Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.4
Tak i bardzo sobie chwalę, ale rośnie w tunelu. To u mnie właściwie roślina całoroczna, na lato zostawiam kępkę żeby zakwitła, wysiała się i jesienią młode siewki już spokojnie zimują.
Nie mam pojęcia jaka to odmiana, na opakowaniu było tylko rukola siewna. Już tak chyba 4 lata się sama odnawia.
Nie mam pojęcia jaka to odmiana, na opakowaniu było tylko rukola siewna. Już tak chyba 4 lata się sama odnawia.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki . Nie pomyślałam że rukola daje radę rosnąć zimą . Mam kwitnącą na żółto , która jesienią
kończy żywot.
Wczoraj wysiałam kwitnącą na biało( jednoroczną ) w tunelu . Dosiałam sałatę i rzodkiewkę .Ciekawa jestem
czy będzie z tych wysiewów pożytek .
kończy żywot.
Wczoraj wysiałam kwitnącą na biało( jednoroczną ) w tunelu . Dosiałam sałatę i rzodkiewkę .Ciekawa jestem
czy będzie z tych wysiewów pożytek .
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja mam kwitnącą na żółto. Do dziś jemy listki z gruntu. Wysiewa się sama i zimuje bez okrywania.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
To znaczy rukola żyje , ale urosła duża i jakby straciła walory użytkowe .
Listki zdrobniały .
Dlatego mam pytanie - przycinacie latem wieloletnią rukolę tak np. jak szczaw czy miętę ?
Listki zdrobniały .
Dlatego mam pytanie - przycinacie latem wieloletnią rukolę tak np. jak szczaw czy miętę ?
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
Ja nie przycinam, ale wyrywam największe okazy. Zgodzę się też że te duże mniej smakują.
Pozdrawiam, Magdalena
-
A to ciekawe . Byłam przekonana , że jednoroczna nie odrasta po przycięciu .
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Zamiera po zakwitnięciu i zawiązaniu nasion.
"Koniec" można późnić przycinaniem, takim skubaniem strzelających do góry pędów kwiatostanowych. Da się wycisnąć jeszcze kilka dodatkowych tygodni.
"Koniec" można późnić przycinaniem, takim skubaniem strzelających do góry pędów kwiatostanowych. Da się wycisnąć jeszcze kilka dodatkowych tygodni.
Pozdrawiam,
J
J
-
Dzięki , będę pilnować i spróbuję przedłużyć zbiory .
Niestety ostatnio wysiana rukola nie wykiełkowała . Nie wiem jaka przyczyna , może
nasiona za stare , albo słońca za mało .
Niestety ostatnio wysiana rukola nie wykiełkowała . Nie wiem jaka przyczyna , może
nasiona za stare , albo słońca za mało .
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
A wiecie, że rukola jednoroczna i wieloletnia to dwa odrębne gatunki?
Rukola jednoroczna, a właściwie to Rokietta siewna (Eruca vesicaria):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rokietta_siewna
Rukola wieloletnia, a właściwie to Dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dwurz%C4% ... 5skolistny
Miałam obie, ale wolę jednoroczną, bo rośnie dorodniejsza. Smakują niemal identycznie.
Rukola jednoroczna, a właściwie to Rokietta siewna (Eruca vesicaria):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rokietta_siewna
Rukola wieloletnia, a właściwie to Dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dwurz%C4% ... 5skolistny
Miałam obie, ale wolę jednoroczną, bo rośnie dorodniejsza. Smakują niemal identycznie.
Re: Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
Można kupić sadzonki Rukoli Tureckiej i Rukoli Włoskiej (Oliwkowej), ale nie można kupić ich nasion, ani konkretnie o nich poczytać.
Czy ktoś ma je w ogródku i może coś o nich powiedzieć? Albo ma namiary na nasiona?
Czy ktoś ma je w ogródku i może coś o nich powiedzieć? Albo ma namiary na nasiona?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Na stronie szkółki które ma je w ofercie, jak wejdziesz w daną roślinę jest nazwa łacińska i po niej możesz zobaczyć co to dokładnie jest.
Np. rukola turecka po łacinie nazywa się Bunias orientalis a po polsku rukiewnik wschodni.
Rukola włoska (oliwkowa) to z kolei Diplotaxis tenuifolia var. integrifolia - dwurząd wąskolistny, odmiana całolistna. Pewnie w odróżnieniu od innych/zwykłych dwurzędów czyli tzw. dzikiej rukoli różni się tym że ma liście bardziej całobrzegie a nie jak typowa forma - mocno powcinane.
Np. rukola turecka po łacinie nazywa się Bunias orientalis a po polsku rukiewnik wschodni.
Rukola włoska (oliwkowa) to z kolei Diplotaxis tenuifolia var. integrifolia - dwurząd wąskolistny, odmiana całolistna. Pewnie w odróżnieniu od innych/zwykłych dwurzędów czyli tzw. dzikiej rukoli różni się tym że ma liście bardziej całobrzegie a nie jak typowa forma - mocno powcinane.
Pozdrawiam,
J
J
To wszystko mam przeczytane. Tylko, że informacje od chcącego sprzedać produkt mogą być mocno podkoloryzowane i uwypuklać tylko plusy dodatnie rośliny. Gdyby były jeszcze inne źródła wiedzy, to może byłoby też coś o plusach ujemnych. Wtedy łatwiej o decyzję o zakupie.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.