Wiśnie - jakie odmiany polecacie
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiśnie - jakie odmiany polecacie
Swoich wiśni jeszcze nie mam konkretnego przemyślenia dlatego pisze o przeznaczeniu ogólnym. W zasadzie do miesiąca wstecz chciałem mieć jedynie jedną wiśnie, ot tak żeby nie było że nie mam żeby mnie kusiło.
Wtedy padło na kolumnową Nana ale od początku były z nią problemy. Kiepsko rosła, obsychała jak inne drzewka z tego sklepu. Stąd przerzuciłem się na inny ale już z myślą bardziej na inne drzewa owocowe.
Ostatnio jednak ciocia przyniosła kilka butelek wina z wiśni i temat wrócił jak bumerang. Wiadomo, na razie będzie za mało by winko zrobić, wiec chciałem minimum trzy odmiany, by wrazie co jakaś była do podjedzenia wprost z drzewa.
Nie ukrywam zwiekszenia ilości na następną jesień albo za dwa lata, bo mam sporą reorganizacje działki.
Wtedy padło na kolumnową Nana ale od początku były z nią problemy. Kiepsko rosła, obsychała jak inne drzewka z tego sklepu. Stąd przerzuciłem się na inny ale już z myślą bardziej na inne drzewa owocowe.
Ostatnio jednak ciocia przyniosła kilka butelek wina z wiśni i temat wrócił jak bumerang. Wiadomo, na razie będzie za mało by winko zrobić, wiec chciałem minimum trzy odmiany, by wrazie co jakaś była do podjedzenia wprost z drzewa.
Nie ukrywam zwiekszenia ilości na następną jesień albo za dwa lata, bo mam sporą reorganizacje działki.
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też ją w tym roku szukałem i nie znalazłem jej nigdzie - co więcej szkółkarze o niej nie słyszeli a jeden nawet zapytał - skąd Pan żeś wyszukał takie odmiany? tego nigdzie nie dostaniesz..
Chęć zakupu motywowana była opisem z katalogu wiśni z instytutu w Skierniewicach w brzmieniu:
Pochodzenie: nieznane.
Miejsce wyhodowania: prawdopodobnie Czechy.
Drzewo: rośnie średnio silnie. Tworzy gęstą, rozłożystą koronę z lekko zwisającymi pędami. Jest wytrzymałe na mróz. Kwitnie średnio wcześnie, plonuje regularnie i obficie.
Liść: mały, wydłużony, ciemnozielony, o dość silnym połysku. Ogonek liściowy średniej długości, o silnym zabarwieniu antocyjanowym. Miodniki pomarańczowożółte, zlokalizowane u podstawy blaszki liściowej i na ogonku.
Zapylacze: prawdopodobnie odmiana samopłodna.
Owoc: średniej wielkości, o masie 5-6 g, kulisty, lekko spłaszczony na wierzchołkach, łatwo odrywający się od szypułki. Skórka czerwona, lśniąca. Miąższ czerwony, słodko-kwaśny, smaczny. Sok jasnoczerwony. Pestka średniej wielkości, okrągła. Szypułka średniej długości i grubości.
Zbiór owoców: najczęściej w trzeciej dekady lipca, podobnie do owoców odmiany Łutówka.
Podatność na choroby:
- drobna plamistość liści drzew pestkowych – mała
- rak bakteryjny – mała
- brunatna zgnilizna drzew pestkowych – mała.
Właściwości użytkowe: późna, plenna odmiana wiśni, przydatna do uprawy amatorskiej i towarowej na terenie całego kraju. Owoce są przydatne do bezpośredniej konsumpcji oraz do przetwórstwa.
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Wróble - widziana była na stare odmiany Gruczno.
Pozdrawiam Jarek
- Baltazar
- 500p
Dzięki. Chyba tez nadal można ją tam kupić. Hmm.. jak coś wypadnie po zimie to zamówię do siebie.
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Baltazar, właśnie wpisałam w neta tę wiśnię i pokazało mi 2 szkółki, może warto się zainteresować
Baltazar pisze: ↑27 lis 2023, o 09:55Też ją w tym roku szukałem i nie znalazłem jej nigdzie - co więcej szkółkarze o niej nie słyszeli a jeden nawet zapytał - skąd Pan żeś wyszukał takie odmiany? tego nigdzie nie dostaniesz..
Chęć zakupu motywowana była opisem z katalogu wiśni z instytutu w Skierniewicach w brzmieniu:
Pochodzenie: nieznane.
Miejsce wyhodowania: prawdopodobnie Czechy.
Drzewo: rośnie średnio silnie. Tworzy gęstą, rozłożystą koronę z lekko zwisającymi pędami. Jest wytrzymałe na mróz. Kwitnie średnio wcześnie, plonuje regularnie i obficie.
Liść: mały, wydłużony, ciemnozielony, o dość silnym połysku. Ogonek liściowy średniej długości, o silnym zabarwieniu antocyjanowym. Miodniki pomarańczowożółte, zlokalizowane u podstawy blaszki liściowej i na ogonku.
