Jabłoń dyskusje ogólne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Michal86 Pokazywałem dawno temu trochę nadgniłe jabłko Królowej renet, Zasadnicza barwa złota z wyraźnym paskowanym rumieńcem, szypułka dość gruba, kielich duży zawsze zielony otwarty, skórka szorstka, miąższ zwięzły z orzechowym posmakiem, kształt owoców podobny jak ma Golden delicious . Drzewo rośnie charakterystycznie odwrotnie stożkowato, owocuje na krótkopędach
viewtopic.php?p=6091515#p6091515
viewtopic.php?p=6091515#p6091515
-
- 100p
- Od: 6 maja 2018, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W wielu źródłach czytałem m.in. że Królowa Renet ma w odróżnieniu od szarych renet i boskopów gładką skórkę. Miejsza o to, jeżeli to nie jest złota to jaka? Wrzucę kilka zdjęć tych samych jabłek co we wcześniejszym poście, tylko już zerwanych (to jest właśnie problem robienia zdjęć, inne światło, pora dnia itp. inaczej wyglądają). Zdjęcia robione w ostatnich dniach września (jak zrywałem to widać było, że mogą jeszcze dłużej powisieć). One rosną na krótkopędach, zresztą jak większość jabłek. Smak renetowaty, że tak nazwę, ale to nie są kwasiory jak szara czy boskop, tylko bardzo smaczne jabłka o zbalansowanej kwasowości, ale czujesz że to rodzina renet. Może coś pod kornselkę. Bardzo kruche jabłko, po prostu bardzo dobre.
Nie cytujemy postów jeśli odpowiadamy na nie bezpośrednio/ Karo
-
Jakie smakowo? Kielich zamknięty, więc Cesarz Wilhelm i królowa renet odpada. Sprawdź może opis Idareda.
-
- 100p
Zedytowałem poprzedni post, opisałem jak smakuje.
Co do Idareda to wątpię, jadłem nie raz. Może Cesarz.
Co do Idareda to wątpię, jadłem nie raz. Może Cesarz.
-
Tak jak pisałem Królowa renet i Cesarz Wilhelm mają duży otwarty kielich jabłko pokazane przez Ciebie ma kielich zamknięty
-
- 100p
Co to może być za odmiana, Idared ma kielich zamknięty?
-
- 100p
A widziałeś co leszkat wrzucił? Tam złota ma zamknięty kielich
https://parkilodzkie.pl/pkwl/aktualnosc ... uz-za-nami
https://parkilodzkie.pl/pkwl/aktualnosc ... uz-za-nami
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozważałeś Boskoop’a?Michal86 pisze: ↑10 gru 2023, o 12:05 W wielu źródłach czytałem m.in. że Królowa Renet ma w odróżnieniu od szarych renet i boskopów gładką skórkę. Miejsza o to, jeżeli to nie jest złota to jaka? Wrzucę kilka zdjęć tych samych jabłek co we wcześniejszym poście, tylko już zerwanych (to jest właśnie problem robienia zdjęć, inne światło, pora dnia itp. inaczej wyglądają). Zdjęcia robione w ostatnich dniach września (jak zrywałem to widać było, że mogą jeszcze dłużej powisieć). One rosną na krótkopędach, zresztą jak większość jabłek. Smak renetowaty, że tak nazwę, ale to nie są kwasiory jak szara czy boskop, tylko bardzo smaczne jabłka o zbalansowanej kwasowości, ale czujesz że to rodzina renet. Może coś pod kornselkę. Bardzo kruche jabłko, po prostu bardzo dobre.
U mojej mamy rośnie stara jabłoń, może jeszcze poniemiecka.
Wszystko pasuje do tej Twojej, tylko ma więcej żółtego koloru. Też rozważałam złotą, ale boskoop’a nie wykluczam. Te jabłka robią się smaczne właśnie w listopadzie, a jak nie mrozów to w trawie mogą zdrowo leżeć i do połowy grudnia.
-
- 100p
Boskop to kwasior, większy, i szorstki. U mnie jabłko jest małe, skórka nie jest szorstka, ale też nie woskowa, cienka. Jabłko jest kruche i smaczne. Np. Idared jest raczej bez smaku, taka przemysłówka. Jabłoń ma z 4 lata może 5 i w zasadzie w tym roku miało najwięcej jabłek, czyli ....3 sztuki, kwiatów zawsze jest dużo (podkładka m26) Idared wcześnie wchodzi w owocowanie i jest plenny.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 mar 2021, o 09:38
A ja bym stawiał na Reneta Baumanna . Pozdrawiam
-
- 100p
A może to koksa?