Wszystko o pomidorach cz. 18
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Lekko słonawo-kwaskowy Kamil był u mnie Black Japanese Triffele,machoniowo-brązowa odmiana(100-160gram) gruszkowa,którego uprawiałem w 2015 roku.Black Krim swego czasu miałem jeden rok tylko bo miał dużą tendencję do pękania był słodki.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Piękne obrazki Świata Pomidorów. Dla kupującego to kot w worku. Żadnego opisu, podgląd niczego nie wnosi, odmiany nie są pokazane w przekroju. Piękne obrazki, ceny niezbyt wysokie, można zaryzykować. Wyłuskałam sobie 3 odmiany, może je zamówię.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Badziu masz rację , ale czasami miałam pomidory z pewnego żródła chwalone i u mnie to była porażka .
A jakie odmiany Cię urzekły ?
A jakie odmiany Cię urzekły ?
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Świat Pomidorów to teraz loteria - wiele osób dostało "surprisy".
Kilka lat temu nie mogłem złego słowa powiedzieć, to teraz mimo, że parę odmian z chęcią bym wziął, to wolę z zagranicy ciągnąć.
Kilka lat temu nie mogłem złego słowa powiedzieć, to teraz mimo, że parę odmian z chęcią bym wziął, to wolę z zagranicy ciągnąć.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Z zagranicy pewniaki ? A jakie to miejsce ? Pytam na przyszłość bo na najbliższy sezon pasuję .
Na allegro miałam kilku pewnych sprzedawców , ale zniknęli , pewnie ze względu na nowe przepisy .
Na allegro miałam kilku pewnych sprzedawców , ale zniknęli , pewnie ze względu na nowe przepisy .
-
Kamil , którą sakiewkę masz na myśli ?
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
anulabmyślę o Black Japanese Triffele, o której pisał Faworyt Swoją drogą przychodzą Wam jeszcze jakieś słone z natury pomidory,
Druga rzecz Pikuś jest samokończący prawda?
Druga rzecz Pikuś jest samokończący prawda?
- badzia
- Kontakt:
Anulab, uzbierałoby się około 15 ulubionych odmian. I do tego od ładnych kilku lat dążę, żeby tylko te naj naj uprawiać zamiennie. Np 3-4 odmiany co 3-4 lata inne. Miałabym te swoje ulubione i nasiona by się nie zestarzały. Ale licho jak to licho, nie śpi. Z wyjątkową systematycznością raz do roku wpycha mi na monitorze przed oczy takie cudeńka, że od razu chciałabym je jeść. I znów zamiast 20 krzaczków ulubionych sadzę 40-50 różnych. I zawsze za dużo. A nowe nabytki często zawodzą i jestem na siebie zła.
Moje ulubione to bikolory pomarańczowo-malinowo-czerwono-amarantowo-żółte. I typy czarne. Słodkie, deserowe, ale też i takie, które poleżą dłużej.
Moje ulubione to bikolory pomarańczowo-malinowo-czerwono-amarantowo-żółte. I typy czarne. Słodkie, deserowe, ale też i takie, które poleżą dłużej.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Też tak mam
Tylko, że niestety, miejsca mało i muszę się nieźle nagłowić co posiać z nowości a co ze swoich pewniaków, żeby zmieścić się w 24 odmianach. Tyle mam miejscówek, ale sadzę po 2 krzaczki jednej odmiany przy jednym paliku i prowadzę je na jeden pęd 

- badzia
- Kontakt:
Miejsce to ja mam. Wystarczy skopać, odperzyć i nawieźć kawał ugoru i sadzić, sadzić. Ale ja nie chcę dodatkowej harówy, a i pomidorków nie potrzeba mi dużo. Ale one mnie kuszą, bo bardzo je lubię. Nie kupuję w sklepie, czekam na swoje, bo tylko te mi smakują.
Też sadziłam dwa przy jednym gdy było ponad 50 odmian i ponad 120 krzaków, a areał warzywnika ten sam. Teraz sadzę 1 na 1 i tak mi wygodniej przy obsłudze. Chcę mieć tylko 18-20 krzaczków. W marcu będzie ból głowy, bo moje oczy nakablowały moim kubkom smakowym co widziały na monitorze.
Też sadziłam dwa przy jednym gdy było ponad 50 odmian i ponad 120 krzaków, a areał warzywnika ten sam. Teraz sadzę 1 na 1 i tak mi wygodniej przy obsłudze. Chcę mieć tylko 18-20 krzaczków. W marcu będzie ból głowy, bo moje oczy nakablowały moim kubkom smakowym co widziały na monitorze.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedyś byłem zmuszony posadzić parę krzaków 2na1 i się okazało że odmiana silniejsza zdominowała słabszą siłą wzrostu i jeden krzak miał 1.5m a drugi 0.5m i pare owoców nie mogło to się inaczej skończyć jak katastrofą i muszę znów obie odmiany powtórzyć bo test zmarnowany został.
-
Przebiegłam myślą przez bicolory , które mi posmakowały i pamiętam dwa .
Pierwszy to Texas Star a drugi nn . Nieznanej nazwy wyrósł w miejscu innej odmiany .
Piękny , jędrny befsztyk , niestety mało plenny . Czy dla kilku pomidorów warto go
uprawiać , sama nie wiem .
W tym sezonie powtarzam Texas Star i po raz pierwszy Zagadkę Prirody .
Pierwszy to Texas Star a drugi nn . Nieznanej nazwy wyrósł w miejscu innej odmiany .
Piękny , jędrny befsztyk , niestety mało plenny . Czy dla kilku pomidorów warto go
uprawiać , sama nie wiem .
W tym sezonie powtarzam Texas Star i po raz pierwszy Zagadkę Prirody .
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Mogę dodać Serendipity Stripes, moje odkrycie tego sezonu. Co prawda jest późny, ale bardzo smaczny.
Nasionka wysłałem na AWN.
Nasionka wysłałem na AWN.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pikusia Kamil w podobnym czasie uprawiałem co Black Japanese Trifele.Solidna smakowo malinówka.Samokończący nie był z tym że przy wysokości 150 cm.stracił wigor.Być może słaby system korzeniowy i wyżej nie daje rady a być może za kiepsko go karmiłem w tym czasie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK