Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.
Mączlik jest irytujący, ale najgorsze to są chyba... motyle, a raczej te ich obrzydliwe gąsienice. Jedyny rok, gdy kapusta tak mi się udała, że taczkami ją do domu woziłam, to był wtedy, gdy cały obszar uprawy nakryłam namiotem uszytym z firanek. To była płachta 6 na 8 metrów rozpięta na palikach, a brzegi na ziemi dobrze dociśnięte kamieniami. Nawet śmietka nie miała szans się przecisnąć
W tym roku z kapusty będzie tylko pekińska, bo już nie mam siły walczyć z tymi wszystkimi demonami.
W tym roku z kapusty będzie tylko pekińska, bo już nie mam siły walczyć z tymi wszystkimi demonami.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Walczę z mączlikiem . Nieśmiało mogę powiedzieć że ograniczyłam drania .
Spintor da radę motylkowi ?
Spintor da radę motylkowi ?
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na mączlika polecam mieszankę oleju rzepakowego z szarym mydłem. Coś jak np. Agropar (tu jest olej rydzowy) czy Substral Naturen. Pół szklanki oleju, łyżka/dwie mydła, 3-4 litry wody, porządnie mieszane do uzyskania emulsji. U mnie skutecznie ogranicza ilość mączlika. Oczywiście oprysk głownie spodniej części liści. I koniecznie trzeba zwalczać glistnik jaskółcze ziele, bo na nim zimują. Na bielinka natomiast najlepiej u mnie sprawdza się Lepinox. Biologiczny preparat skuteczny też na ćmę bukszpanową.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałam w tym roku zieloną i fioletową brukselkę. Zielona pięknie wykiełkowała i aktualnie jestem w trakcie zbiorów. Fioletowa natomiast kompletna klapa. Wykiełkowały raptem trzy nasiona, z tego przeżyła jedna roślina, kwiaty malutkie, nie sądzę żebym doczekała zbiorów. A szkoda, bo bardzo mi zależało na tej odmianie. Czy u was ta fioletowa też tak słabo rośnie? Czy po prostu trafiłam na przeterminowane nasiona?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Corazonbianco , podejrzewam że ta fioletowa kapusta była wysiewana z nasion amatorskich ?
Jeśli bardzo zależy Ci na fioletowej brukselce to poszukaj nasion profesjonalnych , można trafić
w małych opakowaniach .
Co do nasion amatorskich to moim zdaniem czesto szkoda na nie nawet małych pieniędzy .
Jeśli bardzo zależy Ci na fioletowej brukselce to poszukaj nasion profesjonalnych , można trafić
w małych opakowaniach .
Co do nasion amatorskich to moim zdaniem czesto szkoda na nie nawet małych pieniędzy .
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To były nasiona znanej polskiej firmy nasienniczej kupowane w ich sklepie internetowym tyle że kupowałam na jesień, a wysiane zostały dopiero w czerwcu następnego roku.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Brukselka fioletowa Red potrzebuje do zawiązania główek ok. 4 miesięcy licząc od wysadzenia rozsady. Przeważnie wysiewa się jej nasiona w kwietniu a rozsadę wysadza pod koniec maja lub na początku czerwca. Skoro Ty wysiałaś nasiona dopiero w czerwcu to prawdopodobnie nie zdąży dorosnąć. Spróbuj w przyszłym sezonie ale zdecydowanie wysiej nasiona wcześniej. Kapustowate kiełkują dość dobrze (zdolność kiełkowania zachowują przeciętnie przez 4 lata) ale zawsze możesz podkiełkować nasiona.
Zapraszam do kolejnej części wątku tutaj
Zapraszam do kolejnej części wątku tutaj