Papryka do gruntu. Część 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 8
Elu , też bym zrobiła jak piszesz , ale nie mam więcej nasion a to odmiana f1 .
Miałam z niej rekordowy plon smacznych papryk .
Jedyna nadzieją , że życzliwy kolega odstąpi mi kilka nasion na następny sezon .
Miałam z niej rekordowy plon smacznych papryk .
Jedyna nadzieją , że życzliwy kolega odstąpi mi kilka nasion na następny sezon .
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Może F2 powtórzy cechy, trzeba mieć nadzieję . Ja miałam w tym roku za dużo odmian, w przyszłym roku będzie tylko NN Adrian i może 1 sztuka jakiejś ostrej bo sosów narobiłam strasznie dużo to pewnie nie zużyjemy. Tegoroczna pogoda mnie wykończyła ( upały ) to planuję labę AD 2024
Pozdrawiam Ela
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
-
Nasiona zebrałam i chciałam porównać f1 z f2 .
-
Po wykopaniu 4 roślin z dwóch miejsc takie są moje spostrzeżenia .
W skrzyni kompostowej gdzie uprawiałam część papryk system korzeniowy rośliny
miały dwukrotnie większy niż w gruncie w tunelu .
W skrzyni na dno ułożyłam niedojrzały kompost a z wierzchu warstwa już dojrzałego .
W skrzyni kompostowej gdzie uprawiałam część papryk system korzeniowy rośliny
miały dwukrotnie większy niż w gruncie w tunelu .
W skrzyni na dno ułożyłam niedojrzały kompost a z wierzchu warstwa już dojrzałego .
Jak wypada papryka ingrid pora dojrzewania przy robertinie i trudność ?
W przyszłym roku po udanej uprawie robertiny w gruncie (zdążyła dojrzeć) chciałbym się porwać na kolejną szybko dojrzewającą odmianę w strefie 6a.
Większość robertiny dojrzała a niektóre w 60%+- wybarwione , więc późniejsza nie wchodzi w grę.
W przyszłym roku po udanej uprawie robertiny w gruncie (zdążyła dojrzeć) chciałbym się porwać na kolejną szybko dojrzewającą odmianę w strefie 6a.
Większość robertiny dojrzała a niektóre w 60%+- wybarwione , więc późniejsza nie wchodzi w grę.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Nigdy nie uprawiałem Ingrid ale sporo się można dowiedzieć z katalogu PNOS. Po pierwsze Ingrid to odmiana papryki przeznaczonej do uprawy w tunelach i szklarniach. Jeżeli w katalogu podaje się informację, że Ingrid jest bardzo wrażliwa na podmuchy wiatru to coś to musi oznaczać i raczej odpada uprawa tej odmiany w gruncie. O ile Robertina jest odmianą wczesną lub nawet bardzo wczesną to Ingrid zaliczana jest do papryk średniopóźnych. W katalogu są pewne nieścisłości bo dla obu odmian podano, że okres wegetacji ok. 70 dni licząc od wysadzenia rozsady.
Pobaw się z odmianą Roberta F1 albo King Arthur F1 obie w typie block. U mnie bardzo dobrze wypadła Kaptur F1 i Navigator F1 ale one są w typie Kapia.
Pobaw się z odmianą Roberta F1 albo King Arthur F1 obie w typie block. U mnie bardzo dobrze wypadła Kaptur F1 i Navigator F1 ale one są w typie Kapia.
Dzięki za zwrócenie uwagi. Musiałem mieć kilka linków i przeczytałem nie ten opis.
Już mi przeszło z tą czekoladką.
Papryki w typie kapia podobają się. Gdzie bym podobnych nie jadł u nas czy za granicą to są zazwyczaj dla mnie smaczne lub bardzo smaczne.
Zostanę pewnie przy robertinie i spróbuje tego navigatora lub kaptur f1. Dobrze to wygląda u ciebie na zdjęciach z września.
Już mi przeszło z tą czekoladką.
Papryki w typie kapia podobają się. Gdzie bym podobnych nie jadł u nas czy za granicą to są zazwyczaj dla mnie smaczne lub bardzo smaczne.
Zostanę pewnie przy robertinie i spróbuje tego navigatora lub kaptur f1. Dobrze to wygląda u ciebie na zdjęciach z września.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ingrid akurat miałem w tunelu to we wrześniu się zaczęła wybarwiac i była z tych późnych odmian. Ogólnie nie będę jej powtarzał więcej. W gruncie pewnie nie doczekał bym się dojrzałych owoców.
-
Dla mnie Kaptur super . Najważniejsze by miała dobrze przygotowane stanowisko by mogła
rozbudować system korzeniowy .
Mam porównanie bo uprawiałam ją w dwóch miejscach i różnica była bardzo duża . W skrzyni na kompoście
plonowała najlepiej .
rozbudować system korzeniowy .
Mam porównanie bo uprawiałam ją w dwóch miejscach i różnica była bardzo duża . W skrzyni na kompoście
plonowała najlepiej .
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku 6 odmian i tylko 150 roślin.
Nimfa,Trapez,Lesia,Ramiro,Novogogoshary i Sharpei.
Prawdziwym odkryciem okazała się odmiana Sharpei,odmiana o nietypowym kształcie.Wprawdzie ma cieńszą ściankę,ale smak,aromat i soczystość rekompensuje.Rośliny stosunkowo niskie potrafią zawiązać 10-12 sporych,równych owoców.
Nimfa,Trapez,Lesia,Ramiro,Novogogoshary i Sharpei.
Prawdziwym odkryciem okazała się odmiana Sharpei,odmiana o nietypowym kształcie.Wprawdzie ma cieńszą ściankę,ale smak,aromat i soczystość rekompensuje.Rośliny stosunkowo niskie potrafią zawiązać 10-12 sporych,równych owoców.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Czy taką odmianę corno di toro rosso można potraktować jako odpowiednik/zamiennik kaptura ?
-
Miałam ze dwa lata temu Corno di Toro Rosso . Nie była zła ,ale Kaptur lepsza .