Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 15

Post »

Lucynko
Dobrze, że porządki za Tobą.
U mnie część prac pozostawiam na wiosnę bo muszę skończyć budowlankę w domu.
Właściwie jak mam dzień wolny to nie wiem za co się zabrać czy iść do ogródka czy odrabiać zaległości w domu.
I tak trochę tu, trochę tam i w zasadzie nic nie jest dokończone.
Floksy i hibiskusy ;:215
Twoje szkudniki piękne.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zachęcona przez Misię przekraczam furtkę do nowego wątku i Twoich uroczych opowieści z cyklu: "co tam słychać na działeczce".
Powiadasz, że sezon 2023 masz już zamknięty. Z jednej strony gratulacje, a z drugiej trochę smutno, bo to jednak koniec... Niemniej, cieszę się razem z Tobą, że uwinęłaś się z porządkami jeszcze przy ładnej pogodzie, przed obecną pluchą.
W moim ogrodzie jeszcze daleko do zamknięcia sezonu. Tony liści z ogromnych starych klonów czekają na zgrabienie i wywózkę, baniaki z wodą na wylanie, cebule czosnków i tulipanów na wsadzenie (chyba już za późno, ale co tam) i mnóstwo innych rzeczy do dokończenia.
Lubię jesień, nawet taką ponurą i chmurną jak ta. A Ty?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Za oknami prawdziwie listopadowa aura. Był deszcz, było słońce i znowu jest deszcz i to rzęsisty.
Dodatkowo nie tylko krótkie dni. Jakby jeszcze było mało, to w ciągu dnia też ciemno. Chandra ogarnia i nie chce odpuścić. Nawet książkę co kilkanaście minut odkładam na bok, bo i czytać się nie chce.
Ciężko będzie dotrwać do wiosny. Zatem dla poprawy nastroju powspominam wiosenne kwitnienia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dorotko - ja też zabierałam się do porządkowania działki jak pies do jeża, ale gdy już zaczęłam, to bardzo chciałam jak najszybciej skończyć w obawie przed nieprzewidywalną pogodę listopadową. ;:333
Liście piwonii ścinam zawsze w połowie października, gdy stają się brzydkie, a jeszcze nie ścięłam chryzantem, bo kwitną. :lol:
Dziękuję i wzajemnie życzę Ci pogody sprzyjającej pracom ogrodowym. ;:167 ;:196
Obrazekdarmowa galeria allegro
Obrazek

Ewuniu - rzeczywiście trudno jest robić dwie rzeczy jednocześnie. ;:108 Niestety, z jednej trzeba zrezygnować. ;:131 W Twojej sytuacji lepiej z ogrodem poczekać do wiosny, niż mieć niedokończone wykończenie w domu. ;:303
Trzymaj się, Kochana. ;:167 Niech Ci czasu nie braknie do zakończenia rozpoczętej roboty. ;:63 Zdrówka. ;:196
Obrazek
Obrazek

Lisico - milo mi widzieć Ciebie w nowym wątku. :D
Zależało mi bardzo na wcześniejszym zakończeniu sezonu, mając w pamięci ubiegłoroczną deszczową jesień.
Nie jest tak źle. Do świąt coraz bliżej, a po nich to już poleci z górki. ;:7
Mój małż jest codziennie u swoich gołąbków, zatem jeśli coś trzeba będzie tam zrobić, załatwi to beze mnie. ;:303
Jesieni nie lubię i nigdy nie polubię. ;:224 Zdecydowanie wolę zimę. ;:333
Obrazek
Obrazek

A deszcz leje ;:oj
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę,że u Ciebie już wiosna...!Lucynko ;:196 ;:167 No i dobrze!Powspominać teź miło!U mnie nie pada ale wietrznie i zimno...Ogólnie nuda i chandra... ;:145 :(

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko ale trafiłam na piękną wiosnę, cudne kolory. ;:oj
Nie zastanawiałaś się nad posadzeniem cebul do donic i schowania w domku. Nie zgniją i gryzonie się nie dobiorą. Wiosną możesz wkopać w wolne miejsce, albo wstawić między inne rośliny i cieszyć się kolorem. ;:215 U mnie w garażu ziemia w donicach zamarza na kość, ale cebulkom to nie szkodzi. Byle nie podlać za mocno.
Też nie znoszę szarugi jesiennej. ;:185
Wybieram się odpoczywać. Życzę zdrowia i przetrwania do świąt, ;:168 a potem już cebulowych będziemy wypatrywać. :D
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Lucynko, wreszcie dotarłam do Twojego nowego wątku. ;:167
Tojad koniecznie przesadź w głąb działki. Jak ludzie kradną, to jeszcze mogą się niechcący potruć. Tojad zawiera jedną z najsilniejszych roślinnych trucizn.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

