe.
Idealny kompromis szkoda mi to pisać ale Borniak za 2000zł. wędzenie na zimno przez inną wersję dymo-generatora. Ja chyba z 2 wędzarni zrobię jedną, i do tej szczelnej z blututhem wywiercę dziurę i wsadzę do niej dymo-generator będzie taki tani "ala. Borniak"
Nie będę się rozpisywał dlaczego wolę wędzarnie elektryczne a nie te opalane drewnem.
Generalnie wyjąłem 6kg różnego rodzaju mięsa, jednak większość się "rozeszła". Na Wielkanoc planuję zrobić białą kiełbasę, i kaszankę z wątróbką (kaszanka będzie podwędzana)
Jedna wędzarnia wysokotemperaturowa gdzie zrębki zapalają się dopiero po podpaleniu od grzałki która nagrzewa wędzarnie - efekt mizerny. Trzeba dobrze przesadzić z temperaturą aby zrębki w ogóle się zażyły i generowały dym. Nie sposób zmieniać temperaturę ze 100*C na 55*C aby mięska nie piec, ale i aby zrębki zaczęły generować dym.
Kolejna wędzarnia zrobiona z grilla z generatorem dymu (tę znam doskonale wędzę w niej od 2 lat) temperatura 40*C a dymo-generator wędzi spalając szklankę zrębek na 2 godziny. Można wędzić kilkanaście dni zimnym dymem 30*C i nic się nie dzieje w poprzedniej wędzarni nie jest to możliwe.
Idealny kompromis szkoda mi to pisać ale Borniak za 2000zł. wędzenie na zimno przez inną wersję dymo-generatora. Ja chyba z 2 wędzarni zrobię jedną, i do tej szczelnej z blututhem wywiercę dziurę i wsadzę do niej dymo-generator będzie taki tani "ala. Borniak"
Nie będę się rozpisywał dlaczego wolę wędzarnie elektryczne a nie te opalane drewnem.
Generalnie wyjąłem 6kg różnego rodzaju mięsa, jednak większość się "rozeszła". Na Wielkanoc planuję zrobić białą kiełbasę, i kaszankę z wątróbką (kaszanka będzie podwędzana)
- bachus
- 50p
- Posty: 77
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Wędzarnia z beczki
Nie wiem jak we Włoszech ale sprawie przyjrzałem się w Hiszpanii.
Taka noga w markecie uzyskuje cenę w zależności od wieku takiej nogi i za te roczne trzeba dać nie mniej jak 55 euro. za te pięcioletnie trzeba dać już ok 155 euro. Najśmieszniejszy jest fakt, że te nogi nie są w ogóle wędzone tylko suszone. Jak myślicie co trzeba zrobić by taka noga przez pięć lat nie wyschła na kamień?
pozdrawiam serdecznie Witold
- bachus
- 50p
- Posty: 77
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Wędzarnia z beczki
Może inaczej ujmę: te nogi są sezonowane.
Marcinie mylisz się.
Prawie rok temu jak zobaczyłem le muszę zapłacić za dobre wędzonki na rynku, wściekłem się i powróciłem do wędzenia. Natomiast stoisko proponujące wyroby mięsne," szynki, kiełbasy, wędzonki ma strasznie duże ceny i również wielu klientów.
pozdrawiam serdecznie Witold
- bachus
- 50p
- Posty: 77
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Wędzarnia z beczki
No właśnie, a dlaczego przekraczamy poziom benzopirenu?
I tu pytanie do wszystkich: jaką macie temperaturę paleniska!!!
pozdrawiam serdecznie Witold
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3841
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlasie 5 min > Białystok
Re: Wędzarnia z beczki
Ja wczoraj wędziłem, pogoda mało sprzyjająca była. Staram się nie przekraczać 55C . 13 h w wędzarni i jest ok. Wędzę dymem z olchy korowanej. Takie wędzonki mogą spokojnie leżeć w lodówce miesiąc lub dłużej. Nigdy się nie zepsuły, co najwyżej sól wychodzi na zewnątrz. Wędzę dla siebie i rodziny. Chętnych jest sporo, ale muszę odmawiać. Ogranicza mnie mała pojemność komory wędzarniczej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 868
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Na pograniczu
Re: Wędzarnia z beczki
Panowie jakie plany na święta co wędzimy? U mnie narodził się plan polędwiczek w ilości około 8, i ze 4kg schabu (kumple z roboty chcą). Dla siebie zrobię jeszcze schab dojrzewający ale tym razem jakiś większy kawałem z 1,5kg. I chyba jakąś kiełbaskę dojrzewającą.
Pogoda na wędzenie w tej chwili raczej słaba ale jeszcze trzeba mięcho zapeklować więc z 10-14 dni zaczynamy zabawę.
Jak u Was jakie plany? Ja jeszcze mam na sylwka do przepuszczenia przez rurki 50l zupy cukrowej, którą cukier drożdże zjadły. Będzie ze 13-15l dobroci.
Pogoda na wędzenie w tej chwili raczej słaba ale jeszcze trzeba mięcho zapeklować więc z 10-14 dni zaczynamy zabawę.
Jak u Was jakie plany? Ja jeszcze mam na sylwka do przepuszczenia przez rurki 50l zupy cukrowej, którą cukier drożdże zjadły. Będzie ze 13-15l dobroci.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 23
- Od: 19 maja 2022, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wędzarnia z beczki
A ja jestem panią, ale pomagam mężowi jeśli wędzi wyroby itd. Oczywiście mamy je tylko na własny użytek. U mnie akurat jest już wszystko powędzone i pomrożone. Mamy kielbasy, polędwiczki wieprzowe, szynka z indyka, jeden baleron, boczek wędzony, kosci wędzone tez mamy przydadzą się np. do żurku.