Zapylacze: prawdopodobnie odmiana samopłodna.
Owoc: średniej wielkości, o masie 5-6 g, kulisty, lekko spłaszczony na wierzchołkach, łatwo odrywający się od szypułki. Skórka czerwona, lśniąca. Miąższ czerwony, słodko-kwaśny, smaczny. Sok jasnoczerwony. Pestka średniej wielkości, okrągła. Szypułka średniej długości i grubości.
Zbiór owoców: najczęściej w trzeciej dekady lipca, podobnie do owoców odmiany Łutówka.
Podatność na choroby:
- drobna plamistość liści drzew pestkowych – mała
- rak bakteryjny – mała
- brunatna zgnilizna drzew pestkowych – mała.
Właściwości użytkowe: późna, plenna odmiana wiśni, przydatna do uprawy amatorskiej i towarowej na terenie całego kraju. Owoce są przydatne do bezpośredniej konsumpcji oraz do przetwórstwa.
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Baltazar
- 500p
Przyznam się że obsadziłem gęsto już cały teren. Teraz czekam co przetrwa zimę i pewnie jesienią uzupełnię ogród. Ale dzięki za info!
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Rozumiem, jak coś wypadnie, będzie miejsce...,ja wczoraj zdecydowałam się na zakup Wróble czy Wróbla
Pozdrawiam serdecznie !
Pozdrawiam serdecznie !
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Baltazar
- 500p
.... a pewnie wypadnie patrząc na te mrozy i jesienne sadzenia.
- tommy46
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lut 2020, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
W Polsce można kupić kolumnową wiśnię Jachim ze znanej szkółki Luberagienia1230 pisze: ↑30 wrz 2023, o 20:36 Kamil, tez poczekam jeszcze jeden rok i zdecyduje co z ta niby groniasta. Nawet jednego owocka nie spróbowałam, sąsiadka się napatoczyła, wiecznie głodna. I chyba ta wisienka wyleci, bo bardziej mnie interesują czeresniowisnie niż wiśnie. Kolumnowe, bo bardzo mi się podobają i takie w necie szukałam. Znalazłam dwie kolumnowe odmiany w jednej szkółce ;Carmine Jawel, słodka wiśnia, owocuje koniec czerwca, waga 4 gramy , ooo malutka i chyba pomyłka w określeniu wagi. Druga odmiana to Caroline, owocuje w lipcu owoc około 16 gram. I trzecia odmianę Piemont w innej szkółce, brak szczegółów. Groniasta kolumnowa tez widziałam .
I teraz pytanie; miał ktoś już taka kolumnowa wisienkę ? I jakie doświadczenia? Te Drzewka tanie nie są , warto czy nie warto?
https://www.lubera.com/images/1200/Saeu ... Jachim.jpg
Bo nie ma czereśni, wiśni, śliw, brzoskwiń, nektaryn, moreli czy grusz kolumnowych. Kolumnowe są tylko jabłonie.Wroniarz pisze: ↑30 wrz 2023, o 22:30 Z posadzonych na wiosnę dwóch wisienek Carmine Jewel jedna miała w połowie czerwca kilka owoców średniej wielkości o ciemnym kolorze, z barwiącym sokiem i małą pesteczką. Smakowała mi jednak gorzej od Łutówki i Pandy (wyczułem jakieś posmaki apteczne).
Nie jest to wiśnia kolumnowa, lecz odmiana karlowa pokroju krzaczastego. Wymaga dłuższej obserwacji, na razie nie dosadzam.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Widziałeś grusze Obelisk i Condora?
Może nie tak jak jabłonie pochodnie Wijcika ale też trzymają pokrój.
Może nie tak jak jabłonie pochodnie Wijcika ale też trzymają pokrój.
Pozdrawiam,
J
J
- tommy46
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lut 2020, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tych odmian nie mam i chętnie bym zobaczył zdjęcia ale prawdziwych a nie to co można znaleźć w sieci
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pozdrawiam! Gienia.
- Baltazar
- 500p
Ja też kupiłem w ubiegłym roku wiśnię kolumnową.. po pytaniu czy orientuje się Pani jaka odmiana.. otrzymałem odpowiedź że "wiśnie kolumnowe nie mają odmian - jest jedna odmiana, wiśnia kolumnowa" i w oczach miała że dała by się za to pociąć.. mimo wszystko kupiłem bo miała bardzo ładny pokrój i wyglądała zdrowo.
Gieniu Ty masz tam spoko szkółkę niedaleko: Zielińscy - Mokre 1a, 39-209 Zasów. Tak mi się przypomniało. Całkiem spory wybór wszystkiego. Warto zajrzeć.
Gieniu Ty masz tam spoko szkółkę niedaleko: Zielińscy - Mokre 1a, 39-209 Zasów. Tak mi się przypomniało. Całkiem spory wybór wszystkiego. Warto zajrzeć.