"Wesołe jest życie staruszka...." :tan :tan Może nic nie robić, może oddać się lekturze, może spotykać się ze znajomymi, może pójść na spacer, może .... Dużo może, tylko kwiatków wąchać nie może, na tę przyjemność musi poczekać aż do wiosny. :|
Popatrzeć natomiast na kwitnące roślinki oczywiście też może, tyle że nie na żywo, a na fotkach.
Obrazek
Obrazek
ObrazekStopowiec.
Obrazek

Maryniu - bronię się przed chandrą jak tylko mogę, a ona osacza mnie coraz bardziej. ;:222
Pogoda paskudna: deszczowa, zimna, wietrzna, brrrr..... ;:oj Dlatego miłą odskocznią jest wspominanie minionego sezonu. ;:333
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Soniu - tak właśnie zrobiłam z częścią cebulek tulipanowych. ;:108 Wsadziłam do donic, które wstawiłam do tunelu. Skoro w tunelu nie marzną przechowywane wrażliwe rośliny, np. pysznogłówka 'Balmy Lilac". to tym bardziej żadna krzywda nie powinna spotkać tulipanów. ;:303
Ślicznie dziękuję za życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196
Obrazek
Obrazekpicture hosting
Obrazek

Małgorzatko - miło mi spotkać Cię w moim wątku. Witam serdecznie. ;:167
Skoro komuś tojad się podoba, to raczej musi znać jego trujące właściwości. ;:131 Przecież nie powieszę kartki z napisem: "Złodzieju, uważaj, co kradniesz, bo możesz stracić życie." ;:7
Pozdrawiam. ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Lucynko ależ śliczne pierwiosnki, chyba mam takie same, :tan te różowe z żółtym środkiem u mnie teraz kwitną.
Śliczny biały gołąbek, pewnie pokoju ;:oj
I Misia wie skubana jak się pozuje, modelka. :lol:
Jak ogarnia Cię chandra to rób coś przyjemnego może muzyki posłuchaj, przez słuchawki najlepiej ;:108
I coś słodkiego zjedz, a co tam figura, żyje się raz. ;:92
Buziaki i zdrówka. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj nie będzie kwiatków. Dzisiaj tak pięknie pobieliło mój świat, że postanowiłam te widoki uwiecznić na foto.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kasiu - kocham pierwiosnki, nawet bardziej niż tulipany, ;:215 które sadzę każdej jesieni i zawsze wiem, że część i tak albo zgnije w mojej mokrej glinie, albo myszowate wciamają cebulki. ;:145
Mężowskie gołąbki teraz mają raj na działce, bo już ich nie gonię, ;:224 tylko muszą uważać na jastrzębie krążące nad działkami. ;:oj
Słodkościami objadam się codziennie, szczególnie czekoladkami i nie tylko nie tyję, ale wręcz przeciwnie: schudłam w ciągu trzech lat ponad dziesięć kilogramów. Aktualnie ważę za mało, raptem 48 kg i próbuję dotrzeć choć do 52. Po prostu zastosowałam dietę "M Ż" jakieś trzy lata temu i to się sprawdza.
Zarówno buziaki i zdrówko odwzajemniam. ;:167 ;:196
Miłej niedzieli życzę i spokojnego tygodnia. ;:cm
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No ładnie!! ;:180 ;:138 U mnie jeszcze barwy jesieni! ;:7
Miłego weekendu Lucynko! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A nie pamiętam, Lucynko czy nam tu już kiedyś wcześniej tak wesoło śpiewałaś :D
Mogę Ci dać te 4 kilogramy, bierz ile chcesz ;:306
Właśnie miałam pytać o gołębie, ale już poczytałam to i owo jak się teraz mają.
Biało już u Ciebie.
Trochę wiosny w Twoich ostatnich wpisach, trochę zimy - ale zawsze ciekawie i miło.
Pogodnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko prawdę mówiąc to wolę te zdjęcia z kwiatami od razu robi się tak przyjemnie i ciepło ja już tęsknie za ich widokiem. U mnie choć bliżej gór śniegu brak za to pada cały czas tak szczerze mówiąc nie czekam na niego oby jak najpóźniej sypał ten śnieg, ale widoczki ładne. Pozdrawiam Cię serdecznie przesyłam moc uścisków ;:168 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cieszę się, że otworzyłam sezon towarzyski, w przeciwnym wypadku zżarłaby mnie chandra.
Co dzień ciemno, mokro, zimno, nieprzyjemnie na dworze. Na szczęście w domku cieplutko i przytulnie.
Niedługo grudzień, święta, a potem już z górki. I to mnie trzyma w pionie. :D
No i zdjęcia z wiosennej działeczki dodają wigoru.
Obrazek
ObrazekHalszko ;:180
Obrazek
Obrazek

