Figa na działce, w donicy cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Figa na działce, w donicy cz.2
Dobrze przedstawiony przebieg dojrzewania figi.
Nie wszystkie odmiany fig pękają przy dojrzewaniu i dla nich powinien być inny obraz.
Nie wszystkie odmiany fig pękają przy dojrzewaniu i dla nich powinien być inny obraz.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Czy ktoś z Was próbował zimować figi w całkowicie ciemnej piwnicy bez dostępu światła? Oczywiście po zrzuceniu liści.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Oczywiście. Nie ma z tym żadnego problemu. Liczy się temperatura zimowania najbardziej.
Figa w hibernacji nie oddycha więc nie potrzebuje światła.
Figa w hibernacji nie oddycha więc nie potrzebuje światła.
Witam, jestem Adam.
A jaka jest maksymalna temperatura aby nie obudzić figi?
- FreGo
Jakieś 8 stopni na plusie i to przynajmniej musi to być przekroczone kilka dni z rzędu np. tydzień aby się figi obudziły.
Jednodniowe skoki do nawet 20 stopni jej nie obudzą.
Jednodniowe skoki do nawet 20 stopni jej nie obudzą.
Witam, jestem Adam.
Hmm to obecnie więcej nie rzadko mamy na dworze w środku zimy... W garażu mam coś koło 10-12 stopni.
- FreGo
Nie jest tak ciepło w zimie.Poza tym liczy się też temperatura w nocy.Pamiętaj że zimą dni są bardzo krótkie.
Ja w blaszaku figi w tym roku zimowałem, poprzednie dwie zimy w namiocie garażowym...Nic się nie obudziło przed czasem.
Ja w blaszaku figi w tym roku zimowałem, poprzednie dwie zimy w namiocie garażowym...Nic się nie obudziło przed czasem.
Witam, jestem Adam.
U nas jest, mieszkam we Wrocławiu. Fakt nie są to temperatury w trakcie nocy ale jednak. Temperatura w słońcu oczywiście jest o wiele wyższa.
https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/his ... 23&month=1
https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/his ... 23&month=1
- tomekb1
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja przedwczoraj miałem pierwszy mróz. Figi oberwały, ale krzaki są na tyle gęste , że tylko liście z wierzchu padły. Wewnątrz krzewu bez uszkodzeń.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- tomekb1
Mrozki w kolejnych dniach skutecznie zakończyły sezon . Zerwałem ostatnie trzy peretty i to by było na tyle. Zostały mi jeszcze sporo owoców na pereccie w donicy w szklarni, ale chyba za późno ją przeniosłem , bo poczuła jesień i ma większość żółtych liści.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- FreGo
Tomek, moje duże już też bez liści stoją prawie, wcale nie miałem main crop-u w tym roku na nich!Ale nie biadolę bo wyskoczy na wiosnę a jest on zawsze liczniejszy od breby właściwej.Tak samo drzewka prawie nic nie urosły.
Za to pod domem ma 3 sadzonki z zeszłego roku co je przesadziłem i te mają nawet owocki, wiadomo to nie dojrzeje ale nawet liście jeszcze mają. Tak samo sadzonki pod ścianą w doniczkach z tego roku dopiero liście po woli skręca.
U mnie największa minusowa to było dopiero -2 więc to mało a przy ścianie to może -1 bo to od północy. Sam fakt że mandarynka od południa w rabatce kwiatowej w doniczce ma jeszcze liście świadczy o tym że tam mrozu nie było.
Wiadomo sezon przeszedł. Zobaczymy jak się zachowa duża figa u mnie za rok bo jedną uszczknąłem a drugą nie. Będzie co porównać.
Ja widzę że tylko Nas dwu chyba interesują już figi na tym forum.No cienko z tymi postami w temacie.
Za to pod domem ma 3 sadzonki z zeszłego roku co je przesadziłem i te mają nawet owocki, wiadomo to nie dojrzeje ale nawet liście jeszcze mają. Tak samo sadzonki pod ścianą w doniczkach z tego roku dopiero liście po woli skręca.
U mnie największa minusowa to było dopiero -2 więc to mało a przy ścianie to może -1 bo to od północy. Sam fakt że mandarynka od południa w rabatce kwiatowej w doniczce ma jeszcze liście świadczy o tym że tam mrozu nie było.
Wiadomo sezon przeszedł. Zobaczymy jak się zachowa duża figa u mnie za rok bo jedną uszczknąłem a drugą nie. Będzie co porównać.
Ja widzę że tylko Nas dwu chyba interesują już figi na tym forum.No cienko z tymi postami w temacie.
Witam, jestem Adam.
Zważywszy na różne okoliczności, to już miałem nie pisać na forum, ale chciałbym zachęcić inne osoby do sadzenia fig. Moja posadzona w gruncie ma ponad 3,5 m wysokości. Oto jej aktualny wygląd-zdjęcia z ostatniej niedzieli. Może roślina stała się po ok. 20 latach mniej wrażliwa na spadki temperatury?
Jak widać na zdjęciach u mnie sezon w pełni. Przymrozki rzędu- 2 stopnie C nie zrobiły wrażenia na fidze, liście w pełnej krasie. Roślina nie okryta, a ja skrobałem szyby samochodu przed tygodniem kilka razy. Jeżeli zapowiedzi pogodowe się sprawdzą, to myślę, że około 150 owocków na fidze ze 100 bedzie do konsupcji w pełnej dojrzałości.
Jak widać na zdjęciach u mnie sezon w pełni. Przymrozki rzędu- 2 stopnie C nie zrobiły wrażenia na fidze, liście w pełnej krasie. Roślina nie okryta, a ja skrobałem szyby samochodu przed tygodniem kilka razy. Jeżeli zapowiedzi pogodowe się sprawdzą, to myślę, że około 150 owocków na fidze ze 100 bedzie do konsupcji w pełnej dojrzałości.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- tomekb1
Moim zdaniem jest tak:
Mandarynce raczej niewielki mróz nie szkodzi
Może to były po prostu tylko przymrozki. Skrobanie szyb jest już przy zerze. Wiosną na dachu i szybach auta miałem szron, a na liściach winorośli rosę. Figa przy minus 2 raczej by zmarzła.
jesień idzie Nie ma na to rady....
Mandarynce raczej niewielki mróz nie szkodzi
Może to były po prostu tylko przymrozki. Skrobanie szyb jest już przy zerze. Wiosną na dachu i szybach auta miałem szron, a na liściach winorośli rosę. Figa przy minus 2 raczej by zmarzła.
jesień idzie Nie ma na to rady....
Pozdrawiam
Tomek
Tomek