Maryniu - pożegnałam barwy jesieni, a biały śnieg i nocne przymrozki definitywnie z jesiennymi obrazkami się rozprawiają. :lol:
Dziękuję za dobre życzenia i cieplutko pozdrawiam. ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Beatko - z radością przygarnęłabym te cztery kg, gdyby to było możliwe. ;:303
Nie mniej dziękuję Ci serdecznie za propozycję. ;:167
Tak sobie przykurczyłam żołądek, że nawet na siłę nie jestem w stanie zjeść więcej niż codzienną porcję stosowaną od trzech lat. A niczego sobie nie żałowałam, tylko jadłam coraz mniej. Teraz opycham się czekoladą i nie odmawiam sobie ciasteczek. Codziennie wchodzę na wagę z nadzieją, że choć trochę mi się przytyło, a ona ani drgnie. ;:306
Szczerze mówiąc, nie jestem bardzo tym zmartwiona, ;:185 tylko M marudzi i jak kiedyś było mi stale za gorąco, tak teraz jest mi zawsze zimno. ;:7
Właśnie przeglądam wiosenne obrazki, co mi dobrze robi na poprawę nastroju. ;:215
Obrazek
Obrazek
Obrazekfree photo hosting

Alu - W sumie to u mnie jednego dnia posypało białym puchem, drugiego stopniało i znowu tylko deszcze padają, mocząc ziemię bezlitośnie. :oops:
Obawiam się, że znowu połowa cebulek zgnije. ;:222 Dobrze, że część wsadziłam do donic i wstawiłam do tunelu. Przynajmniej one nie zgniją. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie i buziaki ślę. ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:wit :wit :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, Twoje wiosenne zdjęcia cudne, aż człowiek uśmiecha się do telefonu, co z boku może komicznie wyglądać :;230 Śnieg pięknie pobielil Twoje miasto ;:215, u mnie popadał godzinę i zmienil się w strugi deszczu i pada tak z niewielkimi przerwami już trzeci dzień ;:145
W tej chwili jest +6⁰ ale apka w telefonie pokazuje od północy 0⁰ a potem jeszcze zilmniej, do -3⁰ o godz. 8 rano i jutro też temperatura ujemna. Deszcz ma się zmienić w śnieg. I dobrze, bo w niektórych miejscach w moim ogrodzie już stoją kałuże :cry:
Przyznam Ci się, że nie zupełnie pamiętam jakie moje roślinki do kogo powędrowały i czasem mnie zaskakują zdjęcia w różnych wątkach :D
Lucynko, dobrze, że się nie poddajesz chandrze ;:333, rzeczywiście niedługo trzeba zacząć świąteczne przygotowania, więc nudy nie będzie, a po świętach i Sylwestrze już dnia zacznie przybywać i zaczniemy wypatrywać zwiastunów wiosny na leszczynie, na wierzbie na rabacie z cebulkami :wink:
Ale póki co życzę Ci miłych spotkań towarzyskich, ciekawych książek i .... dobrego apetytu :D
;:196 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak się broniłam, tak się broniłam i ... Nie udało się. ;:145 Chandra mnie dopadła i nie chce odpuścić.
Jeszcze ze trzy takie ciemne, wietrzne dni i deprecha stojąca z progiem zapewne ten próg przekroczy. ;:oj
Nawet kolorowe obrazki z wiosennej działeczki nie są w stanie postawić szlabanu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Halszko - u mnie też codziennie pada, a wczoraj to już był istny armagedon z wichurą, ulewą i niską temperaturą. ;:202 Za oknami ciemno w ciągu dnia. Jak żyć? ;:224
Ja też nie zachowuję w pamięci adresatów , do których pojechały wysłane przeze mnie roślinki. ;:131 Coraz częściej też przyłapuję się na tym, że zapominam, od kogo roślinki przyjechały do mnie. ;:24 ;:29
Wszystkie dobre życzenia przytulam z wdzięcznością. ;:168 Serdecznie za nie dziękuję. ;:167
Tobie życzę samych miłych chwil w towarzystwie wnusi i oczywiście małżonka. ;:196 No i więcej słoneczka. ;:3 ;:3 ;:3
Obrazek
Obrazek
Obrazekhosting pl
Obrazek

Dobrego, spokojnego weekendu. ;:4 ;:4 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”